Corul Madrigal, în Țările Baltice
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-madrigal-in-tarile-baltice/

Corul Naţional de Cameră Madrigal îşi continuă deplasările internaţionale la începutul săptămânii viitoare în Țările Baltice (Lituania şi Letonia). Turneul va atinge, până la sfârşitul lunii octombrie, şi ţări precum China (Beijing), Austria (Viena) şi Ungaria (Budapesta).

Un articol de Liliana Matei|4 iulie 2014

În perioada 8-10 iulie, Corul Madrigal, ansamblu cameral fondat în 1963 de către muzicianul Marin Constantin, va susține 4 concerte în Vilnius și Riga. Evenimentele se desfășoară în cadrul Olimpiadei Internaționale a Corurilor de la Riga și a Festivalului de vară Christopher din Vilnius.

Programul pe care Corul Madrigal îl la prezenta în cadrul acestui turneu este dirijat de Anna Ungureanu și conține muzică clasică, bizantină și populară românească și universală. Turneul este susținut de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ministerul Culturii.

“După succesul pe care l-am obținut în luna mai la Bruxelles, ne pregătim de alte 5 capitale ale lumii: Vilnius, Riga, Beijing, Viena și Budapesta. Este un an plin pentru Madrigal, iar interesul din ce în ce mai crescut pentru muzica corală, în general și, pentru corul nostru, în particular, nu poate decât să ne bucure și să ne facă să călcăm cu încredere pe urmele marelui vizionar și om de cultură, cel care ne-a dat viață și care s-a îngrijit de atingerea perfecțiunii prin muzică, inegalabilul Marin Constantin.”, a declarat Maria Stoica, managerul Corului Național de Cameră Madrigal.

Corul Madrigal a fost înființat în anul 1963 de către reputatul dirijor Marin Constantin, susținând până în prezent peste 4100 de concerte pe cele mai prestigioase scene din Europa, America și Asia. În anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cele mai înalte nivele, corul a fost inclus pe lista valorilor Patrimoniului imaterial UNESCO.

În cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional „George Enescu” (2013), Corul Madrigal a primit din partea Federației Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO din Europa și America de Nord, în semn de omagiu și recunoaștere a întregii activități desfășurate, Diploma și Trofeul UNESCO „50 de ani de excelență în patrimoniul muzical universal”.

Foto: arhiva corul madrigal

30
/09
/20

Să asculți muzică clasică la mall sau când îți faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.

31
/08
/20

Anul acesta, începutul de toamnă la Piatra-Neamţ va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – NEAMŢ ART FESTIVAL, care se va desfăşura între 3 și 6 septembrie. 

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.