David Esrig, invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne
https://www.ziarulmetropolis.ro/david-esrig-invitatul-marinei-constantinescu-la-nocturne/

Ediţia din această seară a emisiunii Nocturne reprezintă împlinirea unui vis al Marinei Constantinescu. În studioul Nocturnelor poposesc regizorul David Esrig şi actorul Florin Vidamski, autorul cărţii „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig”, lansată anul acesta în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Nocturne se difuzează astăzi, de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|14 decembrie 2015

În decembrie 2004, Marina Constantinescu realiza o ediţie Nocturne de excepţie cu marele actor Gheorghe Dinică. Întâlnirea de atunci se desprindea de momentul prezent, cei doi evocând, într-un exerciţiu de memorie personală, dar şi teatrală, vremurile în care actoria însemna un travaliu al minţii, al trupului şi al cuvântului.

David Esrig

David Esrig

Adică toate cele enumerate în sintagma unanim acceptată: „metoda de lucru a lui David Esrig”.

Ediţia de luni, 14 decembrie a emisiunii Nocturne reprezintă împlinirea unui vis al Marinei Constantinescu. În studioul Nocturnelor poposesc regizorul David Esrig şi actorul Florin Vidamski, autorul cărţii „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig”, lansată anul acesta în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Nocturne se difuzează luni, 14 decembrie, de la 23.30,

Regizorul David Esrig, personalitate marcantă a anilor ’60-’70, obosit să i se tot interzică proiectele, s-a stabilit în străinătate. Dorinţa de a trăi liber a privat publicul mai tânăr de reale opere de artă, jucate dupa metoda elaborată de maestru.

Datorită unor actori ca Dinică şi Moraru, am reuşit să transform în realitate nişte visuri ale mele care mă ardeau pe interior. -David Esrig.

În foarte puţine linii, metoda Esrig presupune descompunerea textului, înseamnă laboratorul care duce la esenţa cuvântului, la descoperirea acţiunii ce aşteaptă în spatele unui script. E nevoie de minuţiozitate, răbdare, „aşezare” pe text, lucruri atât de rare în agitDavid Esrigaţia contemporană. Sau, după cum însuşi regizorul o defineşte, „drumul de la informaţie la inspiraţie.”

După 11 ani de la ediţia în care Gheorghe Dinică îl evoca atât de frumos pe mentorul său, David Esrig se destăinuie Marinei Constantinescu: „Uitându-te la societatea comunistă, n-avea cum să nu te apuce dorul de autentic.”

La Nocturne de la TVR, Florin Vidamski ne vorbeşte despre relaţia maestru-discipol, construită pas cu pas, despre munca de la ATHANOR, academia de teatru şi film înfiinţată de Esrig, locul unde au luat naştere generaţii întregi de actori germani. „Drumul către Athanor a fost iniţiatic, relatia cu maestrul s-a amplificat”, punctează Florin Vidamski.

„Teatrul nu este arta cuvântului, este arta acţiunii”, crede David Esrig.

Despre libertate şi responsabilitate, într-un fragment din istoria teatrului, luni seară, de la 23.30, la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Foto: David Esrig, Marinea Constantinescu – tvr.ro

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.