Concert baroc la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-baroc-la-sala-radio/

Orchestra de Cameră Radio şi invitata ansamblului, soprana Veronica Anuşca, vă propun miercuri, 8 iunie (19.00) un concert de muzică barocă la Sala Radio, ce va reuni compozitori ca Bach, Corelli sau Händel.

Un articol de Liliana Matei|3 iunie 2016

Veronica Anuşca a cântat pe scene ca Ateneul Român, Opera Naţională Bucureşti, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Filarmonica Râmnicu-Vâlcea, sala de concerte a Conservatorului din Gdansk – Polonia. Seara barocă se va derula sub bagheta dirijorului Alexandru Ganea, care a colaborat cu orchestrele filarmonicilor din ţară şi a fost, de asemenea, prezent la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, a Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova etc. În acelaşi eveniment îl veţi aprecia şi pe trompetistul Sergiu Cârstea.

Programul serii reunește apreciate lucrări ale repertoriului baroc, precum G.F. Händel: ariile pentru soprană, trompetă baroc şi  orchestră de coarde Eternal source of light divine și Let the bright Seraphim, J.S. Bach: Suita nr. 1 în do major și Concert în re major pentru trompetă mică şi orchestră de coarde (după Vivaldi) etc.
ALEXANDRU GANEA este lector universitar şi dirijor al orchestrei simfonice Universitaria a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Este absolvent a două facultăţi ale aceleiaşi instituţii: cea de Interpretare muzicală, specialitatea vioară (1995) şi cea de Compoziţie, Muzicologie şi Dirijat, specialitatea dirijat orchestră (2001). A fost apreciat ca violonist – în ţară, la Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Braşov, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa şi în străinătate, în Italia şi Spania şi ca dirijor, prin concertele susţinute din 1997 până în prezent cu orchestrele simfonice ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Orchestra de Cameră Jeunesses Musicales, orchestrele Filarmonicilor din Iaşi, Braşov, Craiova, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Orchestra de Cameră Radio România,  Orchestra Naţionala de Cameră a Republicii Moldova etc. În 1998, apariţia Orchestrei de Cameră „Jeunesses Musicales” dirijată de Alexandru Ganea la Concursul Internaţional al Orchestrelor de Tineret de la Haga a fost recompensată cu premiul I şi cu înregistrarea unui CD.

Soprana VERONICA ANUȘCA a colaborat cu diferite instituții culturale din România, printre care Opera Naţională Bucureşti, Filarmonica “George Enescu”, Radiodifuziunea Română, Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica Botoșani şi este solista Catedralei Sf. Iosif – Bucureşti. Soprana are un palmares impresionant de premii, printre care: Premiul II la Concursul Internaţional de Canto “Hariclea Darclee” – Brăila, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto “Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu-Goangă ” – Opera Naţională Bucureşti, Premiul I la Concursul Naţional al Liedului Românesc de la Braşov, Marele Premiu la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi” – Timişoara, etc.

Pe lângă studiile urmate în Republica Moldova, trompetistul SERGIU CÂRSTEA s-a perfecționat la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris. În prezent este șef de partidă în cadrul orchestrei Operei Naționale Române Timișoara, iar printre instituțiile cu care a colaborat de-a lungul anilor se numără și Filarmonica de Stat „Banatul” Timișoara și Filarmonica de Stat – Chișinău. Activitatea sa solistică înseamnă concerte alături de orhestrele filarmonicilor din Arad, Sibiu, Iași, Craiova, Botoșani, Cluj-Napoca etc. Între 1992-1993 a fost director artistic al Filarmonicii de Stat din Chișinău.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet: www.radioromaniacultural.ro, www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio: orchestreradio.ro sau orchestreradio.com.

17
/09
/18

În urmă cu 45 de ani, într-o zi de 17 septembrie (1973) lua ființă, sub conducerea poetului Adrian Păunescu, Cenaclul Flacăra, o rampă de lansare pentru numeroşi artişti, Cenaclul  a fost interzis în vara anului 1985, după o busculadă pe stadionul din Ploieşti în care au murit 5 spectatori...

17
/09
/18

Cei trei tineri muzicieni intrați în Finala Secțiunii de Vioară a Concursului Enescu 2018, Giuseppe Gibboni (Italia), Vikram Sedona (Italia) și Orest Smovzh (Ucraina), vor aduce publicului luni, 17 septembrie, în cadrul finalei, Concertul Nr.1 în Re Major de Paganini, Concertul în Re Major pentru Vioară și Orchestră de Brahms și Concertul în Re Major de Ceaikovski.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

13
/09
/18

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, de la ora 18.30, în Sala Operei, melomanii sunt invitați la deschiderea oficială a stagiunii 2018 – 2019 a Operei Brașov, care se va desfășura, în mod tradițional, cu capodopera verdiană „Traviata”. Această stagiune stă sub semnul festiv al Centenarului Marii Uniri, dar și al aniversării a 65 de ani de la înființarea instituției care și-a adus o contribuție importantă în dezvoltarea vieții cultural-artistice românești.

12
/09
/18

Estonianul Marcel Johannes Kits a câștigat Concursul Enescu 2018, Secțiunea Violoncel, după o Finală în care a interpretat Concertul pentru violoncel și orchestră în mi bemol major Op.107 de Dmitri Șostakovici. Finala de Violoncel a Concursul Enescu a avut loc marți, 11 septembrie, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Yibai Chen (China), iar pe locul al treilea și al patrulea s-au situate Stanislas Kim (Franța), respectiv Shizuka Mitsui (Japonia).  

11
/09
/18

 A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival începe joi, 13 septembrie, în mai multe locuri din București. Filme cu și despre George Michael, Whitney Houston, Joy Division, The Clash, The Fall, Radiohead și mulți alți artiși de renume vor fi proiectate în cele 4 zile de festival (13-16 septembrie) la Control Club, Spațiul M60, Apollo 111, precum și în aer liber, în parcarea Plaza România.

11
/09
/18

Câte doi tineri din Coreea de Sud, Germania, Italia, Japonia și China și câte unul din România, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Ucraina, Croația, Turcia și Republica Moldova s-au calificat în Etapa a II-a a Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional „George Enescu” 2018, ale cărei rezultate au fost anunțate luni seară.

07
/09
/18

Turneul Vioara lui George Enescu revine în această toamnă pe scenele din România, în perioada 12 septembrie – 8 octombrie 2018. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail vor cânta în anul Centenarului la Alba Iulia, Deva, Tecuci, Bistriţa, Timişoara, Slatina, Caracal și în mai multe recitaluri la București.

05
/09
/18

Începând de astăzi, aplicația pentru mobil JuratEnescu este la îndemâna celor care doresc să își testeze abilitatea de a aprecia o interpretare artistică. Prin intermediul aplicației fie din sală, fie urmărind online, iubitorii de muzică au ocazia să noteze participanții la Concursul Internațional George Enescu și pot vedea în ce măsură opțiunile lor se potrivesc cu cele ale juriului.

03
/09
/18

U2 a fost nevoită să îşi întrerupă, şi apoi să anuleze, concertul susţinut sâmbătă, la Berlin, în faţa a zeci de mii de spectatori, după ce solistul trupei irlandeze, Bono, şi-a pierdut vocea în timpul show-ului.

01
/09
/18

Între 1 și 23 septembrie, 270 dintre cei mai talentați tineri muzicieni ai lumii, din 39 de țări, urcă pe scena Ateneului Român din București ca să câștige trofeul Concursului Internațional „George Enescu” 2018 și să se lanseze în lumea muzicii clasice internaționale.