UAP anunță o săptămână plină cu evenimente expoziționale în mai multe orașe din țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/uap-anunta-o-saptamana-plina-cu-evenimente-expozitionale-in-mai-multe-orase-din-tara/

Uniunea Artiştilor Plastici din România propune noi evenimente din lumea artelor vizuale. Vor avea loc expoziţii la Ploieşti, Buzău, Curtea de Argeş, Satu Mare, Târgu Jiu, Sebeş, Brăila, Iaşi, Bacău.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2023

Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” organizează astăzi, la ora 17.00, vernisajul expoziției „Ieriul lui mâine” a artistei Gabriela Culic (foto), curator Alice Neculea. Radu Boroianu face următoarea caracterizare: „Pictura Gabrielei Culic degajă un farmec dureros și totodată jucăuș, șăgalnic. E tot atâta ţipăt de singurătate cât și duioasă împărtășire. Senzualitate febrilă, ultimativă și reflecţie religioasă…”. La eveniment, pictorița își va lansa și albumul de artă „Gabriela Culic”, publicat la editura Intitutului Cultural Român. Expoziția poate fi vizionată la sediul muzeului din Ploiești pe parcursul întregii luni mai.

Ziua Regalităţii va fi sărbătorită cu un eveniment de marcă: Bienala Națională de Artă a orașului regal Curtea de Argeș. Vor expune la Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” 61 de artişti plastici din toată ţara şi din Republica Moldova. Vernisajul are loc astăzi, de la ora 17.00.

Joi, 11 mai, debutează Trienala Internaţională de Artă Textilă TexpoArt – NEW REALITIES, ediția a VI-a -2023. Evenimentul va fi găzduit până pe 30 Mai 2023 de Galeriile „Nicolae Tonitza”, „Theodor Pallady” și „Aparte” din Iași. La ediția din acest an s-au înscris artiști din 24 de țări. Deschiderea oficială a Trienalei va avea loc la ora 13:00 la Galeria de Artă Aparte a Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași (Strada Codreanu nr.6).

Muzeul județean Buzău (Aleea Castanilor 1) propune la ora 21,30, vernisajul expoziției “Zbor” a Marianei Constantinescu, cea a cărei artă este caracterizată astfel de Ana Amelia Dincă: “Pictura Marianei Constantinescu este o confesiune despre lumea în care trăim.

La ora 18, are loc la Muzeul de Artă din Satu Mare (Piața Libertății 21), vernisajul expoziției internaționale „Micul Prinț”, eveniment ajuns la cea de-a 28 a ediție. Organizatoare – Cristina Gloria Oprișa.

Muzeul Național “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu (Strada Victoriei 2) propune la ora 21, vernisajul expoziției de grafică “Sacrosanctus”, cu lucrări de Zuzu Caratanase. Curator este Ovidiu Felipov. În deschidere va vorbi istoricul de artă Eduard Andrei.

„Note de călătorie”, expoziție cu lucrări semnate de Petre Chirea, are loc la Râmnicu Sărat (Strada Constantin Brâncoveanu). Deschiderea oficială este programată a avea loc sâmbată 13 mai, ora 19, cu ocazia Nopții muzeelor. Participă criticul de artă Ana Melia Dincă si Alexandru Măciucă – directorul muzeului.

Lucrare de Petre Chirea

La ora 13.00, are loc vernisajul expoziției Eterogen, la Galeria de Artă Brăila a CJCPCT (Piața Traian nr 2). În cadrul acestui eveniment sunt prezentate o selecție de lucrări legate de preocuparile plastice a șase artiști contemporani: Bogdan Mosorescu, Daniel-Mihai Nistor, Ciprian Petre, Cristian Radu, Dennis Teodorescu, Traian Tsamuris. Exponatele sunt realizate în tehnici specifice fotografiei, picturii, ceramicii și graficii și vor oferi privitorului, până pe 26 mai, o experiență puternică prin diversitate și unitate.

Organizatorii „Rezidenței Tescani 2022” vor aduce în spațiul Galeriei „Alfa” din Bacău (str. Mărășești, nr.12), ce aparține Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, toate lucrările artistice rodite anul trecut de cei 24 de artiști prezenți în Tabăra internațională de creație – Tescani. Expoziția de pictură, sculptură, grafică și multimedia „Rezidența Tescani 2022” va fi vernisată la Bacău, pe data de 13 mai 2023, la ora 18, cu ocazia evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor. Curatorii expoziției sunt: Maria Bilașevski – critic de artă și Dionis Pușcuță – manager interimar al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.

Duminică 14 mai, la ora 17, Muzeul Municipal “Ioan Raica” din Sebeș (Piața Primăriei 3) va găzdui vernisajul expoziției ediției I a taberei de creație „Artă și poezie în Cetatea Sebeș”, eveniment desfășurat în perioada 8 – 15 mai, la care participă 13 artiști locali și 10 pictori invitați din întreaga țară. Coorodonatorii proiectului sunt: Nadia Diana Arșin și Maria Carmen Ștefănescu.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.