Concerte, gale de operetă şi spectacole pentru copii pe scena Teatrului Naţional din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/concerte-gale-de-opereta-si-spectacole-pentru-copii-pe-scena-teatrului-national-din-sibiu/

Sibiu, 20 februarie 2013. Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă în acest sfârşit de săptămână microstagiunea Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”. Programul de evenimente include spectacole de operetă şi musical, concerte, gale, spectacole şi activităţi pentru copii.   Teatrul Naţional de Operetă se află pentru a doua oară în Sibiu, după prezenţa din luna […]

Un articol de Andrada Văsii|20 februarie 2013

Sibiu, 20 februarie 2013. Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă în acest sfârşit de săptămână microstagiunea Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”. Programul de evenimente include spectacole de operetă şi musical, concerte, gale, spectacole şi activităţi pentru copii.

 

Teatrul Naţional de Operetă se află pentru a doua oară în Sibiu, după prezenţa din luna noiembrie a anului trecut cu cele două reprezentaţii ale spectacolului „Paris, mon amour”, care s-a bucurat de o largă apreciere din partea publicului, ambele reprezentaţii fiind prezentate cu casa închisă. Programul de la Sibiu face parte din turneul naţional al Teatrului de Operetă, o iniţiativă de amploare realizată în premieră de o instituţie muzicală din România.

 

Programul de evenimente al microstagiunii va debuta vineri, 22 februarie, ora 11:00, cu opereta pentru copii „Cocoşelul neascultător”. „Cocoşelul neascultător” este una dintre cele mai celebre poveşti muzicale pentru copii, scrisă de Ion Lucian şi jucată cu succes de aproape 50 de ani, în nenumărate ţări din Europa şi din lume. Spectacolul este o poveste despre prietenie, despre lupta dintre bine şi rău şi despre forţa faptelor bune, ilustrată de aventurile celor trei buni prieteni, Cocoşelul, Ursuleţul şi Motănelul. Programul zilei de vineri va continua începând cu ora 19:00 printr-o „Invitaţie la Vals”- un concert al Orchestrei Teatrului Naţional de Operetă. Concertul este o invitaţie de a pătrunde în lumea fermecătoare a valsului şi polcilor, în compania unora dintre cei mai cunoscuţi compozitori ai genului: Johann Strauss-fiul, Johann Strauss-tatăl, Josef Strauss, Iosif Ivanovici, Jacques Offenbach şi Johannes Brahms. Concertul include şi o selecţie de polci cunoscute la nivel internaţional, ca „Tritsch Tratsch Polka”, „Pizzicato Polca” sau polca „Ohne Sorgen”.

 

Programul de evenimente continuă sâmbătă, 23 februarie, ora 19:00, cu un spectacol colaj, ce are la bază cele mai cunoscute chansonete franţuzeşti. „Paris, mon amour” invită spectatorii într-o cafenea de pe o stradă pariziană, unde, sub lumina felinarelor, aceştia vor asista la o serie de poveşti despre dragoste, despre artă, despre seducţie şi frumos. Spectatorii vor putea asculta celebrele piese ale lui Edith Piaf („Je ne regrette rien”, „La vie en rose”), Jacques Brel („Ne me quitte pas”) sau Joe Dassin („Salut”).

 

Trupa Teatrului Naţional de Operetă va mai urca pe scenă și duminică, 24 februarie, ora 11:00, pentru a prezenta musicalul pentru copii „Frumoasa din pădurea adormită”. Scrisă iniţial ca text literar şi publicată pentru prima dată în volumul „Histoires ou contes du temps passe” („Istorii şi poveşti din vremuri trecute”) de Charles Perrault, povestea a trecut prin numeroase adaptări, de la film şi desene animate (în celebra versiune Walt Disney) sau balet clasic (în versiunea cea mai cunoscută compusă de P.I.Ceaicovski) la musical, adaptarea Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” este realizată de prozatoarea Silvia Kerim şi compozitorul Marius Ţeicu. „Frumoasa din pădurea adormită“ este unul dintre cele mai îndrăgite spectacole pentru copii ale Teatrului Naţional de Operetă şi se joacă cu succes de aproape 10 ani.

 

Programul de spectacole din cadrul acestei microstagiuni va fi încheiat duminică seara, de la ora 19:00, printr-o gală ce include o selecţie de arii şi duete din cele mai cunoscute operete din repertoriul românesc şi internaţional, scrise de compozitori celebri ca Franz Lehar, Emmerich Kalman, Paul Abraham, Frederich Loewe, Francis Lopez sau Gherase Dendrino. În program sunt incluse fragmente din operetele „Lăsaţi-mă să cânt”, „Văduva veselă”, „Silvia” „My Fair Lady”, „Ţara surăsului”, „Contesa Maritza” sau „Bal la Savoy”, interpretate de prim-soliştii Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”.

 

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.