Cultura japoneză celebrată la TNB prin două evenimente de excepție
https://www.ziarulmetropolis.ro/cultura-japoneza-celebrata-la-teatrul-national-i-l-caragiale-prin-doua-evenimente-de-exceptie/

Teatrul Naţional ”I.L.Caragiale” din Bucureşti va găzdui, în această lună, două evenimente culturale excepţionale, destinate să familiarizeze publicul român cu două din cele mari tipuri de teatru tradiţional japonez – KABUKI şi NOH – prin intermediul unei expoziţii şi, respectiv, al unui spectacol de teatru.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2018

EXPOZIȚIE DE STAMPE JAPONEZE – ACTORI ȘI SCENE DE TEATRU KABUKI, din Colecția George Șerban – 12 iunie 2018, KOKAJI, un spectacol de teatru NOH, în interpretarea prestigioasei Companii YAMAMOTO NOH THEATRE din Osaka, Japonia – 19 iunie 2018

Marți, 12 iunie 2018, la ora 18.30,

în foaierele Sălii Studio a Teatrului Național va fi prezentată pentru prima oară publicului român o selecție curatorială de peste 140 de stampe japoneze din secolele XVIII și XIX, cu Actori și scene de teatru Kabuki, provenind din colecția privată George Șerban. Expoziția va fi urmată de publicarea unui album dedicat.

Colecția de stampe George Șerban conține peste 1.000 de lucrări realizate de peste 50 de artiști japonezi începând cu secolul XVII, continuând cu secolele XVIII, XIX și XX.

Teatrul Kabuki a fost subiectul preferat de cele mai importante școli de artiști japonezi din istoria acestora, pe care-i veți regăsi în expoziție, dar și în albumul ulterior. Fiecăruia dintre artiștii care vor fi expuși îi este dedicată o arie expozițională, care va conține în afara lucrărilor originale și o prezentare dinamică cu detalii de lucrări și informații de prezentare pe cele 8 monitoare care ambientează spațiul expozițional.

Curator: Cosmin Nasui. Cercetători și documentariști: Alina Cretu, Alina Șerban, Alexandra Jianu. Design și arhitectură expoziție Rizi Design. Restaurator: Eugen Costache. Sponsor: Societatea de Avocati Șerban și Asociații.

Albumul care însoţeşte expoziția este publicat la Editura PostModernism Museum. Va fi produsă și o ediție limitată de 50 de albume care vor fi însoțite de stampe originale. Expoziția va fi deschisă între 12 iunie – 1 iulie 2018.

Marți, 19 iunie 2018, ora 19.30,

sunteţi aşteptaţi la Sala Studio a Teatrului Național din București, la un spectacol de teatru care se poate vedea mai rar în afara graniţelor Japoniei. Este vorba despre KOKAJI/FIERARUL, un spectacol de teatru NOH (drama clasică japoneză ale cărei origini numără peste șapte secole de existență) în interpretarea companiei Yamamoto Noh Theatre. KOKAJI este o piesă dinamică în două acte din categoria Kiri Noh (piese cu personaje și animale supranaturale), autorul fiind necunoscut.

Pentru meritele legate de păstrarea și promovarea valorilor tradiționale, Yamamoto Noh Theatre a fost inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO. Țelul companiei este acela de a continua tradiția și de a face cunoscut NOH în întreaga lume drept o formă vie și atractivă de teatru clasic care poate fi înțeleasă și apreciată de oricine. Conducătorul CompanieiYamamoto Noh Theatre din Osaka și al fundației cu același nume, cunoscutul actor Yamamoto Akihiro este şi Președintele Asociației Actorilor de Teatru Noh din Japonia.

Prin intermediul companiei sale, el contribuie constant la promovarea și transmiterea valorilor unice ale uneia dintre cele mai vechi forme de artă tradițională japoneză. Pentru activitatea sa, maestrul Yamamoto Akihiro a fost distins în anul 2015 cu premiul Fundației Japonia pentru ”Cetățenie Globală” și în anul 2017 cu premiul Ministerului de Afaceri Externe din Japonia.

Compania Yamamoto Noh Theatre este cunoscută și apreciată de către publicul din România, unde a fost prezentă în ultimii doi ani cu mai multe spectacole, la Teatrul Național București (2016) și la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Spectacolul KOKAJI se joacă marţi 19 iunie 2018, ora 19.30, la Sala Studio a TNB, cu supratitrare în limba română.

Biletele se găsesc la Casa de bilete a TNB și online, pe MyStage.

Spectatorii care vor viziona spectacolul KOKAJI vor avea prilejul de a vizita totodată și excepționala expoziție de stampe japoneze din foaierele Sălii Studio.

Foto: Cultura japoneză celebrată la Teatrul Național ”I. L. Caragiale” – tnb.ro

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.

24
/09
/23

Insula Hydra. Soarele. Marea. Cel mai bun loc de unde poți privi luna. Iubire. Nebunie. Căutare. Depresie. Tristețe. Iubire. Sexualitate. Droguri. Sinucidere. Moarte. Artă. Iubire…