„Culorile Persiei”, o incursiune în arta și meșteșugurile Iranului, la Arcub
https://www.ziarulmetropolis.ro/culorile-persiei-o-incursiune-in-arta-si-mestesugurile-iranului-la-arcub/

Între 18 şi 22 iulie 2022, publicul român este invitat într-o incursiune în cultura iraniană printr-o serie de expoziţii şi ateliere susţinute de artişti importanţi din Iran.

Un articol de Liliana Matei|14 iulie 2022

„Culorile Persiei” marchează 120 de ani de relaţii diplomatice dintre Iran şi România printr-un eveniment unic, în luna iulie, la ARCUB Gabroveni. Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Islamice Iran din România în parteneriat Primăria Capitalei prin ARCUB, sub auspiciile Ambasadei Republicii Islamice Iran în România, cu susţinerea Prefecturii din Isfahan.

Desfăşurată în trei spaţii expoziţionale de la parterul Hanului Gabroveni, „Culorile Persiei” expune lucrările a 13 dintre cei mai mari artişti din Isfahan, de la sculpturi în lemn, la gravuri, broderii şi bijuterii. În exclusivitate pentru evenimentul de la ARCUB, publicul are ocazia rară de a participa, în cadrul expoziţiei, la ateliere susţinute chiar de artiştii din Isfahan. Proiectul cuprinde ateliere şi demonstraţii live ale unor tehnici antice persane de realizare a picturilor în miniatură, de şlefuire şi încrustare a lemnului, prelucrare a pietrelor preţioase, broderie sau gravură folosite cu precădere în zona Isfahanului.

„Fiecare națiune are o datorie de recunoștință față de păstrătorii modeşti ai culturii și artei sale pentru durabilitatea, longevitatea și existența meșteșugurilor sale. Ei sunt artiștii care, atât conștient, cât și accidental, au depus un efort pentru a păstra tradițiile istorice ale patriei grupului lor etnic. Fiind una dintre capitalele mondiale ale meșteșugurilor, Iranul se mândrește cu fundalul bogat, varietatea, complexitatea și producția abundentă a meșteșugurilor sale. Artefactele persane arată fascinația iranianului pentru modelele geometrice, modelele imaginative și motivele din natură.” Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti, Excelenţa Sa, Seyed Hossein Sadat Meidani.

Artizanatul iranian a fost întotdeauna renumit pentru istoria și vechimea sa, autenticitatea culturală și istorică, diversitatea produselor, frumusețea motivelor și abordările imaginative ale operelor de artă, iar Isfahan are o poziție unică în artizanat printre toate orașele din Iran datorită talentelor istorice și inerente, forței de muncă și unui cadru cultural unic.

„Isfahan, recunoscut pe plan mondial ca orașul meșteșugurilor și artizanatului, și o carte eternă a artei plastice și a arhitecturii Iranului, este onorat să organizeze la București, în numele Republicii Islamice Iran, «Săptămâna Culturală a Isfahanului», cu ocazia celebrării a 120 de ani de relații diplomatice și constructive între cele două țări prietene, cu participarea unui grup de artiști de seamă ai artizanatului și artelor tradiționale. Prezența acestor mesageri ai artei și culturii este o oportunitate extraordinară de a prezenta acest oraș-muzeu al Iranului, și de a invita oamenii iubitori de cultură din România să călătorească în Iran și în Isfahan.” Guvernatorul General al Provinciei Isfahan, Sayed Reza Mortazavy

Artiştii proiectului „Culorile Persanului” sunt Mohsen Seyed Fattahi, Mojtaba Ayoubi Marbini, Nasrin Kardani Esfahani, Hamed Karimi, Aliakbar Taebi, Mohammadreza Talebi, Behzad Fallahi Sichani, Mohsen Davari Dolatabadi, Vahid Sabaghi, Milad Yazdkhasti, Mohammadebrahim Golriz Khatami, Zahra Abasaltian Naeeni şi Amirkamyar Kazemi Darafshani.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 18-22 iulie 2022, zilnic, între orele 11.00 şi 21.00, la ARCUB Gabroveni în sălile Cafenea, Librărie şi Arcelor.

În cadrul proiectului vor avea loc o serie de ateliere susţinute de artiştii expozanţi.

Intrarea în cadrul expoziției este liberă.

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.