Cum a fost prima zi de FITS 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-a-fost-prima-zi-de-fits-2016/

Aşteptat vreme de (aproape) un an, de la ultimul foc de artificii care a anunţat închiderea ediţiei cu numărul 22, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) a revenit vineri în oraşul de pe Cibin, transformându-i arhitectura şi clădirile în decorul unui nesfârşit spectacol.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2016

 

Încă de dimineață, doritorii au putut admira imaginile din cele câteva expoziții de fotografie răsfirate prin oraș în cadrul Festivalului și pe care vi le recomandăm călduros – mai multe detalii aici, ori au mers la lansarea cărții lui Octavian Saiu, „Lecția, o meditație cu șapte teme”.

Ploaia, companion de nestăvilit la FITS, ne-a vizitat și ea însă asta nu a împiedicat protagoniștii spectacolelor de stradă să-și farmece publicul sau pe spaniolii de la Osadia să creeze tot felul de coafuri fanteziste, ori pe fetele „Fromoase și talentate” de la Dream Team Majorettes (Cehia) să defileze în fuste scurte pe pietonală!
Focul de la FITS e greu de potolit de ploaie, cum vă spunem, chiar și focul celor de la Cie. Faï (Franța), care a fermecat audiența în spectacolul „Făuritorul de vise’’, cu acrobații și sărituri pe înaltele picioroange! Și nici măcar dansatorilor de la Circus Fantasia Brazil nu le-a fost diminuat entuziasmul!

În fine, pe seară, Piața Mare a fost plină la concertul Carla’s Dreams, cu admiratori și admiratoare care cunoșteau bine discografia și versurile trupei din Republica Moldova. După concert, băieții au rămas în backstage vreme de un ceas pentru a se fotografia cu câteva zeci de „visători” care au stat, la propriu, la coadă pentru a se apropia de idolii lor!
După concert, Piața Mare a fost cucerită de  italienii de la Kitonb Project, cu al lor „Zbor prin timp”. Pentru aproape o oră, publicul a privit vrăjit cele trei scene pe care a avut loc spectacolul, acrobațiile pline de grație și uriașa cutie muzicală suprarealistă!

Și sălile au fost pline, fie pentru a urmări „Mecanica inimii” (spectatorii noștri au inima mare, să știți!) în regia lui Chris Simion-Mercurian, sau la „Variațiunile Goldberg„, un spectacol marca TNRS, al cărui text se caracterizează prin ironie și simț al umorului, o pledoarie pentru libertatea de expresie religioasă.

Alte două spectacole despre care s-a vorbit mult aseară au fost cele incluse în secțiunea Eveniment a Festivalului, „Armina, frumoasa mea soră” (Polonia, Teatr ZAR) și „Taina puterii” (UK, Gecko), ambele adevărate demonstrații de măiestrie artistică, deși în registre diferite.

Pe seară, desigur, prietenii Festivalului s-au întâlnit la Club. Dar numai după artificii!

 

FOTO: Sebastian Marcovici

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.