Daniela Zbarcea organizează expoziția ,,Intersecții”
https://www.ziarulmetropolis.ro/daniela-zbarcea-organizeaza-expozitia-intersectii/

DanaArtGallery şi Teatrul Odeon vă invită să vizitaţi expoziţia INTERSECȚII a artistei Daniela Zbarcea, în perioada 24 martie – 15 aprilie 2013, la Galeria Odeon.

Un articol de Andrada Văsii|22 martie 2013

DanaArtGallery şi Teatrul Odeon vă invită să vizitați expoziția INTERSECȚII a artistei Daniela Zbarcea, în perioada 24 martie – 15 aprilie 2013, la Galeria Odeon.

O nouă expoziţie a Danielei Zbarcea – pictor grafician, curator – este o manifestare de etapă. Delimitarea temporară astfel aplicată are în vedere certitudinea celor care o cunosc – atât ca om, cât şi ca artist – că tânăra plasticiană va lucra şi în continuare fără zăbavă şi că drumurile care îi sunt deschise vor fi valorificate corespunzător.

Un element de expresivitate care leagă lucrările anterioare de cele recente este contrastul cromatic, de care artista nu se teme, chiar îl doreşte exacerbat, uneori până la limita stridenţei, fără a deveni astfel strigăt, ci propunere de a zăbovi trei secunde mai mult asupra unui chip, a unei stări, a unei posibile conexiuni, a unui vis (sunt titluri sau fragmente din titlurile unor lucrări din această expoziţie).

De aici şi casetările – delimitări programatice într-un flux spaţial care antrenează fondurile pânzelor – menite să propună, uneori în cheie figurativă, nuclee, deci spaţii de senină concentrare şi reflexie. În pătratele sau dreptunghiurile trasate cu siguranţă şi eleganţă se ivesc, ordonate în perspectivă ierarhică, busturi, portrete, siluete, imobile asemenea fotografiilor de epocă, fragile şi supra-expuse ca şi acestea, care afirmă: Iată omul! deşi trăsăturile acestuia s-au estompat până la des-figurare.

În alte lucrări artista renunţă la acest gen de prezentare, contrastele sunt evitate, rigoarea pare a slăbi şi o stare de lirism contemplativ se insinuează în dinamica fluxului de energii şi conexiuni. Deşi lipsite de figuraţie, asemenea lucrări par a fi transpuneri colorate ale unor privelişti, strălucind sub soarele şi în lumina oraşului ei natal (Constanţa). În ritmul alert al tuşelor se insinuează acum semne ale lumii văzute, care localizează, concentrează în contururi ferme, dau seama despre obiecte în contextul şi conotaţiile inedite pe care le propun. Asemenea prezenţe, ingenue de cele mai multe ori, conturate cu spontaneitate şi vioiciune, sunt exerciţii de admiraţie faţă de faptele realităţii, dar şi proiecţii spectaculare în imaginar. (Doina Păuleanu, critic de artă )

Daniela Zbarcea – artist vizual şi curator – a absolvit în 2002 Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design.

Info:

Vernisajul va avea loc marți, 26 martie la ora 18.30.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.