Dabija şi Vişniec dau startul premierelor TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/dabija-si-visniec-dau-startul-premierelor-tnb/

Spectacolul „Recviem”, regizat de Alexandru Dabija, după un text scris de Matei Vişniec, cu o distribuţie formată din 20 de actori, va avea premiera pe 15 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB). De asemenea, Matei Vişniec va deschide şi seria de conferinţe ale anului 2016 la TNB, pe 17 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala Atelier, cu tema „Teatru şi jurnalism”.

Un articol de Petre Ivan|8 ianuarie 2016

Cea dintâi premieră a anului, la TNB, care îi are în distribuţie, între alţii, pe Marius Rizea, Gavril Pătru, Ioan Andrei Ionescu, Afrodita Androne şi Mihai Calotă, este „un hohot de râs şi de plâns, întrucât istoria suferinţei omeneşti se împleteşte strâns şi cu absurdul şi cu grotescul şi chiar cu prostia”, după cum spune chiar autorul piesei.

Alexandru Dabija, regizorul spectacolului, pune în scenă o parabolă despre viaţă şi moarte, iscată de ororile războiului, cu lumea de dincolo, populată de morţii patriei, morţi demni sau nedemni, dar cu toţii marcaţi de aceleaşi răni din viaţă, informează TNB.

La Sala Pictura a Teatrului Naţional va avea loc, tot pe 15 ianuarie, premiera „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii„, după un roman de Mark Haddon, adaptare de Simon Stephens, în regia lui Bobi Pricop..

La Sala Atelier, va avea loc premiera spectacolului „Lut” (Klei, 2002), de Vlad Massaci, după cel mai cunoscut text al autoarei olandeze Marijke

Alexandru Dabija

Alexandru Dabija

Schermer, distinsă în 2009 cu premiul pentru literatură „Charlotte Kohler”. Rolul principal în acest spectacol este interpretat de Irina Movilă, căreia i se alătură Mircea Rusu, Claudiu Istodor, Natalia Călin şi Cristina Constantinescu.

Alte două premiere vor avea loc la Sala Mică, unde, Programul 9G al TNB continuă în aceasta stagiune cu „(D)efectul Placebo„, un proiect coordonat artistic de Ştefan Lupu, şi „Beckett coupe„, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu.

De asemenea, în primăvară va fi lansat anunţul de selecţie pentru cea de-a treia ediţie a acestui program.

În cadrul schimburilor culturale, în acest an, turneul „Teatru românesc la Bucureşti şi Chişinău”, început în 2014, aduce la Bucureşti două spectacole ale Teatrului Naţional din Chişinău: „Casa de pe graniţă„, de Slawomir Mrozek, programat pe 20 ianuarie, de la ora 20.00, şi „Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian„, de Eduardo de Filippo, pe 21 ianuarie, de la ora 20.00. Ambele se vor juca pe scena Sălii Studio.

Între premierele anunţate de Teatrul Naţional din Bucureşti la Sala Mare se află „Visul unei nopţi de vară„, de William Shakespeare, în regia lui Petrică Ionescu, şi spectacolul-concert regizat de Ion Caramitru, „Magic Naţional„, care revine pe afiş pe 17 şi 23 ianuarie, de la ora 19.30.

Foto: TNB – tnb.ro

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.