Concert subacvatic
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-subacvatic/

Un grup de muzicieni danezi inovatori scufundaţi într-un acvariu au fost recent protagoniştii unui concert subacvatic, aceştia cântând la instrumente adaptate special pentru a rezona în liniştea din adâncuri.

Un articol de Petre Ivan|25 aprilie 2017

În orașul Aarhus din centrul Danemarcei, sala de concerte Godsbanen în care a avut loc concertul, dominată de prezența unor acvarii, canistre, tuburi, țevi și obiecte retrofuturiste, a semănat mai degrabă cu o crescătorie de pești decât cu o scenă.

Unul după altul, cei cinci membrii ai trupei Between Music au coborât în câte un acvariu individual cu pereți din sticlă în cadrul celui mai recent proiect artistic al lor, „AquaSonic”.

Instrumentiștii cântă la violon din fibră de carbon, cinele și clopote, cristalofon cu pedală, o rudă îndepărtată a „armonicii de sticlă” inventată de Benjamin Franklin, un gen de „hurdy gurdy” numit rotacorda, cu șase coarde din oțel și gât lung și la hidraulofon, un tip de orgă subacvatică.

Sunetele emise de acestea sunt amplificate cu ajutorul hidrofoanelor, microfoane speciale care captează undele sonore, iar muzica rezultată aduce foarte mult cu sunetele emise de balene.

În timpul concertelor, membrii formației cântă numai sub apă, la o temperatură constantă de 37 de grade Celsius, ieșind în mod regulat la suprafață pentru a lua câte o gură de aer.

Between Music se află în turneu european cu proiectul „AquaSonic”. După premiera de la Rotterdam de anul trecut, trupa susține în prezent concerte în Danemarca, urmând să se afle pe afișul Festivalului Internațional Diaghilev din Perm, Rusia, în mai.

Foto: Concert subacvatic – facebook

25
/08
/20

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestrație cât și de compoziție, pe lângă artiștii consacrați ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA și Vița de Vie au adus un sound inovator dincolo de granița convențională dintre jazz și rock.

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

20
/08
/20

Zoltán András, solistul formației Sarmalele Reci, povestește cum a luat naștere un proiect muzical curajos, puțin neobișnuit pentru publicul din România, intitulat Jazzappella, cu care va participa la Sibiu Jazz Festival vineri, pe 21 august.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.