Cosmin Matei şi Petre-Emanuel Ghergu prezintă „Universul uman“ la Cafeneaua Légère
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosmin-matei-si-petre-emanuel-ghergu-prezinta-universul-uman-la-cafeneaua-legere/

Cafeneaua Légère şi 4ART vă invită, în perioada 19 iunie – 19 iulie 2013 la un periplu în lumea graficii contemporane. Expoziţia intitulată „Universul uman“ aduce pe simeze doi artişti vizuali: pe Cosmin Matei şi pe artistul Petre-Emanuel Ghergu, ambii cu o bogată experienţă pe simezele bucureştene.

Un articol de Andrada Văsii|19 iunie 2013

Cafeneaua Légère și 4ART vă invită, în perioada 19 iunie – 19 iulie 2013 la un periplu în lumea graficii contemporane. Expoziția intitulată „Universul uman“ aduce pe simeze doi artiști vizuali: pe Cosmin Matei şi pe artistul Petre-Emanuel Ghergu, ambii cu o bogată experiență pe simezele bucureştene.

Condus de o nemărginită sete lăuntrică pentru descoperirea universului uman, Cosmin Matei propune lucrări plasate în două etape diferite ale maturizării sale artistice: povestea sensibilă a începutului oricărui cuplu, dragostea umană magică și eternă, pe de o parte, dar și profunzimea operei lui Dante, „Divina Comedie“, în care persoanjele sunt supuse multor obstacole, pe de altă parte.

Ambele teme descoperă frământările umane văzute prin ochii plasticianului și transpuse cu mare acuitate în opere ce folosesc un limbaj plastic racordat armonios și echilibrat, iar jocul dintre pozițiv și negativ, dintre închis şi deschis aduc un plus de originalitate compozițiilor artistului.

Un univers bivalent

Universul uman văzut de Petre-Emanuel Ghergu se manifestă pe două planuri: cel terestru, al iubirii ce se manifestă în interiorul cuplului, dar și planul ceresc, cel prin care Creatorul își exprimă zilnic iubirea față de oameni. Compozițiile tânărului artist vizual sunt încărcate de un profund simbolism teologic. Astfel, cei doi tineri plasticieni reușesc să creeze un dialog.

Foto credit: Modernism.ro

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.