Concert subacvatic
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-subacvatic/

Un grup de muzicieni danezi inovatori scufundaţi într-un acvariu au fost recent protagoniştii unui concert subacvatic, aceştia cântând la instrumente adaptate special pentru a rezona în liniştea din adâncuri.

Un articol de Petre Ivan|25 aprilie 2017

În orașul Aarhus din centrul Danemarcei, sala de concerte Godsbanen în care a avut loc concertul, dominată de prezența unor acvarii, canistre, tuburi, țevi și obiecte retrofuturiste, a semănat mai degrabă cu o crescătorie de pești decât cu o scenă.

Unul după altul, cei cinci membrii ai trupei Between Music au coborât în câte un acvariu individual cu pereți din sticlă în cadrul celui mai recent proiect artistic al lor, „AquaSonic”.

Instrumentiștii cântă la violon din fibră de carbon, cinele și clopote, cristalofon cu pedală, o rudă îndepărtată a „armonicii de sticlă” inventată de Benjamin Franklin, un gen de „hurdy gurdy” numit rotacorda, cu șase coarde din oțel și gât lung și la hidraulofon, un tip de orgă subacvatică.

Sunetele emise de acestea sunt amplificate cu ajutorul hidrofoanelor, microfoane speciale care captează undele sonore, iar muzica rezultată aduce foarte mult cu sunetele emise de balene.

În timpul concertelor, membrii formației cântă numai sub apă, la o temperatură constantă de 37 de grade Celsius, ieșind în mod regulat la suprafață pentru a lua câte o gură de aer.

Between Music se află în turneu european cu proiectul „AquaSonic”. După premiera de la Rotterdam de anul trecut, trupa susține în prezent concerte în Danemarca, urmând să se afle pe afișul Festivalului Internațional Diaghilev din Perm, Rusia, în mai.

Foto: Concert subacvatic – facebook

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.