DE CE MAI STAI CU EL?
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ce-mai-stai-cu-el/

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expoziţional. După „Identităţi Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenţei domestice (re)simţite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.

Un articol de Liliana Matei|6 mai 2022

Muzeul este construit în jurul unui concept fluid care a pornit de la o realitate afectivă: big bang-ul epidemiologic care ne-a schimbat vizibil viața.  

Astfel, Muzeul Pandemiei propune un nou proiect care mută accentul de la rutinele și comportamentele modificate sau anulate, la agresiunile sexuale și la violențele fizice sau verbale împotriva femeilor mai ales în perioada 2020-2021, atunci când am trăit mai mult în „bule”.

Urmează să descoperiți o serie de mărturii și descrieri ale unor situații în care femeile au ajuns în poziții de vulnerabilitate în cuplu, devenind victimele și supraviețuitoarele violenței domestice. Echipa noastră a urmărit mai ales felul în care relațiile abuzive reușesc să depășească pereții locuinței personale, ajungând atât la apropiați, cât și la sistemele sociale din jur. Mare parte din mărturiile din expoziție se referă la momente din timpul pandemiei, o perioadă în care spațiul social s-a restrâns dramatic. Pentru victimele violenței domestice, tensiunile și conflictele de acasă au crescut, în vreme ce accesul la sprijinul de orice tip a devenit limitat.” (Echipa Muzeului Pandemiei)

De asemenea, expoziția va da spațiu de exprimare unor artiști și organizații prietene care au documentat și prezentat abuzurile și violențele în familie sau cele din mediile instituționalizate (centrele de plasament din perioada comunistă). Conceptul expoziției este mai valoros odată cu instalația artistei Anamaria Pravicencu și cu proiectele personale marca Muzeul Abandonului, Fragile Society și ANAIS.

Teatrul Apropo este partener principal al proiectului și va contribui cu punerea în scenă a unui text dramaturgic contemporan care are legătură directă cu tema acestui nou proiect al Muzeului Pandemiei.

Website-ul proiectului este www.identitatifragile.com, acolo unde vom avea și o variantă online a expoziției, după 15 mai, așa cum am procedat și cu expoziția de debut.

Expoziția este la ARCUB, Hanul Gabroveni, Strada Lipscani nr. 84-90, sector 3, București.

Program de vizitare și acces: 06 – 15 mai ;  L- D 12.00 – 20.00 / 16 – 31 mai ;   L-D 14.00 – 19.00

                                     01 – 15 iunie ; L-D 12.00 – 20.00 / 16 – 29 iunie ; L-D 14.00 – 19.00 .

Accesul la expoziție se face pe bază de bilete, ce pot fi achiziționate online de pe site-ul ARCUB, bilet.ro sau de la Casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani 84-90), deschisă zilnic în intervalul orar 14:00-20:00, cu un cost de 20 lei (preț întreg), respectiv 10 lei (preț redus).

După închiderea programului de vizitare, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor ce va avea loc în noaptea de 14 mai, expoziția va avea acces gratuit și va putea fi vizitată până la ora 02 dimineața.

*

„Muzeul Pandemiei. De ce mai stai cu el!?” este un proiect marca Rețeaua Națională a Muzeelor din România, susținut de ARCUB și de Primăria Municipiului București.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

14
/12
/23

S-a lansat Crăciun în Amzei, un eveniment realizat de către Primăria Sectorului 1, care aduce căldura sărbătorilor de iarnă în spațiul public printr-un brad-instalație, semnat de scenografa Iuliana Vîlsan.