Constantin Chiriac este invitat de onoare la Festivalul Şcolilor de Teatru de la Varşovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-chiriac-este-invitat-de-onoare-la-festivalul-scolilor-de-teatru-de-la-varsovia/

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca“ şi al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, va fi invitatul de onoare al ediţiei a şaptea a Festivalului Internaţional al Şcolilor de teatru ITSelF de la Varşovia.

Un articol de Andrada Văsii|25 iunie 2013

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca“ şi al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, va fi invitatul de onoare al ediţiei a şaptea a Festivalului Internaţional al Şcolilor de teatru ITSelF de la Varşovia, care se va desfăşura în perioada 28 iunie – 2 iulie.

Scopurile principale ale Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru ITSelF sunt promovarea culturii teatrale şi a tinerelor talente scenice, schimbul de experienţă, apropierea culturilor prin întâlnirea artiştilor şi teoreticienilor.

Întâlniri și ateliere culturale

Alături de spectacolele şcolilor de teatru invitate, programul festivalului cuprinde numeroase evenimente conexe, prezentarea unor spectacole independente, întâlniri cu artişti cunoscuţi din teatru şi televiziune, ateliere de teatru destinate atât profesioniştilor, cât şi amatorilor, notează Mediafax.

Potrivit site-ului Institutului Cultural Român, la ediţia de anul acesta, printre şcolile invitate se numără: Shanghai Theatre Academy, Yoram Loewenstein Acting School din Tel-Aviv, Accademia Teatrale di Roma Sofia Amendolea din Roma, Lithuanian Academy of Music and Theatre din Vilnius, Latvian Academy of Culture din Riga, Real Escuela Superior de Arte Dramatico RESAD din Madrid, Soore University din Teheran, Royal Conservatoire of Scotland din Glasgow, Farghaly for Performance Arts in Egypt, Saint-Petersburg State Theatre Arts Academy din Sankt Petersburg, Academy of Arts din Bańska Bistrica, Folkwang University of the Arts din Essen.

Reprezentantul Teatrului din Sibiu

România va fi reprezentată de Constantin Chiriac, în calitate de fondator al şcolii de teatru de la Sibiu şi, totodată, director al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ şi al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

La invitaţia rectorului Academiei de Artă Teatrală, Andrzej Strzelecki, şi a directorului Festivalului, Cezary Morawski, Constantin Chiriac va participa la atelierele organizate în cadrul Festivalului, împărtăşind din experienţa acumulată şi promovând arta teatrală românească.

Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru ITSelF este organizat o dată la doi ani de Academia de Teatru „Aleksander Zelwerowicz“ din Varşovia, cu sprijinul Primăriei Varşoviei şi Ministerului Culturii, sub înaltul patronaj al Preşedintelui Poloniei.’

Foto credit: Maria Ștefănescu

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.