Cum „citim” programul Festivalului Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-citim-programul-festivalului-enescu/

„Magia există…”, aşa cum spune sloganul, dar magia se propagă, contaminează şi se transmite! O dată la doi ani avem privilegiul să ascultăm în Bucureşti unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, alături de faimoşi dirijori şi interpreţi de seamă.

Un articol de Corina Dima|2 septembrie 2015

Ediţia 22-a Festivalului Enescu ni se dezvăluie în tot atâtea zile, 22, pline de muzică, multă muzică bună!

În cadrul Festivalului Enescu întâlnim o multitudine de reprezentaţii muzicale – de la concerte simfonice cu orchestre mari sau mici, la recitaluri instrumentale (pian, vioară, violoncel etc.), la operă sau lucrări vocal-simfonice. Dacă nu eşti cât de cât familiarizat cu muzica clasică şi genurile muzicale, te poţi pierde uşor prin paginile programului.

Iată o sumară descriere a categoriilor mari de concerte, împărţite de organizatori pe „Serii’’; ca repere, „Seria’’ înseamnă un anumit tip de ansamblu muzical, un anumit tip de muzică/dintr-o anumită perioadă şi sala unde au loc concertele, cu precădere.

Să le luam pe rând:

Seria concertelor intitulate – „Mari orchestre ale lumii “ – aşa cum îi spune şi numele, înseamnă mari ansambluri orchestrale (100-120 membri pe scenă) care susţin în cadrul festivalului magic câte 2 concerte, în seri consecutive (cu program diferit). Aceste concerte încep la ora 19:30 şi se desfăşoară la Sala Palatului (care este foarte încăpătoare, are peste 4.000 locuri).

Aici puteţi asculta anul acesta orchestre emblemă din Amsterdam, Londra, Liverpool, Berlin, San Francisco, Israel, Dresda, Sankt Petersburg, Viena. Nu am mai menţionat şi orchestrele româneşti. Şi veţi observa cu plăcere că fiecare orchestră are în program o lucrare de G. Enescu (cu o singură excepţie)!

Capitala dâmboviţeană nu este vizitată de orchestre de mâna a doua, ci de orchestre una şi una! Dacă citiţi o revistă de specialitate sau vreţi să intraţi la un concert de muzică clasică într-una din capitalele lumii, o să regăsiţi foarte repede aceste nume de orchestre pe afiş, nume de prim rang.

Bucureştiul este norocos să aibă aşa oaspeţi de seamă… poftiţi la concerte!

Seria “Recitaluri şi concerte camerale“ şi “Enescu şi contemporanii“

Dacă ar fi să ne imaginăm o formă care sugerează structura concertelor – aceasta ar putea semăna cu o piramidă. La baza ei, rânduite frumos, ar sta concertele orchestrelor mari (,,Seria Mari orchestre ale lumii”), care se cântă seară de seară, la ora 19:30, la Sala Palatului urmate apoi, în ordinea frecvenţei, de concertele orchestrelor mici şi recitalurilor – concerte cu un singur instrument solist (seria “Recitaluri şi concerte camerale“).

Aceste concerte, care încep la ora 16:30/17:00, se bucură de acustica primitoare şi atmosfera specială emanată de lăcaşul construit la 1888, Ateneul Român. Păcat că sala Ateneului nu este mai încăpătoare, aceasta are aproximativ 800 locuri, mult prea puţine, având în vedere cererea atât de mare a publicului pentru a asculta adevăraţi maeştrii ai sunetelor. Spre exemplu, anul acesta ne vor încânta cu prezenţa soliştii: Murray Perahia, Anne-Sophie Mutter, Elisabeth Leonskaja, David Garrett.

“Enescu şi contemporanii“ sunt câteva concerte care au loc la sfârşit de săptămână, de dimineaţă, la Ateneu. Orchestre mici, camerale, interpretează partituri ale muzicii mai noi, contemporane.

“Concertele de la miezul nopţii“ ţes în miez de noapte atmosfera magică şi misterioasă. Să intri la Ateneu la ora 22:30 şi să ieşi la miezul nopţii, vă zic, ca în basme, este cu taină, cu transformări şi mistere. Anul acesta, în majoritatea serilor se va cânta muzică vocal-simfonică (cu orchestră, cor şi solişti) din perioada preclasică (ex. compozitori: Monteverdi, Haendel, Bach).

Festivalul ne mai surprinde, în anumite ediţii, şi cu alte tipuri şi genuri de manifestări din artele spectacolului – exemplu: spectacole de dans contemporan şi operă, dar acestea sunt prezenţe mai rare. Anul acesta ne bucurăm de 2 spectacole de dans semnate Gigi Căciuleanu, care aniversează 50 ani de la debut pe scena Teatrului Mic ( spectacole pe 5 şi 6 septembrie la Teatrul Mic) şi 2 spectacole de operă, Oedip, pe 18 şi 20 septembrie la Opera Naţională.

Festivalul Enescu are loc şi în oraşele din ţară – este punctat de câte unul-două concerte (în principiu, al Orchestrei Filarmonice locale, uneori cu câte un invitat solist ori dirijor străin) în fiecare oraş. Anul acesta au loc concerte în: Timişoara, Braşov, Iaşi, Sibiu, Ploieşti, Bacău.

Ca să vă faceţi o idee, iată şi preţurile biletelor de anul acesta pentru concertele din Bucureşti (mai scumpe decât la ediţiile anterioare): concertele de la Sala Palatului (între 70-160 lei/ bilet), la Ateneul Român (între 130-160 lei/bilet pentru Seriile recitaluri şi Concerte sau Concerte de la miezul nopţii iar pentru Enescu şi contemporanii / Concerte de dimineaşă între 40-50 lei).

Atât abonamentele cât şi biletele s-au dat ca pâinea caldă, din prima zi când acestea au fost puse în vânzare.

Dacă nu aveţi bilete

Dacă nu reuşiţi să ajungeţi în sălile de concerte, aveţi mai multe variante de a asculta concertele:

Live streaming pe site festival: www.festivalenescu.ro

Transmisii în direct în sălile de cinema, la Grand Cinema în Băneasa Shopping Bucureşti (dar şi în ţară: Constanţa, Timişoara, Piteşti şi Cluj): www.grandentertainment.ro
Biletele costă 50 lei (loc standard) şi 55 (loc premium).

De asemenea, deoarece Televiziunea Română este unul dintre suporterii Festivalului, va face multe transmisiuni şi înregistrări ale tuturor concertelor.

Şi, o altă modalitate de a vă bucura de muzică, este să mergeţi în Piaţa Festivalului între 10-20 septembrie (în faţa Ateneului) unde, în fiecare zi au loc concerte (susţinute atât de adulţi dar şi de copii, elevi de la Şcolile de muzică din Bucureşti şi din ţară), diverse ateliere pentru copii, transmisii, proiecţii de filme şi tot felul de surprize pentru cei mari dar şi pentru cei mici.

FOTO: Cătălina Filip

01
/07
/15

Peste două zile începe cea de-a treia editie a festivalului JAZZ™ (3-5 iulie), care aduce in piata Victoriei din Timisoara nume importante din jazzul mondial si artisti romani de referinta. 

30
/06
/15

Nume sonore din 7 țãri: Bruno Canino și Luisa Sello (Italia), Vladimir Mendelssohn (Olanda), Takashi Shimizu și Tetsuro Miyoshi (Japonia), Dominique De Williencourt, Michel și Nicolas Bourdoncle (Franța), Mario Hossen (Bulgaria), Horia Văcărescu (Anglia), Anton Niculescu, Andrei Licareț, Ana-Maria Marian și Marian Movileanu (România) vor participa, în perioada 9-12 iulie 2015, la Teatrul Odeon, la prima ediție a Festivalului Internațional "Marile serate muzicale ale Bucureștiului".

29
/06
/15

În această seară, de la ora 18.00, la Sala Radio, sub bagheta tânărului dirijor GABRIEL BEBEŞELEA, va avea loc un concertul special. Repertoriul inedit va cuprinde ritmuri exotice şi „parfum” de vară, o „reţetă” perfectă pentru o plăcută seară muzicală estivală avându-l ca solist pe binecunoscutul violoncelist RĂZVAN SUMA. Accesul pentru elevi şi studenţi la acest eveniment este gratuit.

29
/06
/15

În vârstă de 74 de ani, tenorul spaniol Placido Domingo va oferi, în încheierea stagiunii de la Teatro Real din Madrid, un mic concert în locul reprezentației prevăzute cu opera Gianni Schicchi, de Giacomo Puccini. Domingo a mărturisit că este extrem de marcat de moartea surorii sale şi nu este în stare că joace în acest spectacol.

25
/06
/15

Angela Gheorghiu a deschis marţi seara seria spectacolelor cu “Adriana Lecouvreur” la Opera National de Paris cu un succes de public strălucit. Celebra soprană, în jurul căreia s-a construit, de altfel, întreaga producţie a regizorului David McVicar, a readus în Franţa partitura lui Francesco Cilea, prezentată mai rar pe scenele pariziene, cu toate că are la bază povestea pasionantă a unei eroine franceze.

25
/06
/15

În mai puțin de zece zile începe a treia ediție a festivalului Jazz TM, care aduce în piața Victoriei din Timișoara nume importante din jazzul mondial și artiști români de referință. Diversitatea, multiculturalitatea și jazzul se pregătesc să încânte mii de oameni în perioada 3-5 iulie.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

24
/06
/15

Filarmonica « George Enescu » anunţă un nou concert al trio-ului PRO ARTE alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ- pian. Ca de fiecare dată, muzicienii alătură în programele lor lucrări de referinţă din istoria genului semnate Haydn, Beethoven şi Schubert la care adaugă acum şi o partitură enesciană mai puţin cunoscută.

22
/06
/15

Dansul dervișilor - meditația în mișcare prin care musulmanii Sufi cred că pot intra în comuniune cu Dumnezeu - a venit la București săptămâna trecută, în varianta laică și educativă a lui Ziya Azazi.

22
/06
/15

Acorduri fine, armonii eclectice, expresivitate și ritmuri ademenitoare și calde de jazz vă întâmpină sâmbătă, 27 iunie, la o nouă ediție Jazzaj la ARCUB. Începând cu ora 20:00, sala ARCUB din strada Batiște nr.14 vă va introduce într-o călătorie muzicală incitantă alături de Sorin Zlat Trio, printr-un concert de jazz autentic românesc - Endurance.

22
/06
/15

Sub bagheta tânărului dirijor GABRIEL BEBEŞELEA, concertul programat luni, 29 iunie (ora 18.00), la Sala Radio, vă propune un repertoriu inedit, ritmuri exotice şi „parfum” de vară, o „reţetă” perfectă pentru o plăcută seară muzicală estivală avându-l ca solist pe binecunoscutul violoncelist RĂZVAN SUMA.