Concursul de Comedie Românească și COMEDIA ȚINE LA TINEri
https://www.ziarulmetropolis.ro/concursul-de-comedie-romaneasca-si-comedia-tine-la-tineri/

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Teatrul de Comedie, anunţă înscrierile la două dintre proiectele sale bine-cunoscute, Concursul de Comedie Românească şi COMEDIA ȚINE LA TINEri care au scos la iveală, de-a lungul anilor, noi talente în domeniul dramaturgiei şi al regiei de teatru.

Un articol de Petre Ivan|2 februarie 2018

Concursul de Comedie Românească, ajuns acum la cea de-a XIII-a ediție, își propune să identifice și să premieze cele mai bune texte comice scrise de autori români. Premisa concursului este aceea că un spectacol impresionant porneşte de la un text pe măsură, dar găsirea acestui text nu este mereu cel mai uşor lucru de realizat.

De aceea, festCO, prin intermediul Concursului de Comedie Românească şi-a propus, de unsprezece ediţii, mai exact din anul 2006, să descopere texte inedite care să asigure baza unor noi montări, încurajând şi stimulând noi generaţii de dramaturgi.

Pentru înscrierea în concurs a pieselor de comedie (nepublicate și nemontate pe scenă, la teatrul de televiziune sau radiofonic), vor fi trimise 3 exemplare ale textelor la adresa: Strada Sf. Dumitru, nr. 2, sector 3, cod 030079, București.

Piesele, tehnoredactate cu diacritice, având scris titlul, dar fără menţionarea autorului, vor fi trimise într-un plic format A4, împreună cu un plic mai mic, sigilat, care va avea scris pe exterior titlul piesei, iar în interior datele de identificare ale autorului. Manuscrisele trimise pentru concurs nu se înapoiază.

Data-limită de depunere a textelor este 2 aprilie 2018. Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul Festivalului Comediei Româneşti – festCO, ediția a XVI-a, 2018.

Cea de-a IX-a ediție a Concursului COMEDIA ȚINE LA TINEri proiect inițiat de Teatrul de Comedie cu sprijinul Primăriei Municipiului București, în parteneriat cu Clubul UNESCO Adolescenții, continuă promovarea și susținerea tinerilor regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. Rezultatele pozitive ale acestui demers sunt concretizate de prezența tot mai activă pe scenele românești a câștigătorilor edițiilor precedente: Vlad Cristache, Alexandru Mâzgâreanu, Vladimir Anton, Eugen Gyemant etc.

Propunerile trebuie să cuprindă un text de comedie/ satiră românească sau universală, putând fi o adaptare sau o dramatizare după un text în proză. Proiectul premiat în cadrul concursului va intra în producție în stagiunea următoare, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, rămânând în repertoriul acestuia.

În prima etapă, tinerii regizori cu vârsta până în 35 de ani sunt rugați să-și depună proiectele la Teatrul de Comedie, data-limită de depunere fiind 2 aprilie 2018. În etapa următoare, juriul le va nominaliza pe cele eligibile pentru concurs, anunțul fiind făcut după data de 10 mai 2018.

Proiectele propuse, cuprinzând:

– textul ales

– conceptul regizoral

– schițele de decor și de costume

– distribuția

– CV-ul regizorului

– o înregistrare video cu un spectacol/ examen realizat anterior (este suficient un fragment relevant),

vor fi trimise în trei exemplare, în format fizic, la adresa Teatrului de Comedie. și electronic, la adresa de e-mail: [email protected].

Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul Galei Festivalului Comediei Româneşti – festCO 2018, care va avea loc la sfârșitul lunii mai.

Foto: COMEDIA ȚINE LA TINEri – facebook

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.