Closer to the Moon, de Nae Caranfil, din 7 martie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/closer-to-the-moon-de-nae-caranfil-din-7-martie-in-cinematografe/

Noul film al lui Nae Caranfil ,”Closer to the Moon”, care a avut premiera mondială la Festivalul de Film Românesc de la New York, va intra în cinematografele din România pe 7 martie.

Un articol de Petre Ivan|22 februarie 2014

Noul film al lui Nae Caranfil ,”Closer to the Moon„, care a avut premiera mondială la Festivalul de Film Românesc de la New York, va intra în cinematografele din România pe 7 martie.

Filmul lui Nae Caranfil, având în distribuţie nume importante ale cinematografiei internaţionale, precum Vera Farmiga, nominalizată la premiile Oscar pentru rolul din „Sus, în aer/ Up in the Air”, şi Mark Strong, cunoscut pentru roluri din filme precum „Un ghem de minciuni/ Body of Lies”, „Un spion care ştia prea multe/ Tinker Tailor Soldier Spy”, „Sherlock Holmes”, se inspiră din povestea celor şase autori ai marelui jaf de la Banca Naţională, din 1959, când maşina instituţiei a fost atacată şi s-a furat echivalentul unui milion de dolari.

„Closer to the Moon e un film care va stârni tot soiul de controverse, mai ales din pricina subiectului, dar şi pentru că abordarea e neaşteptat de relaxată – poate un pic prea relaxată,date fiind aspectele tragice ale poveştii.

E un pariu riscant din multe puncte de vedere: oamenii trebuie să accepte convenţia de limbă şi mai e şi problema evreiască, rar dezbătută în filmele româneşti.

Closer to the Moon

Nae Caranfil , regizorul filmului Closer to the Moon

De asemenea, există interpretarea mea personală pentru această faptă nebunească şi viaţa în anii ’60 în România comunistă – o interpretare neaşteptat de plină de glamour (desigur, numai la suprafaţă), rezultată din refuzul meu de a mă plia pe clişeul propagat de alte filme cum că viaţa în acea epocă era gri şi sufocantă”, declara Nae Caranfil într-un interviu al ediţiei speciale AperiTIFF din 2012.

Foto Closer to the Moon – Cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.