Constantin Petre, „Premiul Special“ la Gala Premiilor GOPO 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-petre-premiul-special-la-gala-premiilor-gopo-2017/

Constantin Petre, profesionist al efectelor speciale şi pirotehnice, va fi onorat cu “Premiul Special” la cea de-a XI-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc marţi, 21 martie, la Teatrul Naţional din Capitală.

Un articol de Liliana Matei|19 martie 2017

Cu o experiență de peste 40 de ani pe platourile de filmare, Constantin Petre este responsabil pentru cele mai spectaculoase efecte speciale, manevrarea mașinilor de fum sau a armelor de foc din producții românești și internaționale. Porecla colegilor l-a consacrat în breaslă drept “Nea Bombi” sau “Bombardel”, apelativ însușit inclusiv pe genericele filmelor la care a lucrat de-a lungul anilor.

Până în anul 1975, când a obținut carnetul de pirotehnist, Constantin Petre a lucrat la producții precum ”Mihai Viteazul” (Sergiu Nicolaescu,1970), “Vifornița” (Mircea Mureșan, 1973), “Toamna bobocilor” (Mircea Mureșan, Mircea Moldovan, 1975).

Numele său se regăsește pe genericele filmelor: “Misterele Bucureștilor” (regia Doru Năstase, 1983), “Pe malul stâng al Dunării albastre” (regia Malvina Urșianu, 1983), “Noi, cei din linia întâi” (regia Sergiu Nicolaescu, 1985), “Întunecare” (regia Alexandru Tatos, 1985), “Mircea” (regia Sergiu Nicolaescu, 1989), “Cine are dreptate?” (regia Alexandru Tatos, 1990), “Drumul câinilor” (regia Laurențiu Damian, 1992), “Punctul zero” (regia Sergiu Nicolaescu, 1996), “Trenul vieții” (regia Radu Mihăileanu, 1998) sau “Binecuvântată fii, închisoare” (regia Nicolae Mărgineanu, 2002).

Începând cu anii 90, Constantin Petre este cooptat în echipele producțiilor străine realizate la Studiourile din Buftea: “Lurking Fear” (regia C. Courtney Joyner, 1994), “Huntress: Spirit of the Night” (regia Mark S. Manos, 1995), “Demon in the Bottle” (regia Randall William Cook, 1996), “Captain Conan” (regia Bertrand Tavernier, 1996), “Johnny Mysto: Boy Wizard” (regia Jeff Burr, 1997), “The Secret Kingdom” (regia David Schmoeller, 1998), “Straight into Darkness” (regia Jeff Burr, 2001), “Modigliani” (regia Mick Davis, 2004).

Figura lui “Nea Bombi” nu a trecut neobservată, astfel încât a fost distribuit în lungmetrajele “Cea mai fericită fată din lume” (regia Radu Jude, 2009) și “Despre oameni și melci” (regia Tudor Giurgiu, 2012), dar și într-o serie de reclame alături de Andi Vasluianu.

08
/06
/20

Cea de-a 24-a ediție a FFE se mută din sălile de cinema în spațiul online și oferă acces gratuit de pe 8 până pe 21 iunie pe două platforme: în perioada 8-16 iunie pe platforma FFE.ro, iar între 17-21 iunie pe platforma TIFF Unlimited.

06
/06
/20

După această perioadă în care toată activitatea artistică a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova s-a desfășurat în locul de joacă online #teatruncasACASAteatru, a venit și momentul în care actorii și echipa Naționalului își reiau activitatea și pun primii pași pe scenă, respectând toate măsurile de siguranță impuse de actualele condiții de funcționare a instituțiilor de spectacol.

01
/06
/20

RECOMANDĂRI De la documentarele lui Serghei Lozniţa şi comediile de început ale lui Nanni Moretti şi până la dramele lui Krzysztof Zanussi, excentricităţile lui Serghei Paradjanov şi o amplă retrospectivă a cinema-ului indian, arhiva MUBI, pusă la dispoziţia abonaţilor, oferă numeroase tentaţii cinefile.

28
/05
/20

CRONICĂ DE FILM La unele documentare ne uităm pentru că ne interesează mai ales un autor sau un stil. Iar pe altele le privim în primul rând pentru subiect. Din a doua categorie face parte „Becoming” (2020), de Nadia Hallgren – un film despre Michelle Obama produs şi difuzat de Netflix.

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

19
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Pentru că încă nu putem merge la cinema şi la festivaluri, rămânem tot la platformele cu filme accesibile din fotoliul de acasă. De data asta, vă recomandăm trei scurtmetraje foarte speciale, realizate de britanicul Jonathan Glazer, thailandezul Apichatpong Weerasethakul şi americanul Jonas Mekas şi disponibile pe MUBI.

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.