Concert Mozart în Vinerea Mare, sub bagheta lui Christian Badea
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-mozart-in-vinerea-mare-sub-bagheta-lui-christian-badea/

Dirijorul Christian Badea revine, în Vinerea Mare, cu un program integral Mozart.

Un articol de Liliana Matei|27 aprilie 2021

Filarmonica „George Enescu” programează pentru vineri, 30 aprilie 2021, de la ora 19.00, transmiterea, în regim de live, a unui concert fără public, cu un program integral Mozart, condus de Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției, care revine după un an pe scena Ateneului Român.

Programul din Vinerea Mare este alcătuit din Uvertura operei Nunta lui Figaro, Simfonia nr. 38, în re major, KV 504, Praga și Simfonia nr. 40, în sol minor, KV 550 de W. A. Mozart.

„Vă invităm, înainte de sărbătoarea Paștelui, să asistaţi la un concert cu program integral Mozart, în care vom prezenta trei capodopere ale muzicii și culturii universale. Mă bucur mult că putem oferi publicului Filarmonicii George Enescu un concert cu muzică excepțională, chiar dacă este numai online, din cauza restricțiilor sanitare în vigoare. Muzica lui Mozart, de inspiraţie genială și divină, a rezistat vicisitudinilor istoriei de mai bine de 250 de ani și rămâne actuală, profund umană, plină de prospețime şi de optimism. În aceste timpuri incerte, această muzică este cel mai bun medicament pentru suflet și o încurajare că lumea merge înainte, readucând speranța unei învieri și a unei reveniri la o viață normală”, a declarat dirijorul.

„De-a lungul pandemiei, Filarmonica George Enescu a continuat seria de concerte săptămânale, o realizare remarcabilă, primită cu mult drag și gratitudine de către publicul meloman.  Mă alătur cu multă plăcere muzicienilor din Orchestra Filarmonicii pentru acest concert și sper ca, în curând, să putem oferi și concerte cu public, redobândind astfel atmosfera unică a evenimentelor Ateneului”, a subliniat maestrul Christian Badea.

Concertul va fi transmis în regim live pe canalele facebook şi youtube ale Filarmonicii.

Concertul va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Parteneri media:  Radio România Muzical și Forumul Cultural Austriac

Concertul este transmis și pe paginile de Facebook ale Radio România Muzical și Forumului Cultural Austriac.

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian  Badea, prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).

Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru – Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul nașterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea – unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.

Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony. La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat.  În mai 2015, Christian Badea a dirijat la Ateneul Român actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor și regizor, actul I din opera lui Richard Wagner.  În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu  „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A inițiat ciclul „Mari Concerte al Centenarului României“, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, în toamna anului 2018.  A dirijat la Opera din Sydney, „Turandot“ (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) și „Carmen“ (ianuarie-martie 2020, Sydney). La ediția din 2019 a  Festivalului „George Enescu” din București, a condus  Filarmonica din Sankt Petersburg, cu Vadim Repin solist.

30
/09
/20

Să asculți muzică clasică la mall sau când îți faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.

31
/08
/20

Anul acesta, începutul de toamnă la Piatra-Neamţ va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – NEAMŢ ART FESTIVAL, care se va desfăşura între 3 și 6 septembrie. 

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.