Concert inedit cu Rapsodiile enesciene interpretate vocal în premieră de Teodora Enache, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-inedit-cu-rapsodiile-enesciene-interpretate-vocal-in-premiera-de-teodora-enache-la-tnb/

Concertul From Classic to Jazz, în reprezentaţie unică la Teatrul Naţional Bucureşti, are loc pe 9 septembrie, de la ora 19.30 – ca eveniment asociat al Festivalului Internaţional George Enescu.

Un articol de Liliana Matei|5 iunie 2019

Festivalul Internațional George Enescu anunță că ediția 2019 va include ca proiect asociatși un concert inedit –From Classic to Jazz, creat și interpretat de Teodora Enache. În premieră, Rapsodia I și Rapsodia a II-a, de George Enescu vor fi interpretatevocal în cheie jazz. Spectacolul From Classic to Jazz va putea fi vizionat în cadrul Festivalului Internațional George Enescu 2019, în reprezentație unică, pe data de 9 septembrie, de la ora 19.30, la Teatrul Național din București.

Toate proiectele asociate ediției din acest an a Festivalului Internațional George Enescu au scopul de a extinde interacțiunea publicului cu muzica, în general, și cu personalitatea și creația lui Enescu, în special. Această nouă inițiativă artistică asociată Festivalului are menirea să amplifice ecoul creației enesciene în prezent printr-o explorare artistică inedită și să extindă experiența festivalieră pentru un public cât mai divers”, spune Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional George Enescu.

From Classic to Jazz este o creație pregătită special cu prilejul Festivalului Internațional George Enescu 2019 de Teodora Enache și echipa ei. Conceptul concertului are ca punct de plecare forța unică a muzicii clasice de a genera emoție și de a crea armonia, toate reprezentând o sursă fertilă pentru o nouă exprimare într-un alt limbaj muzical, în acest caz jazzul. Abordarea muzicii clasice în cheie jazz este o direcție pe care Teodora Enache o explorează de mai mulți ani. Aceste căutări au condus-o recent spre abordarea creației marelui compozitor român George Enescu.

Teodora Enache, artist de jazz și creatoare a conceptului, declară: Enescu mă fascinează de foarte mulți ani și m-am apropiat de creația lui cu pioșenie și un imens respect. Muzica sa a fost cu mult înaintea timpului în care a trăit, abia acum poate este înțeles mai bine. În Rapsodii, am întâlnit omul Enescu. Care își privește viața. Întâi cu ochii copilului, apoi cu ochii adultului. Este multă trăire, și umor, și bucurie de viață, și emoție nesfârșită, dar și melancolie… Este o întreagă lume în muzica domniei sale. În concertul nostru, această poveste am ales să o reinterpretăm pentru public,folosind limbajul și sonoritatea jazzului. Și nu este vorba doar de o preluare a unor teme, ci de o revalorificare a întregii povești enesciene, reimaginată pentru voce. Este o mare onoare să prezentăm acest spectacol în cadrul Festivalului – minunatul eveniment de mare anvergură care îi este dedicat lui George Enescu.

Concertul From Classic to Jazz include, alături de Rapsodia I și a II-a de George Enescu, o serie de creații vocale în premieră inspirate de Dansurile Româneșt – de Bela Bartók, Sonata Lunii – de Ludwig van Beethoven, Air – de Johann Sebastian Bach sau Canon – de Johann Pachelbel.

Împreună cu solista și compozitoarea Teodora Enache, pe data de 9 septembrie 2019, pe scena Teatrului Național din București vor urca Călin Grigoriu – chitară și aranjamente muzicale, Joca Perpignan (Israel) – percuție și, ca invitat special, Răzvan Suma– violoncel.

Biletele pentru concertul From Classic to Jazz vor putea fi achiziționate de pe www.eventim.ro, începând cu luna iunie.

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care MarionCotillard, KirilPetrenko, MitsukoUchida și nouă orchestre de talie mondială.

Ediția 2019 a Festivalului Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și la Sala Mică a Palatului la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.

Teodora Enache este artist de jazz, compozitor & aranjor. Cu o carieră care se întinde pe mai mult de două decenii, Teodora Enache este un muzician complex. Ea este o vocalistă matură și consacrată și un compozitor talentat. Cariera ei muzicală a demarat în jazz, dar nu s-a cantonat între frontierele acestuia, Teodora rămânând permanent deschisă la nou și dornică să exploreze și alte orizonturi muzicale. În proiectele sale muzicale, abordează cu aceeași pasiune și vitalitate jazz-ul clasic, worldmusic, propriile sale creații, Doina’n Jazz, precum și mash-up-uri surprinzător de inovatoare, înrădăcinate în muzica clasică, fie că e vorba de Bach, Mozart, Bartók sau Enescu.

În decursul carierei, Teodora a colaborat cu muzicieni celebri din întreaga lume și a urcat pe scene importante de jazz. Printre colaborările sale de prestigiu se numără: Stanley Jordan, BennyRietveld, TheodosiiSpassov, Philippe Duchemin, Curtis Fuller, Lars Danielsson, Al Copley, Les Paul, Eric Legnini, Guido Manusardi, Daniele di Bonaventura, István Gyárfás, Balázs Berkes, Decebal Bădilă, Darius Brubeck, Luigi Bonafe, Lucio Canetti, Burton Greene, Billy Cobham, Krisztina Fejes, Norbert Kael și mulți alții. Un important capitol al carierei sale a fost colaborarea cu Johnny Răducanu – seniorul jazz-ului românesc și mentorul ei.

27
/04
/15

"Enescu şi Viena", o serie de evenimente dedicate compozitorului român, de la a cărui moarte se împlinesc 60 de ani în 2015, debutează pe 7 mai, în capitala Austriei, cu un concert care va conţine lucrări de George Enescu, Gustav Mahler şi Richard Strauss.

26
/04
/15

Joi, 7 mai 2015, de la ora 20.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Corul Regal, format din tineri muzicieni, studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, va susţine un concert de gală intitulat „Nihil Sine Deo”, un omagiu adus celei mai longevive Zile Naţionale din istoria României.

24
/04
/15

Corul de Copii Radio, un ambasador artistic al României peste hotare, invitat frecvent la festivaluri internaţionale şi implicat în diferite proiecte culturale în ţară şi în străinătate, împlineşte în acest an 70 de ani de existenţă.

24
/04
/15

În 27 aprilie se împlinesc 100 ani de la dispariția compozitorului Aleksandr Skriabin: nu mă iluzionez crezând că sunt prea mulți cei care au auzit vreodată de Aleksandr Skriabin, deși el este unul dintre cei mai importanți și interesanți compozitori care au trăit la granița secolelor al XIX-lea și XX.

24
/04
/15

Folkul alternativ și gospelul se instalează în premieră pe 26 aprilie la Silver Church, prin trupa americană Wovenhand, care-și lansează al șaptelea album, „Refractory Obdurate”.

22
/04
/15

Cântărețul britanic de origine nigeriană, Ola Onabule, unul dintre artiștii marcanți ai soul-jazzului britanic va concerta la București, în 27 aprilie la Sala ArCub. Concertul face parte din turneul de promovare al Zilei Internaționale a Jazzului în Romania (www.jazzday.ro) și este de asemenea prilej de aniversare a celor 70 de ani UNESCO.

21
/04
/15

Tinerimea Română prezintă pe 26 aprilie la ora 19.00 la Ateneul Român, Ceaikovski in love - un concert-eveniment marca Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal.

20
/04
/15

Cu prilejul sărbătoririi celui de-al IV-lea Centenar de la publicarea părţii a doua a romanului “Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes y Saavedra (1615-2015), Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filarmonicii “George Enescu”, organizează marţi, 21 aprilie, ora 19.00, la Sala Mare a Atenelui Român, recitalul de muzică veche “Cervantes şi muzica. Donde hay música no puede haber cosa mala / Unde-i muzică, nu poate fi nimica rău”, în interpretarea grupului ZARABANDA (Spania).

20
/04
/15

Jazz Night Out revine la Sala Radio, pe 21 aprilie, cu trupa americană Oregon. Patru nominalizări la Grammy, prezența la Woodstock în ’69 a doi dintre membri și peste patru decenii de înregistrări sunt câteva dintre poveștile care-i recomandă. Ca să nu mai spunem că au urcat pe scene legendare precum Carnegie Hall, Lincoln Center sau Berlin Philarmonic Hall.

20
/04
/15

Vineri, 24 aprilie (19.00), Bogdan Zvorișteanu revine pe scena Sălii Radio împreună cu vioara sa de patrimoniu universal Gagliano (realizată în 1761) pentru a interpreta, alături de Orchestra Naţională Radio, Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră semnat de compozitorul francez romantic Camille Saint-Saëns.

16
/04
/15

Mickey Mouse şi gaşca sa de prieteni au sosit la Bucureşti pentru a pregăti Disney Live! Mickey's Music Festival, un spectacol muzical pentru întreaga familie, care se va desfăşura între 22 şi 26 aprilie, la Sala Palatului.