Conferință despre echilibru, cu Dan C. Mihăilescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferinta-despre-echilibru-cu-dan-c-mihailescu/

Asociaţia Ortodoxă pentru o Lume Nouă şi Librăria Cărtureşti (de la Muzeul Țăranului Român) vă invită la o conferinţă cu tema ECHILIBRU, suţinută de criticul literar Dan C. Mihăilescu, pe 12 iunie, de la ora 19:00. Intrarea este liberă.

Un articol de Elena Simion|10 iunie 2014

Aoln Romania organizează proiecte și tabere pentru tineri de 20 ani; în perioada 21-27 iulie, va avea loc ce de-a XVI-a ediție a Forumului „Tinerețe și Speranță” de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Tabăra se adresează tinerilor între 18 și 30 de ani și va avea tema „Echilibru”. Mai multe detalii despre tabără, despre programul unei zile de tabără și despre modalitatea de înscriere găsiți online.

Ultimul eveniment organizat e tinerii voluntari ai AOLN a fost „Ghiozdănelul de vacanță”, o acțiune umanitară destinată strângerii de rechizite și de burse pentru tabără, destinate copiilor defavorizați din Sărățeni, județul Vaslui.

Dan C. Mihăilescu a fost unul dintre invitații taberei „Tinerețe și Speranță” de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, din anul 2008, iar tema ediției a X-a fost „Curajul”. Fiind unul dintre invitații apreciați, el a acceptat cu bucurie să le vorbească iarăși tinerilor din asociație, precum și celor cu sufletul deschis, despre „Echilibru” – tema pe care o va avea tabăra de anul acesta.

dan c. mihailescu

DAN C. MIHĂILESCU este critic şi istoric literar. A fost cercetător la Institutul de Istorie şi Teorie Lite rară „G. Călinescu” şi a editat suplimentul cultural Litere, arte & idei de la Cotidianul. Obţine Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor pentru volumul Perspective eminesciene.

A publicat 16 volume de eseuri (printre care Stângăcii de dreapta, Îndreptări de stânga, ciclul Viaţa literară, Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu), a tradus din Jean-François Revel, Eugène Ionesco, Emmanuel Todd, Vladimir Bukovski ş.a., a deţinut rubrici în revistele Luceafărul, Transilvania, 22, Idei în dialog, România literară, Ziarul de duminică, Dilema veche, precum şi în Evenimentul zilei şi Jurnalul Naţional.

Din anul 2000 este realizatorul emisiunii Omul care aduce cartea, la ProTV.

Printre preocupările sale constante se află literatura memorialistică şi epistolară.

Cele mai recente cărţi ale sale sunt I.L. Caragiale şi caligrafia plăcerii: Despre eul din scrisori (Humanitas, 2012) şi Ce mi se-ntâmplă. Jurnal pieziş (Humanitas, 2012) şi Cartea ca destin. Daniel Cristea-Enache în dialog cu Dan C. Mihăilescu (Humanitas, 2013).



19
/12
/22

În cartea sa „Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra”, jurnalistul Johann Hari a adunat experiență din 50.000 de kilometri parcurși pentru a sta de vorbă cu nu mai puțin de 250 de experți care studiază consecințele pierderii atenției și concentrării, ea a declarat că, potrivit studiilor sale, acum „suntem mai predispuși să scanăm și să trecem cu ușurință mai departe atunci când citim pe ecrane – ne trecem privirea rapid peste informații pentru a extrage ce avem nevoie".

18
/12
/22

Ziarul Metropolis vă oferă un fragment din romanul „Lecții de chimie” de Bonnie Garmus, apărut recent și în limba română, la Editura Nemira. Bestseller The New York Times, cartea a fost nominalizată pentru Waterstones Debut Fiction Prize și este în curs de ecranizare ca serial Apple TV, cu Brie Larson în rolul principal.

15
/12
/22

Pentru că unele dintre cele mai inspirate cadouri sunt cărțile, vă prezentăm o selecție de titluri noi, de la Grupul Editorial Trei, numai bune de pus sub bradul de Crăciun. Veți regăsi printre acestea volume ca „Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei” de Annie Ernaux, laureata Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, sau „Război” de Louis‑Ferdinand Céline.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

12
/12
/22

Viața Prințului Harry ni se dezvăluie nu numai în seria documentară „Harry & Meghan”, recent intrată pe Netflix, ci și prin intermediul autobiografiei sale, „Rezervă”, care va fi disponibilă și în limba română, la Editura Nemira, din 10 ianuarie 2023.

07
/12
/22

Institutul Cultural Român va fi prezent la ediția din acest an a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, desfășurată în perioada 7-11 decembrie, cu o ofertă de peste 50 de titluri: volume din sfera memorialistică, albume de artă sau literatură, pe care cititorii prezenți la Romexpo le vor putea cumpăra cu o reducere de 30 %.

24
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie, s-a lansat în România cartea „Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu”, de Chris Nikic & Nik Nikic, la Editura ap! (ACT și Politon). Lansarea a avut loc în prezența artistei Cristina Bălan, câștigătoare a concursului „Vocea României”, care a scris cuvântul-înainte pentru ediția în limba română a cărții.

23
/11
/22

20 de însemnări din jurnalele ținute de Charles Bukowski în ultimii ani de viață, pe când era deja septuagenar și o legendă a undergroundului literar american, așa cum apar în volumul „Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul” (Editura Polirom, 2022, traducere de Cristian Neagoe).