Cu drag, Van Gogh deschide Arkadia ShortFest
https://www.ziarulmetropolis.ro/cu-drag-van-gogh-deschide-ce-a-de-a-5-a-editie-arkadia-shortfest/

Cea de-a 5-a ediţie Arkadia ShortFest se va desfăşura între 15 – 18 august 2018 într-un spaţiu cu totul şi cu totul nou, lângă plaja Corbu din Constanţa. Sub înaltul patronaj al Mării, festivalul promite patru zile de artă contemporană: filme de pe toate continentele, o expoziţie de artă vizuală, workshop-uri, DJ-set-uri de excepţie, experienţe alternative şi petreceri care ţin până la răsărit.

Un articol de Petre Ivan|6 iulie 2018

Biletele și abonamentele au fost deja puse în vânzare în rețeaua Eventbook.ro.

Deschiderea festivalului va avea loc miercuri 15 august, de la 21:30și va (re)aduce pe ecran filmele câștigătoare ale trofeului Arkadia ShortFest în cei 4 ani de festival – Vibrația (2014, r. Germain Kanda), Acordajul profesorului Octav (2015, r. Germain Kanda), O noapte în Tokoriki (2016, r. Roxana Stroe), Pipa, sexul și omleta (2017, r. Ana-Maria Comănescu).

Pipa, sexul și omleta

În fiecare an trofeul Arkadia a fost conceput special, în stilistica tematică a ediției, de către un artist plastic contemporan, tradiție care va continua și la ediția cu numărul 5. Filmele selectate în competiția oficială din acest an vor fi anunțate în curând.

Retrospectiva Arkadia va fi urmată de primul film de lungmetraj care folosește pictura ca tehnică de animație – Cu drag, Van Gogh / Loving Vincent. Regizoarea poloneză Dorota Kobiela, împreună cu câștigătorul premiului Oscar, britanicul Hugh Welchman, au co-regizat lungmetrajul de excepție a cărui realizare a durat 7 ani.

Filmul pornește de la ultima scrisoare neterminată a lui Van Gogh și pune pe ecran existența pictorului printr-o tehnică modernă de animare a operelor sale. 125 de pictori din întreaga lume, printre care și artistele plastice de origine română Carmen Belean și Cătălina Codreanu, au realizat cele 62.450 de fotograme pictate în ulei. Pentru o secundă din film, au fost necesare, în medie 12 cadre, toate pictate manual, unul după celălalt. Un artist realiza în jur de 6 tablouri pe zi, adică o jumătate de secundă din film.

Tânăra actriță Saoirse Ronan, nominalizată anul acesta la Premiile Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru interpretarea din Lady Bird îi dă viață personajului Marguerite Gachet, în timp ce Douglas Booth (Romeo și Julieta, Noe, Ascensiunea lui Jupiter) își împrumută vocea personajului Armand Roulin.

Prima zi de festival se va încheia abia în zorii următoarei zile, după o petrecere care promite multe surprize.

Mai multe detalii, aici

pe Facebook: ArkadiaShortFest.

Foto: Cu drag Van Gogh ,Arkadia ShortFest – arkadiashortfest.ro.

 

 

 

 

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.