Conflictul israeliano-palestinian din filme
https://www.ziarulmetropolis.ro/conflictul-israeliano-palestinian-din-filme/

Frontline Club Bucharest în parteneriat cu Ambasada Statului Palestina la Bucureşti vă invită la două zile de filme şi dezbateri despre conflictul palestiniano-israelian.

Un articol de Liliana Matei|28 noiembrie 2017

Acum 100 de ani, Declarația Balfour pornea de facto războiul pentru Țara Sfântă dintre palestinieni și evrei. Pentru prima dată în România, aveți prilejul să vedeți patru documentare remarcabile despre Israel, Palestina, ocupația și industria militară israeliană, tratamentul deținuților politici palestinieni, Shin Bet – serviciul secret israelian și modul în care se reflectă istoria conflictului în programele școlare din Israel și Palestina.

Festivalul de film Lupta pentru Țara Sfântă se desfășoară între 28 noiembrie și 29 noiembrie, la Point (strada General Eremia Grigorescu 10), și include proiecții cinematografice și discuții de interes pe tema războiului israeliano-palestinian.

 

Ce vedem?

This Is My Land

Cum se predă istoria patriei lor elevilor din sistemul de învățământ palestinian? Dar în cel israelian? Tamara Erde a documentat modul în care conflictul israeliano-palestinian este inoculat generațiilor următoare. Timp de un an regizoarea a observat cum diverși profesori israelinei și palestinieni predau istoria națională, a vorbit cu elevii și a participat la dezbateri pe marginea curriculei școlare și a restricțiilor impuse de ministere. Documentarul a fost nominalizat la secțiunea “Cel mai bun documentar” la Festivalul Internațional de Film din Hamptons și în Hong Kong.

The Lab (Laboratorul)

Documentarul realizat de Yotam Feldman, premiat la DocAviv în 2013 pentru cel mai bun film de debut, dezvăluie cum, după 9/11, industria militară israeliană trece printr-un boom nemaîntâlnit până acum. Marile companii israeliene dezvoltă și testează noi tehnologii de luptă care sunt vândute apoi în întreaga lume de către agenți privați israelieni cu ajutorul unei rețele de politicieni și comandanți militari israelieni. Armamentul vine la pachet cu strategii de anihilare a rezistenței civile bazate pe experiența căpătată în Teritoriile Palestiniene Ocupate.

The Gatekeepers

Pentru prima oară în istorie șase foști șefi ai Shin Bet, serviciile de informații interne israeliene, sunt de acord să vorbească despre ce înseamnă să faci parte dintr-o astfel de structură și să comenteze acțiuniile și deciziile luate. Cei șase fac lumină în ceea ce privește controversa legată de ocupație și consecințele războiului de șase zile. Filmul realizat de Dror Moreh a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun documentar și a câștigat numeroase premii, printre care premiul pentru cel mai bun documentar acordat de Academia Israeliană de Film, Cinema for Peace și Societatea Națională a Criticilor de Film din Statele Unite.

Ghost Hunting

Ghost Hunting (titlul original Istiyad Ashbah) reconstitute experiența traumatică la care sunt supuși prizonierii politici palestinieni în închisorile israeliene. El însuși fost deținut când avea doar 18 ani, regizorul Raed Andoni a reușit să recompună contextul interogatoriului, tratamentele inumane, tacticile de intimidare și umilință, atmosfera de tortură din centrul de anchetă Al-Moskobiya. Împreună cu câțiva supraviețuitori ai abuzului din închisoare își confruntă, pe parcursul filmărilor, propriile fantome ale trecutului de deținut politic, pe baza amintirilor care au lăsat răni adânci. Filmul lui Raed Andoni a câștigat cel mai important premiu pentru film documentar, acordat în premieră la Berlinala din acest an (Glasshütte Original Documentary Award). De asemenea, a fost distins cu Pemiul pentru Pace la Festival du Nouveau Cinéma de la Montreal.

Foto: The Gatekeepers

 

 

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.