Clădiri emblematice din București incluse în premieră pe harta Spotlight
https://www.ziarulmetropolis.ro/cladiri-emblematice-din-bucuresti-incluse-in-premiera-pe-harta-spotlight/

Între 12 şi 15 aprilie, Calea Victoriei devine o expoziţie itinerantă în aer liber, cu ocazia celei de-a patra ediţii SPOTLIGHT – Bucharest International Light Festival. Harta instalaţiilor de lumină va fi extinsă în 2018 cu noi locaţii din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2018

Astfel, pe lângă traseul deja consacrat – Calea Victoriei între Biblioteca Centrală Universitară și Splaiul Independenței – clădiri emblematice din București precum Arcul de Triumf, Ateneul Român sau Palatul Știrbei vor face parte în premieră din programul celei de-a patra ediții Spotlight, organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB. Un alt element de noutate este concursul internațional de video mapping pe fațada Palatului CEC.

Cu o temă inspirată de celebrarea Centenarului, ediția Spotlight din acest an este intitulată United We Shine și aduce la București 27 de instalații, proiecții și sesiuni de video mapping din Franța, Australia, Israel, Germania, China, Rusia, Italia, Spania și România.

La fel ca în anii anteriori, locația centrală a festivalului Spotlight este Calea Victoriei, care va găzdui cele mai multe evenimente ale ediției, dintre care amintim doar câteva: instalații interactive la Muzeul Național de Istorie, sesiuni de video mapping pe fațada Hotelului Novotel, a Palatului Loteriei sau pe fațada Clădirii Rosenthaler. În toate zilele de festival, Calea Victoriei devine pietonală între Biblioteca Centrală Universitară și Splaiul Independenței, între orele 20:30 și 23:00.

Pentru prima dată la Spotlight, lucrări de artă impresionante vor fi proiectate pe fațadele următoarelor clădiri: Muzeul Antipa, Palatul Știrbei, Arcul de Triumf, Teatrul Odeon, clădirea Ministerului Afacerilor Interne și Ateneul Român. Primăria Municipiului București și Teatrul Național București devin locațiile unor sesiuni de video mapping spectaculoase. În premieră, Piața Universității găzduiește între 12 și 15 aprilie o instalație de lumină și sunet din Israel, iar Direcția Generală de Poliție a Municipiului București devine locația unei instalații interactive din România.

În exclusivitate pentru ediția cu numărul patru a Spotlight, șase artiști internaționali transformă Palatul CEC prin proiecții de video mapping selectate în urma open call-ului Spotlight. Cele șase lucrări finaliste vor fi proiectate pe toată durata festivalului pe fațada Palatului CEC, urmând ca marele câștigător Spotlight 2018 să fie ales de public, prin vot online, din proiectele finaliste.

Pentru deschiderea ediției Spotlight din acest an, una dintre cele mai căutate trupe high-tech de dans și lumini ale momentului, Light Balance din Ucraina aduce la București un spectacol care a făcut senzație în Marea Britanie, Germania, Coreea de Sud, Arabia Saudită și China. Spectacolul de deschidere a celei de-a patra ediții a festivalului internațional de lumină din București are loc în Piața George Enescu, joi, 12 aprilie, începând cu ora 20.30. Show-ul Light Balance de dans și lumini este precedat de reprezentația de muzică live, coregrafie și light design dată de artiștii britanici de la Spark.

Programul Spotlight începe, în fiecare zi de festival, de la ora 20.30 și se încheie la ora 23.00.

Foto: Spotlight  – spotlightfestival.ro.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

10
/03
/22

Cea de-a doua ediție a festivalului internațional FOTO WIEN, care reunește peste 140 de expoziții și 300 de evenimente cu tema fotografia de artă, va avea loc în perioada 9 - 27 martie 2022, în capitala Austriei. Festivalul face parte din rețeaua European Month of Photography (EMOP) şi prezintă fotografia artistică în muzee, în galerii vieneze, în off-spaces și spații alternative de expoziție şi în institute culturale. Trei proiecte distincte cu participare artistică românească au loc în acest cadru, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

09
/03
/22

Galeria neconvențională Celula de Artă și Carol 53 găzduiesc, între 12 și 2 aprilie, expoziția caritabilă Bombe și oameni. Artiști uniți împotriva războiului / Bombs and Humans. United Artists against War, în care peste 65 de artiști români și ucraineni militează pentru pace, iau atitudine împotriva războiului din Ucraina, împotriva războiului, împotriva tuturor armelor de ucidere și a orgoliului firii omenești care naște războaie. Vernisajul va avea loc sâmbătă, pe 12 martie, de la ora 16:00, în București (B-dul Carol nr. 53).

24
/02
/22

Pe 24 februarie, la ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită la cea dintâi conferință online din acest an, intitulată „Hărți și globuri în pictura olandeză din secolul al XVII-lea”, susținută de dr. Cosmin Ungureanu, istoric de artă, doctor în istoria arhitecturii, expert acreditat în pictură și grafică europeană din secolele XVI-XIX.

17
/02
/22

Muzeul Național Cotroceni, în parteneriat cu Societatea Colecţionarilor de Artă din România, invită publicul, în perioada 17 februarie – 3 aprilie 2022, în Spațiile Medievale, să viziteze expoziția „Reprezentări feminine în arta românească”, un elogiu adus femeii, conturată prin mijloacele de exprimare specifice artelor plastice.

14
/02
/22

În 2022, Art Safari, ajuns la ediția a 9-a, se reinventează pentru tine și îți oferă o nouă experiență de vizitare: două sezoane expoziționale. Anul acesta, mai mult decât oricând, Art Safari te invită să te îndrăgostești de artă și dedică evenimentul din acest an, iubirii.