Cum s-a văzut FNT-ul la Teatrul Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-s-a-vazut-fnt-ul-la-teatrul-nottara/

După Fest(in) pe Bulevard, un festival iniţiat şi organizat de Teatrul Nottara, pentru Teatrul Nottara a urmat a 24-a ediţie a Festivalul Naţional de Teatru, organizat de UNITER, în care au fost selectate două producţii ale teatrului – Noul locatar de Eugène Ionesco şi Aniversarea de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2014

Regizorul Gábor Tompa a montat Noul locatar (Teatrul Nottara), piesă scrisă de Eugène Ionesco (traducerea: Vlad Russo și Vlad Zografi), care a avut premiera pentru presă în deschiderea stagiunii, în zilele de 20 şi 21 septembrie 2014.

Piesa Noul locatar a fost scrisă în trei zile, pe când însuşi Eugène Ionesco se muta, de la un număr la altul, pe aceeaşi stradă. Este un text mai puţin montat, care însă a avut câteva realizări memorabile, printre care şi cea de la Northern Stage Ensemble din Newcastle, în anul 2004, în regia aceluiaşi Gábor Tompa.

Aniversarea de Thomas Vinterberg și Mogens Rukov, în traducerea şi regia lui Vlad Massaci, continuă să se joace cu sălile pline la cinci ani de la premieră. În rolul

Alexandru Repan si Eduard Epure in Aniversarea

Alexandru Repan si Eduard Epure in Aniversarea

principal: maestrul Alexandru Repan.

Pe lângă participarea la Festivalul Naţional de Teatru, Teatrul Nottara a fost şi gazda a două producţii ale Naţionalul clujean: Amalia respiră adânc de Alina Nelega, în regia lui Tudor Luncanu şi Trilogia Aureliu Manea de Aureliu Manea, în regia lui Gábor Tompa.

Amalia respiră adânc este un text puternic prin amintirile dureroase pe care le evocă din perioada comunistă. Anca Hanu s-a pliat pe această partitură actoricească cu dăruire şi credinţă, dând naştere unui one-woman show emoţionant.
Trilogia Aureliu Manea este un spectacol inedit prin toate datele sale: scrise de Aureliu Manea, adaptate de András Visky, sub îndrumarea regizorală a lui Gábor Tompa, în spaţiul imaginat de scenografa Carmencita Brojboiu.

Despre acest spectacol, regizorul mărturiseşte: Piesele lui Aureliu Manea trebuie luate ca atare, ca nişte viziuni extraordinare, care de fapt nu vorbesc despre un singur obiect, ci vorbesc despre un eu, dar şi despre un univers. În acest eu e cuprins întreg universul. (…)”

Foto: Nottara, ,,Noul locatar” (Mihaela Marin), ,,Aniversarea” (Ciprian Duică)

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.