ColorsTalk. „Street art: libertate și constrângeri in termeni (i)legali”, la Grădina cu Filme
https://www.ziarulmetropolis.ro/colorstalk-street-art-libertate-si-constrangeri-in-termeni-ilegali-la-gradina-cu-filme/

Marţi, 20 august, de la ora 19,00, ColorsTalk se lansează la Grădina cu Filme – Cinema & More,  din cadrul CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, printr-o conferinţă cu tema: Street art: libertate şi constrangeri in termeni (i)legali.

Un articol de Petre Ivan|20 august 2019

Luna aceasta, la București, demarează ColorsTalk, un proiect de producție și expunere a 10 lucrări de street art, într-un proces inversat, de la producție la integrare în contexte urbane (publice sau private) în care creațiile devin vizibile.

6 artiști urbani din România: Pisica Patrata, Maria Bălan, John Dot S, Robert Obert și 2 din afara țării: Sam Worthington și dinho bento, alături de elevi ai școlilor de artă din București vor lucra pe panouri de dimensiuni medii, în fața publicului din Capitală.

Creațiile acestora vor fi integrate și expuse în locuri publice, după care vor fi obiectul unei licitații de fapte bună. Orice persoană fizică sau privată, ONG sau Asociație va putea licita pentru cele 10 lucrări prin fapte bune făcute pe perioada de desfășurare a ColorsTalk.

Astăzi, 20 august, de la ora 19,00, ColorsTalk se lansează la Grădina cu Filme – Cinema & More,  din cadrul CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, printr-o conferință cu tema: Street art: libertate și constrangeri in termeni (i)legali.

Participă: Dănuț Albu: Subinspector în cadrul Serviciului  de Ordine Publică, Direcția Generală de Poliție a Capitalei,  Arhitect Doctor Emil Ivănescu, președinte al Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România, Arhitect Dr. Cătălin Pau, membru al Ordinului Arhitecților din Romania și artiștii ColorsTalk din România: Pisica Pătrată, Maria Bălan, John Dot S, Robert Obert.

FB Event: https://www.facebook.com/events/761034167632578/

În perioada 25-29 august, cei 6 artiști vor lucra în curtea Muzeului Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu, iar în zilele de 14 și 15 septembrie, elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București vor lucra alături de artiști, , într-un workshop in curtea liceului.  Faptele bune participante la licitație trebuie să aibă loc în perioada 20 august – 22 septembrie.

Intrarea la evenimentele ColorsTalk este liberă, în limita locurilor disponibile.

Problematizând libertatea de expresie în general și a acestei forme de artă în special, lucrările de street art se compun independent de un context expozițional referențial, sunt găzduite în spații convenționale și alternative, ajungând în final la destinații care sunt determinate de rezultatul licitației.

Spațiul de intervenție al street art-ului este acest spațiu comun, care își cuprinde comunitatea, astfel că locul street art se mută de drept dincolo de constrângeri în termeni (i)legali. Această problematică este dezbătută prin lucrările create și reprezintă deasemeni tema centrală în sesiunea de dialog organizată în cadrul proiectului.

Acest “drum” al lucrării, de la creație la expunere și destinație finală se documentează pe pagina web a proiectului: https://colorstalk.xyz/ , unde se va publica și o hartă interactivă cu locurile de expunere temporară a lucrărilor din oraș și, după organizarea licitației, a destinațiilor lor finale.

ColorsTalk” este produs de Asociația Montage, co-finanțat de AFCN și susținut de Primăria Capitalei prin Creart, parteneri fiind: Muzeul Național al Literaturii Române, UNARTE, Liceul de Arte Plastice N. Tonitza, Editura Hyperliteratura,  C. N. Mihai Viteazu, Facultatea de Arte Design Timișoara, Fundația Observator Cultural, Fundația Pentru Tineret a Municipiului București,  Muzeul Municipiului București, Fabrica Extreme Event, Benjamin Moore.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Asociatia Montage – https://galeriemontage.com/

Facebook: https://www.facebook.com/galeriamontage/

Instagram: @montage_gallery_romania

Foto: ColorsTalk – faebook

 

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.