Closer to the Moon, marele premiu la gala Uniunii Cineaştilor din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/closer-to-the-moon-marele-premiu-la-gala-uniunii-cineastilor-din-romania/

„Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, a primit marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România, regizorul filmului fiind desemnat câştigător şi la categoria „cea mai bună regie”, la gala Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Un articol de Petre Ivan|8 mai 2015

Gala premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2014 a avut loc miercuri seară, la Cinema Studio din Capitală.

Nae Caranfil a primit şi premiul pentru cel mai bun scenariu, pentru filmul „Closer to the Moon”, iar Marius Panduru a fost distins cu premiul pentru cea mai bună imagine, a aceleiaşi pelicule.

Totodată, premiul pentru cea mai bună scenografie i-a revenit lui Cristian Niculescu, pentru filmul „Closer to the Moon”, iar cel pentru montaj, lui Cătălin Cristuţiu, pentru lungmetrajul regizat de Nae Caranfil.

La acelaşi eveniment, Svetlana Mihăilescu a primit premiul pentru cele mai bune costume, pentru filmul „Quod erat demonstrandum”, de Andrei Gruzsniczki.

Premiul pentru interpretare feminină i-a revenit actriţei Clara Vodă, pentru rolul din filmul „Noaptea vine în India”, în timp ce premiul pentru

Nae Caranfil

Nae Caranfil

interpretare masculină „Geo Barton” i-a fost acordat actorului Sorin Leoveanu, pentru rolul din filmul „Quod erat demonstrandum”.

Distincţia pentru cea mai bună coloană sonoră i-a revenit lui Mihai Orăşanu, pentru filmul „Cripta”, iar premiul pentru muzică de film originală i-a fost acordat lui Paul Ilea, pentru filmele „Planşa” şi „Shakespeare by and by Căciuleanu”.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj ficţiune le-a fost acordat, ex-aequo, regizorilor Radu Jude şi Andrei Creţulescu, pentru producţiile „Trece şi prin perete”, respectiv „Kowalski”.

Regizorul Răzvan Georgescu a primit premiul pentru cel mai bun film documentar – „Paşaport de Germania” -, iar Ion Truică a primit premiul pentru cel mai bun film de animaţie – „Obeliscul”.

Premiul pentru cel mai bun film de televiziune i-a fost acordat regizorului Sinisa Dragin, pentru „Pădurea”, iar premiul Opera Prima „Alexandru Tatos” i-a revenit regizorului Andrei Gheorghe, pentru filmul „Planşa”.

De asemenea, Miruna Panaitescu, Dana Angelescu şi Adelina Popa au primit premiul pentru cel mai bun machiaj, pentru filmul „Quod erat demonstrandum”, iar Ion Caragea şi Valentin Vasilescu au primit premiul pentru cel mai bun cascador (ex-aequo).

Totodată, premiile academice ale Uniunii Cineaştilor din România pentru contribuţia adusă filmului românesc le-au fost acordate criticului de film şi dramaturgului Ecaterina Oproiu, scriitorului şi scenaristului Dumitru Radu Popescu şi regizorilor Stere Gulea şi Radu Gabrea, în timp ce Lucia Hossu Longin a primit premiul academic al UCIN pentru contribuţia adusă filmului românesc de televiziune.

Mircea Drăgan

Mircea Drăgan

La gala de miercuri seară au fost acordate patru premii speciale „Iurie Darie” ale UCIN, actorului Silvian Vâlcu, pentru rolul din filmul „Planşa”, regizorului Daniel Djamo, pentru filmul documentar „Ultimul an în 114 minute”, directorului de imagine Sorin Drăgoi, pentru „Cripta”, şi Lilianei Chiţescu, pentru „Magia Teatrului şi a Filmului – Alexa Visarion”.

Premiul de excelenţă al UCIN i-a revenit Ioanei Popescu, pentru contribuţia la dezvoltarea filmului documentar românesc.

Pe de altă parte, premiile acordate de preşedintele UCIN au revenit profesorului universitar doctor Mircea Drăgan şi regizorului Radu Jude, pentru contribuţia la dezvoltarea filmului românesc.

În ceea ce priveşte distincţiile Asociaţiei criticilor şi filmologilor din cadrul UCIN, premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică cinematografică a revenit echipei site-ului AaRC.ro, premiul „George Littera” i-a fost acordat lui Doru Pop, pentru volumul „Romanian New Wave Cinema: An Introduction”, iar diploma pentru cel mai bun film al anului i-a revenit regizorului Nae Caranfil, pentru „Closer to the Moon”.

Foto: Closer to the Moon – cinemagia

07
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță Retrospectiva TIFF 2022 la București. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Francez, va avea loc la Cinema Elvire Popesco în perioada 21 – 24 iulie, iar spectatorii vor avea ocazia să urmărească cele mai populare filme ale ediției, dar și producțiile care au câștigat trofeele festivalului de la Cluj-Napoca.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.