„Copacul vrajbei noastre” – o dramă islandeză glorios de sumbră. Din 10 august în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/copacul-vrajbei-noastre-o-drama-islandeza-glorios-de-sumbra-din-10-august-in-cinematografe/

Filmele despre conflictele suburbane dintre vecinii terorizaţi şi vecinii teritoriali au devenit populare încă din zilele lui Buster Keaton, dar este o adevărată surpriză faptul că regizorul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurõsson împachetează atât de multă emoţie în noul său film, „Copacul vrajbei noastre”, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia. Filmul, proiectat şi la TIFF, anul acesta, va ajunge în cinematografele din România pe 10 august.

Un articol de Petre Ivan|25 iulie 2018

Fiecare personaj din „Copacul vrajbei noastre”  debutează ca un individ problematic a cărui nebunie escaladează mai întâi în dramă, apoi în tragedie.

Balanța aproape perfectă dintre drama din familie și comedia neagră ne duce cu gândul la peliculele anterioare ale regizorului, Parisul Nordului” și La răscruce”, dar de această dată, Sigurõsson proiectează cu adevărat o voce distinctă.

Filmul poate fi rezumat într-un paragraf după cum urmează: Agnes îl dă pe Atli afară și îi spune să  nu care cumva să-l mai prindă lângă fiica lor, Ása. Atli se mută cu părinții, dar aceștia sunt prinși într-o ceartă cu vecinii: cică arborele din curte, de care sunt atât de mândri, le umbrește prispa! Curând, lucrurile scapă de sub control…

 

Întrebat de unde a apărut idea filmului, Sigurõsson a declarat că ideea a prins contur cu mai bine de un deceniu în urmă într-o discuție de-a sa cu Huldar Breiõfjörõ, co-scriitorul filmului: „Amândoi am fost fascinați de ideea de a face un film despre disputele dintre vecini. Ceea ce m-a entuziasmat pe mine, inițial, în legătură cu ideea aceasta este faptul că astfel de conflicte pot fi absurd de amuzante, deoarece mai mereu au în centrul atenției chestiuni minore care sunt exagerate până la refuz. Ele devin de cele mai multe ori conflicte extrem de violente, în urma cărora oamenii normali, respectabili, își pierd demnitatea și auto-controlul.”

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Veneția, filmul Copacul vrajbei noastre” a câștigat premiul pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cel mai bun scenariu la Oscarurile islandeze 2018.

„Copacul vrajbei noastre” va ajunge în cinematografele din România începând cu 10 august, fiind distribuit de Transilvania Film.

Foto: Copacul vrajbei noastre – Transilvania Film

07
/03
/22

Jacques Audiard, cunoscutul cineast francez câștigător al unul Palme d’Or în 2015 pentru Deephan, revine pe marile ecrane cu un film despre relațiile și iubirile generației millenials în era digitală. Paris, Arondismentul 13, premiat la Cannes 2021 pentru cea mai bună coloană sonoră, ajunge în cinematografe din 11 martie, distribuit de Independența Film.

06
/03
/22

Un interviu sau o convorbire cu Toma Caragiu ar putea constitui o adevărată „probă de foc” pentru un tânăr aspirant la ziaristică. Dacă vreți să scăpați de cineva care solicită un post într-o redacție, cereți-i așadar, „un material cu Caragiu”…

24
/02
/22

CARTEA DE CINEMA Cinefilii care au îndrăgit celebra autobiografie a lui Ingmar Bergman, “Lanterna magică”, apărută şi în română la Editura Meridiane în 1994, s-ar putea să fie puţin dezamăgiţi sau măcar surprinşi de continuarea volumului, lansată la noi cu titlul “Imagini. Viaţa mea în film” şi scoasă recent de Editura Nemira (în traducerea Ioanei Ghişa şi cu o prefaţă de Andrei Gorzo).

21
/02
/22

LEGENDELE DE LA METROPOLIS Arta ei a însemnat enorm pentru filmul românesc. Pe scenă, prezența ei aducea întotdeauna un adevăr puternic, ce însoțea publicul după ce spectacolul s-a terminat.

15
/02
/22

96 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2021, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 16-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești va avea loc în luna aprilie.