Dan Puric, un Don Quijote exploziv, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-puric-un-don-quijote-exploziv-la-tnb/

După succesul repurtat pe scenele naţionale şi internaţionale, Don Quijote, după Miguel de Cervantes, creat în 2005 de Dan Puric şi Compania Passe Partout DP, la TNB, se reia pe la Sala Studio. Primul spectacol al actualei stagiuni va avea loc joi, 6 martie 2014, de la ora 20.00.

Un articol de Petre Ivan|3 martie 2014

După succesul repurtat pe scenele naţionale şi internaţionale, Don Quijote, după Miguel de Cervantes, creat în 2005 de Dan Puric şi Compania Passe Partout DP, la TNB, se reia pe la Sala Studio. Primul spectacol al actualei stagiuni va avea loc joi, 6 martie 2014, de la ora 20.00.

Plecat din carte, în căutarea unor adevăruri numai de el ştiute, eroul lui Cervantes, şi al lui Dan Puric deopotrivă, traversează cu lejeritate lumea, cu barierele ei de cultură şi de mentalitate, croindu-şi drum liber către sufletele oamenilor de pretutindeni.

Dan Puric

Dan Puric şi Constantin Dinulescu, în Don Quijote

Aşa cum scria ziarul  parizian LE FIGARO,”Totul explodează la Dan Puric. Privirea sa, bucuria de a trăi, viziunea poetică, talentul său de actor, de regizor, de coregraf… Creaţiile lui constituie chintesenţa paradoxurilor şi incoerenţelor naturii umane”.

Un spectacol atemporal şi internaţional, primit cu ovaţii şi peste graniţele ţării, la Berlin (Russisches Haus), la Londra (Cadogan Hall), la Paris (Espace Pierre Cardin), la Bruxelles, Madrid sau Viena, arătând lumii, printr-un limbaj teatral compus dincolo de cuvânt, că visătorii sunt voci universale, iar nebunia lor – mântuitoare.

Un limbaj accesibil oricui, menit să ne apropie de spiritul eroului lui Cervantes şi de tainele lui sufleteşti într-o lume zbuciumată, cum este aceasta din zilele noastre.

Citiţi şi Dan Puric: momente-cheie din viaţa unui om ajuns la 55 de ani

Dan Puric

Dan Puric, fotografiat de Simion Buia (www.actoriisifotograful.ro), pentru Ziarul Metropolis

Nu rataţi întâlnirea cu cavalerul rătăcitor de la Mancha, care, revenind parcă pe aripile vântului, ne dăruieşte o alegorie universală, made in Romania.

Foto cu Dan Puric şi Don Quijote – Tomoaki Minoda, Mihaela Marin şi Simion Buia

20
/09
/17

„Am avut norocul de a avea succes în anii ‘50, când frumuseţea avea o altă însemnătate decât are astăzi. În zilele noastre, orice actriţă tânără sau model devin celebre foarte repede şi nu au timp să-şi dezvolte personalitatea.” - Sophia Loren. Legendă a cinematografiei mondiale, divă inconfundabilă a marelui ecran și una dintre cele mai intens celebrate frumuseți din lume, Sophia Loren împlineşte, astăzi, 83 de ani.

19
/09
/17

CRONICA DE FILM „Un pas în urma serafimilor”, debutul extrem de aşteptat al lui Daniel Sandu, ficţionalizează, într-un stil apropiat de un anume cinema mainstream nu foarte ofertant, experienţa nefericită a regizorului ca elev într-un seminar teologic ortodox.

19
/09
/17

O dată la doi ani Festivalul Enescu aduce împreună, timp de trei săptămâni, în Bucureşti, iubitorii muzicii clasice. Începători ori melomani cu ştate vechi, tineri sau oameni în puterea vârstei ori bunici, specialişti şi amatori, copii visători, făuritori de frumos, exploratori sau pur şi simplu curioşi.

19
/09
/17

Filmările la "Moromeții 2", în regia lui Stere Gulea, cu Horațiu Mălăele în rolul principal, au debutat ieri (18 septembrie), în comuna Talpa, locație unde, în urmă cu mai bine de 30 de ani, s-a înregistrat prima parte a filmului. Filmările vor dura trei săptămâni și au loc în cinci imobile, una dintre case fiind aceeași în care s-a înregistrat prima peliculă.

19
/09
/17

În perioada septembrie-octombrie 2017, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă organizează, în parteneriat cu Teatrul Odeon, o serie de zece reprezentații ale spectacolului Carina pe drumul spre casă, la Sala Studio a teatrului. Organizatorii își propun prin acest proiect, pe lângă formarea unui nou public în sfera teatrală, să ofere copiilor aflați în situații socio-economice dificile, cu vârsta între 6 și 11 ani, oportunitatea de a viziona un spectacol de teatru în cadrul unui teatru profesionist.

19
/09
/17

Astăzi, 19 septembrie (de la ora 21.00), mîine și poimîine, la CinemaPRO, American Independent Film Festival pregăteşte trei întâlniri cu actorul Ethan Hawke, invitat special al Festivalului. Astfel,, în această seară, celebrul actor va prezenta filmul "Born to Be Blue" - premieră în România. Ethan Hawke joacă rolul celebrului trompetist şi muzician Chet Baker, devenit o legendă a jazz-ului în anii ʼ50.

18
/09
/17

Biletele pentru toate spectacolele celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru s-au pus în vânzare online pe mystage.ro/fnt și la casa de bilete centralizată a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti (unde contravaloarea biletelor se va putea plăti cash) începând de luni 18 septembrie.

18
/09
/17

În această seară, de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea, la TVR 2, spectacolul „Vinovatul” după Ion Băieşu în regia lui Ion Gostin, distins cu premiul UNITER în 2014 pentru cel mai bun spectacol TV.

18
/09
/17

Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge pe marile ecrane din România din 29 septembrie. Scenariul filmului a împlinit deja 10 ani, el ar fi trebuit să fie debutul regizoarei. Unul dintre puținele lucruri care s-au păstrat din varianta inițială a poveștii e faptul că personajul principal este jurnalist. Protagoniștii filmului sunt Andi Vasluianu și Voica Oltean, o actriță care, la doar 15 ani, a impresionat juriul Festivalului de la Karlovy Vary.

17
/09
/17

Duminică, 17 septembrie, laureata Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2009, Herta Müller, va participa la o întâlnire cu cititorii din Londra, organizată la celebra British Library de Universitatea din Swansea, în parteneriat cu Institutul Goethe, Institutul Cultural Român din Londra şi Ambasada Germaniei la Londra.

17
/09
/17

Volumul „Ce este populismul?”, semnat de Jan-Werner Müller, a apărut în această săptămână în colecţia „Opus. Ştiinţe politice” a Editurii Polirom, în traducerea Irinei-Mariana Borţoi.

16
/09
/17

Duminică, pe 24 septembrie, de la ora 11.00, la Sala Atelier, în cadrul programului Conferințele Teatrului Național, Emil Brumaru prezintă conferința „Infernul feminin și îngerii lui Brumaru”.