Cristian Mungiu, președintele juriului pentru scurtmetraje de la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-presedintele-juriului-pentru-scurtmetraje-de-la-cannes/

Cineastul Cristian Mungiu va prezida Cinéfondation şi juriul pentru scurtmetraje la cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (17 – 28 mai), după ce a fost membru al juriului condus de Steven Spielberg în 2013

Un articol de Petre Ivan|21 martie 2017

Regizorul, scenaristul și producătorul român Cristian Mungiu pășește astfel pe urmele unor cineaști precum Naomi Kawase, Abderrahmane Sissako, Abbas Kiarostami și Jane Campion.

În calitatea sa de reprezentant eminent al Noului Val din cinematografia română, Cristian Mungiu are o lungă și de succes poveste la Cannes. După ce a câștigat premiul Palme d’Or cu filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007), a fost recompensat și cu premiul pentru scenariu cu filmul „După dealuri” (2012), în timp ce premiul pentru cea mai bună actriță a fost împărțit între protagonistele Cosmina Stratan și Cristina Flutur. De asemenea, Mungiu a primit la Cannes premiul pentru regie cu „Bacalaureat” (2016).

Filmografia regizorului a fost apreciată de numeroase jurii pentru că oferă o perspectivă lipsită de compromisuri și exactă asupra societății românești, dar ascunde un mesaj universal, conform comunicatului publicat pe site-ul festivalului.

Valoarea și originalitatea nu au fost niciodată ușor recunoscute în cinematografie. În plus, este chiar și mai greu să recunoști valoarea și originalitatea regizorilor foarte tineri. Însă Cinéfondation este recunoscută pentru că a reușit să facă tocmai acest lucru. Cinéfondation le-a oferit mereu tinerilor regizori ajutorul și recunoașterea de care aveau nevoie la început de carieră, astfel încât aceștia au putut să se exprime cu curaj și să-și găsească propria lor voce. Sper ca acest lucru să continue și să aibă același impact. Este un efort la care sunt mândru să particip. – Cristian Mungiu

Cinéfondation este o fundație aflată sub egida Festivalului de Film de la Cannes ce a fost creată pentru a inspira și ajuta noile generații de cineaști.

Foto: Cristian Mungiu – facebook

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.