Petre Ispirescu – curiozități (esențiale)
https://www.ziarulmetropolis.ro/curiozitati-esentiale-despre-petre-ispirescu/

Petre Ispirescu, cunoscutul povestitor şi folclorist român, nu a frecventat şcoala, a fost încarcerat şi, până la vârsta de 50 de ani (s-a stins din viaţă la 57), nu a părăsit niciodată localitatea natală.

Un articol de Petre Ivan|21 noiembrie 2016

Rămas celebru în special pentru basmele populare culese de-a lungul vieții sale: „Tinereţe fără de bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, „Prâslea cel voinic şi merele de aur”, „Aleodor Împărat” sau „Greuceanu”, Petre Ispirescu s-a născut la Bucureşti, în 1830, în mahalaua Pescăria Veche.

De la părinţii săi – frizerul Gheorghe Ispirescu și Elena Ispirescu, o ardeleancă cu darul povestirii – , dar și de la calfele şi clienţii tatălui său, Petre ascultă în copilărie zeci de povești și basme,  materie primă a viitoarelor sale basme.

Nu va merge la şcoală, fiind educat de mai mulţi dascăli de pe lângă unele biserici. Își completează pregătirea citind ulterior numeroase cărţi la tipografiile la care începe să lucreze (chiar și câte 12 – 14 ore pe zi) încă de la vârsta de 14 ani. În 1848, pe când avea 18 ani, Ispirescu devine tipograf calificat.petre ispirescu

În 1858, în contextul dezbaterilor privind Unirea Principatelor Române, tipografia la care lucra acceptă să imprime, fără a prezenta textul cenzurii, corespondenţa secretă a principelui Vogoride, un text util pentru un grup de unionişti. Poliţia îi arestează pe toţi cei implicați, inclusiv pe Petre Ispirescu, care va face trei săptămâni de închisoare și, implicit, își va pierde serviciul.

Tot răul spre bine, căci la sfârșitul acelui an, Vasile Boerescu, viitorul ministru de externe, îi va oferi direcţia unei tipografii mai moderne, unde Petre Ispirescu va prospera financiar şi va cunoaște scriitori şi oameni importanţi ai epocii.

Încurajat de Nicolae Filimon și Vasile Alecsandri

La vârsta de 32 de ani, Ispirescu publică primele şase basme culese de el, la îndemnul lui Nicolae Filimon: Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, Prâslea cel voinic şi merele de aur, Balaurul cel cu şapte capete, Fata de împărat şi pescarul şi Fiul vânătorului.

Urmează mai bine de un deceniu în care Ispirescu nu mai publică nimic, fiind extrem de ocupat profesional: director al imprimeriei ce tipărea Românul, revista Partidului Liberal și, mai apoi, al Imprimeriei de Stat.

La îndemnul lui Vasile Alecsandri, Petre Ispirescu reuneşte toate basmele şi legendele într-o culegere completă: Legendele sau basmele românilor. Se stinge din viață la 21 noiembrie 1887 după o congestie cerebrală suferită la masa de lucru.

Surse: Dicţionarul contimporanilor (1897), Wikipedia

Foto: Petre Ispirescu – wikipedia

12
/05
/21

Editura Frontiera anunță apariția unui titlu de excepție: „Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiețel, Algis, împreună cu familia sa. Scris de Jurga Vilė și ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeană a cărții încă de la apariția sa, în 2017.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Asociația Culturală Control N a lansat programul educațional Eu x 3 – ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni. Atelierele se desfășoară în perioada 12-30 aprilie 2021, în trei licee bucureștene: Liceul Teoretic “Ștefan Odobleja”, Liceul Teoretic Bulgar “Hristo Botev” și Liceul Teoretic Atlas.

22
/04
/21

Vineri, 23 aprilie, la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită la a doua ediție a întâlnirilor „Merită să discutăm despre”. Vom avea de această dată un dialog cu oameni care au o experiență lungă în a crea ocazii în care copiii și adolescenții să se poată exprima, să aibă acces la cărți și lectură, la explicații în plus și ajutor la lecții.

21
/04
/21

Pe 25 aprilie 2021, de la ora 19.30, Radio România Cultural se alătură miilor de femei din toată lumea care vor citi prologul cărții „Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei Svetlana Aleksievici, laureată cu Premiul Nobel în anul 2015.

20
/04
/21

Scriitorul israelian David Grossman este laureat al Berman Literature Prize pentru romanul Iti hayim meshek harbe (2019, traducere în limba suedeză de Natalie Lantz: Med mig leker livet, 2020), publicat și în limba română, în anul 2020, în colecția „Biblioteca Polirom”, cu titlul De mine viața și-a tot rîs, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu.

20
/04
/21

Joi, 22 aprilie, la ora 19.30, profesorul de psihologie și neuroștiințe la Princeton Michael S.A. Graziano va fi invitat la un dialog #live #online, în limba engleză, cu Alexandru Babeș, conducătorul grupului de neurofiziologie senzorială în cadrul Departamentului de Anatomie, Fiziologie şi Biofizică, Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucureşti, și Dragoș Iliescu, antreprenor și profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică.