Comedie neagră – zâmbete în întuneric
https://www.ziarulmetropolis.ro/comedie-neagra-zambete-in-intuneric/

,,Comedie neagră” este un spectacol neobişnuit care prinde cu putere spectatorul încă de la primele replici şi nu-i dă drumul decât la final.

Un articol de Elena Simion|24 august 2013

„Comedie neagră“ este un spectacol neobișnuit care prinde cu putere spectatorul încă de la primele replici și nu-i dă drumul decât la final.

De ce? Pentru că avem farsă într-un act după un text scris de  Peter Shaffer în 1965, un regizor cu viziune, plus șapte actori talentați.

Acțiunea se petrece într-un apartament din Londra, în timpul unei pene de curent. Miller Brindsley (Istvan Teglaș) este un tânăr sculptor fără noroc și fără bani care speră să-și vândă operele unui domn bogat, dar și să-l impresioneze pe tatăl logodnicei sale, Carol Melkett (Alina Popescu). Din acest motiv, mută mobilierul  și obiectele de valoroase ale vecinului lor Harold Gorrringe (Mihai Smarandache), fără știrea acestuia. Planul este stricat de o pană de curent și de apariția unor musafiri neașteptați.

Regizorul Cosmin Alexandru Purice folosește un articiu inedit: un joc de lumini pe dos. Spectatorii vor vedea totul ca în oglindă. Câtă vreme în apartament e lumină, din sală scena se vede cufundată în întuneric. Când se întrerupe curentul, spectatorii văd pe scenă lumină. Iar convenția este respectată de-a lungul spectacolului ori de câte ori se aprinde un băț de chibrit sau o lanternă.

„Textul lui Peter Shaffer m-a amuzat de la prima lectură. Situațiile sunt atât de bine construite, umorul propus este de calitate și bucuria mea a fost că am putut să lucrez cu o distribuție ideală. Noi am repetat spectacolul la Godot Cafe Teatru noaptea târziu și, neputând să facem întuneric complet în sală mai devreme, am propus să-l și jucăm într-un concept de teatru de noapte, numai de la ora 22.00. La Festivalul Undercloud este pentru prima dată când jucam acest spectacol în alt spațiu și este o provocare pentru noi să adaptăm spectacolul de sâmbăta într-o sală atât de mare.“

Cosmin Alexandru Purice,
regizor

Punctarea jocului prin lumini nu-i este deloc străină protagonistului piesei, actorul Istvan Teglaș. În „Deseori neobservat”, adaptare subtilă și zguduitoare după  romanul „Leagănul respirației” de Herta Muller, lumina prezentă sau absentă are rolul de a puncta și de a adânci zbuciumul sufletesc. Însă în „Comedie neagră”, jocul întuneric/lumină dă o notă de mister și sporește umorul scenelor.

Chiar dacă a devenit parte a distribuției mai târziu, rolul sculptorului i se potrivește perfect carismaticului actor, Istvan Teglaș care spune despre textul piesei „Comedie neagră”: ,,Eu când citesc un text, mai ales dacă e un text foarte bine scris cum este și Comedia neagră, simt imediat cum ar trebui să sune. Acest lucru mi se întâmplă doar când citesc un text bun, fiindcă știu care sunt cerințele de a face un text de genul acesta. Nu mă refer la cerințele sistemului de a face un spectacol,  dar știu că fiind scris într-un anumit mod, textul acela trebuie să sune într-un fel.“

Istvan Teglas

„Comedie neagră“ se joacă astăzi, pe 24 august, de la ora 19.30, în sala Horia Bernea a Muzeul Țăranului Român, în cadrul Festivalului de Teatru Independent UnderCloud.

Foto credit: Cătălina Flamînzeanu, Elena Simion

18
/07
/16

În teatrul restaurat în care acum 135 de ani debuta legendara Hariclea Darclée, 70 de tinere talente lirice din întreaga ţară s-au înscris la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco la Brăila în perioada 25-31 iulie.

18
/07
/16

În această seară, de la ora 20:10, iubitorii teatrului pot vedea, la TVR 2, spectacolul „Salonul nr.6”, ecranizarea lui Vitalie Lupaşcu după A. P. Cehov (29 ian 1860 – 15 iul 1904), cu Răzvan Vasilescu, Gavril Pătru, Ion Haiduc, Natalie Ester, Mihai Dinvale şi Constantin Dinulescu, în distribuţie.

18
/07
/16

„Toată lumina pe care nu o putem vedea“, de Anthony Doerr, Editura Humanitas Fiction, 2016, Premiul Pulitzer de anul trecut, este una dintre marile cărți ale timpului nostru. În New York Times Book Review stă scris: “Lumina din titlu este legată de ceea ce auzise Werner într-o emisiune radiofonică de la sfârșitul anilor ’30: creierul uman are capacitatea de a crea lumină în întuneric.”

18
/07
/16

„Sunt conştient că un artist nu există decât atâta vreme cât aduce permanent ceva nou.” – Florin Piersic Jr. Nu-şi aniversează niciodată zilele de naştere, scriitori săi preferati sunt Paul Auster şi Jose Saramago, compozitorul preferat, Karl Ritter, iar locul în care şi-ar dori să trăiască este... „la ţară, în Romania”. Actorul, regizorul, scenaristul şi scriitorul Florin Piersic jr împlineşte, astăzi, 48 de ani.

18
/07
/16

Într-o zi de 18 iulie s-a stins din viaţă regina Maria, a doua regină a României, soția regelui Ferdinand I al României şi mama regelui Carol al II-lea. A fost supranumită de popor “Mama Regină”, “Mama răniţilor” sau “Regina soldat”, datorită acţiunilor sale din perioada Primului Razboi Mondial.

17
/07
/16

Teatrul Național din Timișoara anunță organizarea ediției 2016 a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești, și finalizarea selecției spectacolelor care vor compune modulul FDR al FEST-FDR.

16
/07
/16

Călătorii străini care, încă din sec. XVI, lasă mărturii despre Bucureşti, sunt impresionaţi de bisericile sale. Construite de domnitori, de boieri, negustori sau oameni de rând acestea au împodobit oraşul fără să reziste prea mult în timp. Solul nisipos, pânza freatică aproape de suprafaţă, desele cutremure le-au şubrezit şi ruinat. De fiecare dată însă bucureştenii le-au refăcut, mărturisind o stăruinţă ce face parte din dinamica vieţii urbane.

15
/07
/16

Fiecare timp istoric îşi are instituţiile sale. În România regală au funcţionat Jockey Club, Country Club, Rotary Club, Lion's – societăţi de anvergură internaţională care racordau firesc, statornic, ţara noastră la sistemul de valori proprii Europei.

15
/07
/16

Între 29-31 iulie va avea loc primul festival de world music (muzică contemporană inspirată din folclor autentic) din Țara Călatei, care se va ține în satul Mera (13 km de Cluj-Napoca), unul dintre cele mai frumoase sate din regiune.

15
/07
/16

Asociația dramAcum împreună cu asociația Köșe, Istanbul anunță avanpremiera spectacolului de teatru ,,Privind prin piele” în datele de 17 și 18 iulie de la ora 19.00 la Centrul de Teatru Educațional Replika din București.

15
/07
/16

Ansamblul care are privilegiul de a susține anual un concert cu ocazia decernării Premiului Nobel pentru Pace de la Oslo, Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, va susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediția a III-a, organizat de Radio România, în perioada 23 septembrie - 1 octombrie.

14
/07
/16

Despre laboratoarele de regie ale creatorului de teatru Oleg Loevski se ştie nu numai în ţara sa, Rusia, dar şi în Germania, Italia, Bulgaria, Estonia etc. Acest proiect a devenit cunoscut şi în România în vara acestui an, când Teatrul Nottara a pus la cale „Laboratorul de Teatru DENS”.