Conferințele FITS 2019: Teatrul de stradă e viu, democratic, incluziv (Jordi L. Vidal)
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-teatrul-de-strada-e-viu-democratic-incluziv-jordi-l-vidal/

Conferinţa FITS de astăzi, 19 iunie, l-a adus la discuţia cu Octavian Saiu pe Jordi L. Vidal, fondatorul unei companii de dans care împleteşte mai multe arte performative în spectacole extrem de vizuale, cu o conexiune specială cu publicul stradal.

Un articol de Cristina Enescu Aky|19 iunie 2019

Așa cum se auto-descrie, compania de dans Cia Jordi L. Vidal propune spectacole care combină „teatrul și călătoria sa prin timp, circul și călătoria sa prin momentul prezent, dansul și călătoria sa prin vis.” Aceste spectacole îmbină o mulțime de arte performative, de la dans la marionete, acrobații, teatru fizic, circ și altele. La Festivalul de la Sibiu, compania a adus „An Encounter” („O întâlnire”), care îmbină performanțele fizice dinamice cu o poveste deopotrivă pasională și emoțională, muzică și creații video speciale și s-a jucat în spațiul deschis al Pieței Habermann.

Jordi L. Vidal a vorbit despre provocările spectacolelor în aer liber, în fața unui public inevitabil imprevizibil în acest context și care e substanțial altfel decât în sălile de spectacole. „E important de înțeles la aceste spectacole proximitatea, și faptul că publicul e la același nivel cu tine, performerul. Iubesc spectacolele în aer liber pentru că îi pot primi pe toți, e democratic. Nu tot teatru e așa incluziv. Teatrul în aer liber ne permite să ne adresăm cam tuturor, celor care nu sunt obișnuiți cu disciplina si contextul teatrului claasic. În plus sunt spectacole gratuite, nu trebuie doar decât ca publicul să vină și să se bucure de ce se întâmplă. Și poate așa, mulți vor fi mai deschiși pe viitor să experimenteze teatrul, în diferite forme”.

„De fiecare dată când faci un spectacol nou pot apărea surprize, dar e important să îți asumi faptul că poate vei face greșeli și din cauza asta poate lumea pleacă, sau pleacă pur și simplu pentru că îi pierd interesul față de ceea ce faci, iar asta e normal și trebuie să observi asta. Publicul îți oferă astfel o oglindă foarte clară că ceea ce faci acolo nu prea funcționează, sau că modul în care comunici ce vrei nu e chiar ok. Teatrul de stradă e ceva extrem de viu, în fiecare zi vei juca și va fi altfel.”

Cum interacționează performerii de teatru stradal cu mediul în continuă mișcare și schimbare din jur? „Performerii trebuie să fie foarte atenți la conexiunea cu publicul, la reacțiile sale. Un element, totuși, e important pentru noi: să avem în spatele spațiului de joc un perete sau ceva similar, ca să putem sta față în față cu publicul. E ceva practic aici, dar și romantic, acest contact vizual direct.”

http://www.sibfest.ro/events-2019/an-encounter

http://www.jordilvidal.net/

 



14
/12
/23

S-a lansat Crăciun în Amzei, un eveniment realizat de către Primăria Sectorului 1, care aduce căldura sărbătorilor de iarnă în spațiul public printr-un brad-instalație, semnat de scenografa Iuliana Vîlsan.

13
/12
/23

Compania de teatru independent Arte-Factum încheie stagiunea „Nocturnalii inside 2023” cu o distopie teatrală despre solitudine, o „colecție de singurătăți” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viață și fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.

12
/12
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea noului său album fotografic, intitulat „emoții”. Sunt 300 de pagini cu fotografii alese din ultimii patru ani în care fotograful de wildlife a fost unul cu natura și s-a lăsat inspirat de viața ei sălbatică.