Concert de muzică veche românească la Muzeul Cotroceni
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-de-muzica-veche-romaneasca-la-muzeul-cotroceni/

Radio România Muzical şi Muzeul Naţional Cotroceni organizează un concert de muzică veche românească susţinut de ansamblul “Imago Mundi”. În sala Cerchez a Muzeului Cotroceni, joi, 26 februarie, de la ora 19.00, va avea loc un eveniment cu semnificaţii speciale – înregistrarea acestui concert va reprezenta România în cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte ale Uniunii Europene de Radio, “Ziua muzicii vechi”, programată, în fiecare an, pe 21 martie.

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2015

Concert de muzică veche românească la Muzeul Cotroceni / Nu întâmplător a fost aleasă data de 21 martie – este ziua când s-a născut cel mai reprezentativi compozitori pentru muzica pe care, astăzi, o numim, generic, muzica veche: este vorba despre Johann Sebastian Bach, venit pe lume în anul 1685.

“Ziua muzicii vechi” este o aniversare înscrisă în calendarul UNESCO din anul 2013, sărbătorită la nivel global în 21 martie, iar proiectul Uniunii Europene de Radio se subsumează acestei aniversări.

În 2015, 7 radiodifuziuni europene din Spania, Germania, Marea Britanie, Cehia, România, Suedia și Danemarca propun tot atâtea concerte de muzică veche cu nume dintre cele mai importante ale momentului, care vor putea fi ascultate în casele a milioane de europeni.

Alături de contratenorul Andreas Scholl, Orchestra barocă a Uniunii Europene, Ansamblul Concerto Copenhagen, dirijat de Lars Ulrik Mortensen (într-o producție în care apare și mezzosoprana română Ruxandra Donose), la inițiativa Radio România Muzical se alătură în acest important proiect și Ansamblul de muzică veche românească “Imago Mundi”. Repertoriul ales reflectă tradițiile muzicale din secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea – cântări semnate de autori anonimi, dar și de cunoscutul cărturar Dimitrie Cantemir. Concertul este unul special și datorită proiecțiilor video concertasociate muzicii interpretate live.

Ansamblul “Imago Mundi” a fost înființat în anul 2001 de Oana Ivașcu și Daniel Ivașcu și a devenit, în scurt timp, binecunoscut datorită proiectelor lui inovative, de prezentare a muzicii vechi, tradiționale românești într-un spirit adaptat publicului secolului XXI.

“Pilgrim” și “Isvor” sunt două dintre aceste proiecte salutate de public și de critică. În prezent, Ansamblul “Imago Mundi” este compus din Oana Ivașcu – oboi, Daniel Ivașcu – percuție, Adrian Buciu – flaut, Andreea Țimiraș – violoncel, Cătălin Ștefănescu – chitară, cobză, mandolină și Ștefan Barbu – vioară, toți muzicieni recunoscuți pentru activitatea lor muzicală națională și internațională.

La finalul concertului din 26 februarie, va avea loc și lansarea albumului “Isvor” semnat de Ansamblul ”Imago Mundi”, o reeditare a discului apărut în 2011 la Editura Casa Radio, epuizat atunci rapid din magazinele de specialitate.

Foto: Concert de muzică veche românească – wikipedia

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.

31
/08
/20

Anul acesta, începutul de toamnă la Piatra-Neamţ va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – NEAMŢ ART FESTIVAL, care se va desfăşura între 3 și 6 septembrie. 

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.