Concerte in retrospectiva
https://www.ziarulmetropolis.ro/concerte-in-retrospectiva/

Richard Wagner, Edith Piaf, Albert Camus, Gustave Eiffel, Federico Fellini şi Mick Jagger figurează pe lista marilor personalităţi ce vor fi onorate prin diverse evenimente speciale în 2013, anul în care vor fi aniversate sau comemorate naşterile, respectiv decesele lor.   27 ianuarie – a 30-a comemorare a morţii actorului francez de comedie Louis de […]

Un articol de Andrada Văsii|28 decembrie 2012

Richard Wagner, Edith Piaf, Albert Camus, Gustave Eiffel, Federico Fellini şi Mick Jagger figurează pe lista marilor personalităţi ce vor fi onorate prin diverse evenimente speciale în 2013, anul în care vor fi aniversate sau comemorate naşterile, respectiv decesele lor.

 

  • 27 ianuarie – a 30-a comemorare a morţii actorului francez de comedie Louis de Funès
  • 8 aprilie – a 40-a comemorare a morţii pictorului spaniol Pablo Picasso
  • 22 mai – a 200-a aniversare a naşterii compozitorului german Richard Wagner
  • 26 iunie – a 100-a aniversare a naşterii poetului Aimé Césaire
  • 14 iulie – a 20-a comemorare a morţii cântăreţului francez Léo Ferré
  • 26 iulie – a 70-a aniversare a cântăreţului britanic Mick Jagger, solistul trupei The Rolling Stones
  • 29 iulie – a 30-a comemorare a morţii cineastului spaniol Luis Buñuel
  • 31 august – a 50-a comemorare a morţii pictorului francez Georges Braque
  • 5 octombrie – a 300-a aniversare a naşterii filosofului francez Denis Diderot
  • 10 octombrie – a 50-a comemorare a morţii cântăreţei franceze Edith Piaf
  • 10 octombrie – a 200-a aniversare a naşterii compozitorului italian Giuseppe Verdi
  • 11 octombrie – a 50-a comemorare a morţii poetului francez Jean Cocteau
  • 19 octombrie – a 70-a comemorare a morţii sculptoriţei franceze Camille Claudel
  • 22 octombrie – a 100-a aniversare a naşterii fotografului american Robert Capa
  • 31 octombrie – a 20-a comemorare a morţii cineastului italian Federico Fellini
  • 7 noiembrie – a 100-a aniversare a naşterii scriitorului francez Albert Camus
  • 28 decembrie – a 90-a comemorare a morţii inginerului francez Gustave Eiffel

     

     

    Sursa: Mediafax

04
/12
/17

Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.

04
/12
/17

Scriitorul american Christopher Bollen este marele câștigător din 2017 al Bad Sex in Fiction Award, un trofeu literar insolit, care recompensează cea mai proastă scenă de sex tipărită într-un roman publicat în anul în curs. Romancierul american a fost recompensat pentru volumul său "The Destroyers", ce conține un paragraf în care protagonistul își compară organele genitale cu "un triunghi de biliard"

03
/12
/17

ANCHETĂ Vă prezentăm cinci dintre cei mai promiţători tineri regizori români de film ai momentului. Nu au debutat încă în lungmetraj, dar sunt şanse mari - scurtmetrajele lor stau deja mărturie - să tot auzim de ei în anii următori: Octav Chelaru, Ana-Maria Comănescu, Ruxandra Ghiţescu, Roxana Stroe şi Andrei Tănase.

01
/12
/17

CRONICĂ DE FILM Intrat în cinematografe de 1 decembrie, „Mariţa”, de Cristi Iftime, este cel mai reuşit debut românesc lansat în 2017 în săli. Un film despre stările şi emoţiile pe care le declanşează atmosfera unică dintr-o familie, fie una chiar şi destrămată şi reunită doar pentru o seară de Crăciun.

30
/11
/17

La 99 de ani de la Marea Unire, vă propunem să ne întoarcem în timp, în acele zile ale lui 1918, când primul Război Mondial se sfârșea, așa cum le-a consemnat cea mai importantă femeie din istoria României – regina Maria, regina României Mari.

30
/11
/17

Lungmetrajul "The Post", regizat de Steven Spielberg, cu Tom Hanks și Meryl Streep în rolurile principale, a devenit unul dintre favoriții actualului sezon al premiilor cinematografice americane, după ce a fost desemnat marți seară cel mai bun film al anului 2017 de National Board of Review, o prestigioasă asociație de cineaști și producători de film, ce a fost înființată în 1909

30
/11
/17

A 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, manifestare devenită o tradiție a UNATC 'I.L.Caragiale' și a României, va debuta pe 5 decembrie, la Sala ATELIER din cadrul UNATC București, str. Matei Voievod 75-77.

30
/11
/17

Marţi, 5 decembrie 2017, începând cu ora 17:00, la Sala Studio a Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti va avea loc Gala şi concursul proiectului dedicat elevilor, 5 licee - 5 teatre, aflat anul acesta la ediţia a 7-a. Cinci trupe de teatru din alte cinci licee din capitală vor urca pe scena TNB, pentru a prezenta piesele pregătite pe parcursul proiectului derulat începând cu luna octombrie.

30
/11
/17

CRONICA de FILM - lungmetrajul Rodin, în regia lui Jacques Doillon.  Ediția din acest an a Festivalului Filmului Francez s-a încheiat cu lungmetrajul Rodin, în regia lui Jacques Doillon. Probă de maturitate a celei de a 21-a ediții a Festivalului, dar mai ales a școlii de film francez, Rodin aduce un omagiu legendarului sculptor de la a cărui moarte se împlinesc 100 de ani.

29
/11
/17

Deoarece pe 28 noiembrie 1918 Bucovina a devenit a doua provincie românească ce s-a unit cu România, data a fost declarată oficial drept Ziua Bucovinei print-o lege din 2015. În inima Țării Fagilor (în germană Buchenland), la Rădăuți, Ziua Bucovinei a coincis ieri și cu prima din cele 4 zile ale unui eveniment în premieră în România: Klavier Art Duo Festival, primul festival de duo pianistic (pian la patru mâini) din țară, cu intrare liberă.

29
/11
/17

ANALIZĂ O privire, chiar şi sumară, asupra filmelor româneşti lansate în cinematografe în 2017 permite o constatare tristă şi îngrijorătoare: nu există niciun personaj principal feminin.