Daniela Zbarcea organizează expoziția ,,Intersecții”
https://www.ziarulmetropolis.ro/daniela-zbarcea-organizeaza-expozitia-intersectii/

DanaArtGallery şi Teatrul Odeon vă invită să vizitaţi expoziţia INTERSECȚII a artistei Daniela Zbarcea, în perioada 24 martie – 15 aprilie 2013, la Galeria Odeon.

Un articol de Andrada Văsii|22 martie 2013

DanaArtGallery şi Teatrul Odeon vă invită să vizitați expoziția INTERSECȚII a artistei Daniela Zbarcea, în perioada 24 martie – 15 aprilie 2013, la Galeria Odeon.

O nouă expoziţie a Danielei Zbarcea – pictor grafician, curator – este o manifestare de etapă. Delimitarea temporară astfel aplicată are în vedere certitudinea celor care o cunosc – atât ca om, cât şi ca artist – că tânăra plasticiană va lucra şi în continuare fără zăbavă şi că drumurile care îi sunt deschise vor fi valorificate corespunzător.

Un element de expresivitate care leagă lucrările anterioare de cele recente este contrastul cromatic, de care artista nu se teme, chiar îl doreşte exacerbat, uneori până la limita stridenţei, fără a deveni astfel strigăt, ci propunere de a zăbovi trei secunde mai mult asupra unui chip, a unei stări, a unei posibile conexiuni, a unui vis (sunt titluri sau fragmente din titlurile unor lucrări din această expoziţie).

De aici şi casetările – delimitări programatice într-un flux spaţial care antrenează fondurile pânzelor – menite să propună, uneori în cheie figurativă, nuclee, deci spaţii de senină concentrare şi reflexie. În pătratele sau dreptunghiurile trasate cu siguranţă şi eleganţă se ivesc, ordonate în perspectivă ierarhică, busturi, portrete, siluete, imobile asemenea fotografiilor de epocă, fragile şi supra-expuse ca şi acestea, care afirmă: Iată omul! deşi trăsăturile acestuia s-au estompat până la des-figurare.

În alte lucrări artista renunţă la acest gen de prezentare, contrastele sunt evitate, rigoarea pare a slăbi şi o stare de lirism contemplativ se insinuează în dinamica fluxului de energii şi conexiuni. Deşi lipsite de figuraţie, asemenea lucrări par a fi transpuneri colorate ale unor privelişti, strălucind sub soarele şi în lumina oraşului ei natal (Constanţa). În ritmul alert al tuşelor se insinuează acum semne ale lumii văzute, care localizează, concentrează în contururi ferme, dau seama despre obiecte în contextul şi conotaţiile inedite pe care le propun. Asemenea prezenţe, ingenue de cele mai multe ori, conturate cu spontaneitate şi vioiciune, sunt exerciţii de admiraţie faţă de faptele realităţii, dar şi proiecţii spectaculare în imaginar. (Doina Păuleanu, critic de artă )

Daniela Zbarcea – artist vizual şi curator – a absolvit în 2002 Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design.

Info:

Vernisajul va avea loc marți, 26 martie la ora 18.30.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.