Juriul Festivalului de Film de la Berlin 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/clive-owen-si-brigitte-lacombe-in-juriul-prezidat-de-meryl-streep-festivalului-de-film-de-la-berlin-2016/

Actorul britanic Clive Owen şi Brigitte Lacombe, fotograf de modă francez, vor face parte din juriul celei de-a 66-a ediţii a Berlinalei, prezidat de Meryl Streep

Un articol de Petre Ivan|3 februarie 2016

Dacă numele președintelui festivalului care va începe în 11 februarie era cunoscut, acum se ştie şi care va fi componenţa juriului prezidat de Meryl Streep.

Printre aceştia  se numără britanicul Clive Owen, fotografa franceză Brigitte Lacombe, stabilită la New York şi cunoscută pentru portretele sale din lumea modei din Vanity Fair și Vogue, actrița italiană Alba Rohrwacher, actorul german Lars Eidinger, criticul britanic Nick James și regizoarea poloneză Malgorzata Szumowska, câștigătoare în 2013 a trofeului Teddy pentru filme gay, lesbiene și transsexuali.

În cadrul Berlinalei va fi adus un omagiu și cântărețului David Bowie. Britanicul, care a murit în luna ianuarie, a locuit la Berlin în anii 1970 și a jucat în filme. Pelicula „The Man Who Fell to Earth” (1976) va fi proiectată în cadrul festivalului.

De asemenea, vor mai fi omagiate alte două glorii ale cinematografieidispărute dintre noi recent: actorul britanic Alan Rickman, care va fi prezent pe marele ecran în rolul colonelului Brandon din „Sense and Sensibility”, film regizat de Ang Lee, și regizorul italian Ettore Scola cu pelicula sa „Balul” (1983).

Dieter Kosslick îi va înmâna un premiu special, Camera Berlinalei, actorului și regizorului american Tim Robbins, al cărui film „Dead Man Walking” (1995) despre pedeapsa cu moartea va rula în cadrul festivalului.

Foto: Clive Owen și Brigitte Lacombe, Meryl Streep,  Festivalului de Film de la Berlin 2016 – cinemagia

08
/06
/20

Cea de-a 24-a ediție a FFE se mută din sălile de cinema în spațiul online și oferă acces gratuit de pe 8 până pe 21 iunie pe două platforme: în perioada 8-16 iunie pe platforma FFE.ro, iar între 17-21 iunie pe platforma TIFF Unlimited.

06
/06
/20

După această perioadă în care toată activitatea artistică a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova s-a desfășurat în locul de joacă online #teatruncasACASAteatru, a venit și momentul în care actorii și echipa Naționalului își reiau activitatea și pun primii pași pe scenă, respectând toate măsurile de siguranță impuse de actualele condiții de funcționare a instituțiilor de spectacol.

01
/06
/20

RECOMANDĂRI De la documentarele lui Serghei Lozniţa şi comediile de început ale lui Nanni Moretti şi până la dramele lui Krzysztof Zanussi, excentricităţile lui Serghei Paradjanov şi o amplă retrospectivă a cinema-ului indian, arhiva MUBI, pusă la dispoziţia abonaţilor, oferă numeroase tentaţii cinefile.

28
/05
/20

CRONICĂ DE FILM La unele documentare ne uităm pentru că ne interesează mai ales un autor sau un stil. Iar pe altele le privim în primul rând pentru subiect. Din a doua categorie face parte „Becoming” (2020), de Nadia Hallgren – un film despre Michelle Obama produs şi difuzat de Netflix.

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

19
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Pentru că încă nu putem merge la cinema şi la festivaluri, rămânem tot la platformele cu filme accesibile din fotoliul de acasă. De data asta, vă recomandăm trei scurtmetraje foarte speciale, realizate de britanicul Jonathan Glazer, thailandezul Apichatpong Weerasethakul şi americanul Jonas Mekas şi disponibile pe MUBI.

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.