Dan C. Mihăilescu: „Simțim rapid, trăim rapid, murim sufletește rapid”
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-c-mihailescu-simtim-rapid-traim-rapid-murim-sufleteste-rapid/

Marţi, 26 august, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Dan C. Mihăilescu a lecturat un fragment din noua sa carte la care lucrează în prezent, denumită „Despre nerăbdarea de a fi răbdător”, care va apărea la Editura Humanitas.  

Un articol de Judy Florescu|29 august 2014

Scriitorul Dan C. Mihăilescu a început seara lecturii de la librăria Humanitas de la Cișmigiu cu o confesiune: „Mă gândeam astăzi că 90% din cărțile mele pe care le-am tipărit din 1982 încoace nu au venit neapărat din lăuntrul meu. Nu știu dacă ăsta e un semn bun. Cred că e un semn rău. Înseamnă că nu ai înăuntrul tău pofta de a te manifesta. Nu ai o chemare literară, chiar dacă ai o conștiință literară. Doar în 1982, atunci când am debutat, am pus în cartea despre Eminescu tot ceea ce a fost mai bun în mine din liceu și din facultate.”

„Mă întrebam în ce măsură cărțile tale care vin ca răspuns la comenzi editoriale, la rugăminți prietenești, fac efectiv parte din ființa ta sau nu. Mi-am dat seama că, odată ajuns la 60 de ani, eu nu știu bine ceea ce sunt : istoric literar, critic literar, cronicar de întâmpinare, traducător, cioranolog, eminescolog.”

Tema noului său volum va fi abordată din două perspective ce se află la vârste diferite ca ani, iar din pasajele cărții vom afla la ce vârste se află sufletele lor.

„Nici astăzi nu pot să mă laud că lucrez la un volum pe care vreau de mulți ani să-l tipăresc. Este o provocare pe care mi-a adresat-o bunul meu prieten, Ciprian Măceșaru, care are puțin peste 30 de ani. El a vrut să facă o carte despre răbdare și împreună am ajuns la ideea de a face un volum de eseuri confesive, epistolare. Ne-am pus în cap ca timp de o jumătate de an să ne etalăm teoriile despre răbdare. Ce poate fi mai neobișnuit, mai nucă în perete,  în epoca noastră, ca un elogiu pentru lentoare? Mai ales când vine de la doi nerăbdători, de la noi nărăvași, de la doi tipi care s-au cheltuit cu o frenezie sinucigașă în viață, care acum își propun să vină către adolescenți și către bunicii adolescenților de mâine cu acest elogiul al răbdării.”

Foto și video cu Dan C Mihailescu – Judy Florescu

28
/05
/18

Constelația celor șapte stele a dat, din Antichitate până în Renaștere, numele mai multor grupări literare. În Franța secolului al XVI-lea, tot atâția poeți, șapte, s-au strâns în jurul lui Ronsard, „acest poet prea falnic din culmea-i prăvălit”, cum îl numește Boileau.

25
/05
/18

Joi, 31 mai 2018, ora 19:00, la Apollo 111 Teatrul, are loc ceremonia de decernare a Premiului IOCAN pentru proză scurtă, ediția I. Evenimentul se desfășoară în prezența nominalizaților, autorilor Iocan (scriitori, fotografi, traducători) și a membrilor juriului, precum și a cititorilor de proză scurtă, se deschide și se închide cu un concert Adam's Nest.

24
/05
/18

Mihail Vakulovski este un extraordinar scriitor, traducător din limba rusă și, nu în ultimul rând, unul dintre cei mai iubiți librari din România. Are un doctorat în literatură. Originar din Basarabia, Mihail Vakulovski este stabilit la Brașov. Alegerile sale pentru lecturile lunii: Harms, Sorokin, Prilepin.

23
/05
/18

Scriitorul Mircea Cărtărescu numeşte moartea autorului american Philip Roth „încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi” şi spune că nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică a scriitorilor. Philip Roth, premiat de patru ori cu Man Booker International Prize și o dată cu Pulitzer, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.

23
/05
/18

Philip Roth, laureat al premiului Pulitzer în anul 1998 şi câştigător a numeroase premii literare, s-a stins din viață, marţi noapte, la vârsta de 85 de ani. Autor a peste 31 de romane, Roth a fost printre marii scriitori care nu au primit niciodată un premiu Nobel pentru literatură.

20
/05
/18

Luni, 21 mai, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la ora 19.00, va avea loc lansarea romanului „Șarpele din Essex”, de Sarah Perry, apărut în colecția Babel, a Editurii Nemira, un roman despre pasiune, prietenie și forța hipnotică a ideilor, bestseller și câștigător a numeroase premii, printre care cartea anului la Waterstones în 2016 și cartea anului la British Book Awards în 2017.

20
/05
/18

Scriitorul libanez Elias Khoury, unul dintre cei mai importanți autori contemporani de limbă arabă, se va afla la București în perioada 30 mai-2 iunie 2018, cu prilejul lansării romanului „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam”, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”.

18
/05
/18

Cartea „Ion Vinea, un scriitor între lumi și istorii”, de Sanda Cordoș, a fost publicată la Editura Școala Ardeleană, în Cluj-Napoca, în anul 2017.

18
/05
/18

Teatrul Metropolis si Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. vă invită astăzi, 18 mai, de la ora 18.45, la lansarea cărții „Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație” de Eugen Comarnescu, ediție alcătuită de Gabriela Tarabega Comarnescu. Evenimentul va avea loc în Sala „Olga Tudorache” a Teatrului Metropolis, din str. Mihai Eminescu nr. 89, București.

16
/05
/18

INTERVIU Corina Oproae este din Ardeal, dar locuiește de douăzeci de ani în Barcelona. Scrie poezie în limba spaniolă. Și va fi pe scena Festivalului Internațional de Poezie de la București. Joi, 17 mai, de la orele 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, pe Calea Victoriei, la numărul 88.

15
/05
/18

Pasionații de literatură sunt așteptați în această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas, unde António Lobo Antunes, cel mai important scriitor portughez contemporan, își va lansa romanul “Pe râurile ce duc...”, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând în colectia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

15
/05
/18

Moto: „Nu se termină niciodată, fiule, nu se mai termină…”

10
/05
/18

Volumul „GIGI CĂCIULEANU – Omul Dans”, de Ludmila Patlanjoglu, lansat zilele trecute, este o carte-album în trei versiuni - română, franceză, engleză, o călătorie în viaţa unui creator cu un bookpress impresionant.