De la început de septembrie, centrul Parisului poartă culorile artei contemporane românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-inceput-de-septembrie-centrul-parisului-poarta-culorile-artei-contemporane-romanesti/

30 de artişti români expun la Paris în perioada 3-18 septembrie, în cadrul unui amplu program de schimb cultural România-Franţa, organizat de Galeria 59 Rivoli din Paris şi Asociaţia 1001 ARTE din Bucureşti, cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Ambasadei României în Franţa.

Un articol de Liliana Matei|5 septembrie 2022

Expoziţia Future4Free, găzduită de Galeria 59 Rivoli din Paris, cuprinde peste 60 de lucrări de pictură, sculptură, colaj și new media, ce abordează problematici actuale.

La vernisajul expoziției, care a avut loc sâmbătă, 3 septembrie, au participat Cristian Cojanu, curator și președinte al Asociației 1001 ARTE, George Bodocan, artist inițiator al proiectului și alți cinci artiști români din colectivul care expune – Radu Carp, Mihai Coltofean, Claudia Todor, Alexandru Ranga, Irina Tănase, urmând ca Andrada-Cristina Gheorghe și Bianca Ferăstrău să li se alăture zilele viitoare.

Participarea la acest proiect este o oportunitate extraordinară pentru tinerii artiști români (dar și pentru câțiva dintre foștii lor profesori sau mentori) de a se face remarcați în epicentrul scenei artistice europene. Rivoli 59 este una din cele mai vizitate galerii pariziene, aflată în imediata vecinătate a Louvre și gândită ca o oază de artă în mijlocul celei mai importante artere comerciale a capitalei Franței.

Două asociații non-profit, una românească și una franceză, sunt organizatoarele celor două expoziții în două spații expoziționale centrale în Paris și București (Galeria 59 Rivoli și ARCUB).

Schimbul cultural Franța-România, în cadrul căruia participă peste 60 de artiști francezi și români, a debutat în iulie, când grupul de artiști francezi a lucrat alături de artiștii bucureșteni, a susținut seminarii, interviuri, a montat expoziția de grup și a realizat o pictură murală lângă Ambasada Franței la București. Activitatea lor a fost documentată prin interviuri și materiale video care vor sta la baza unui scurtmetraj.

Expoziţia „în oglindă” realizată de artiştii francezi şi români a fost vernisată în capitala Franței, în perioada 3-18 septembrie fiind rândul artiștilor români să expună la Paris. O selecție de artiști cu viziune, ce abordează temele contemporane ale planetei: pledoarie pentru toleranță, ecologie, feminism, solidaritate, pace, vor participa la workshop-uri alături de colegii lor francezi și vor realiza o pictură murală românească în Paris. Va fi lansat și un album de artă bilingv cu lucrări ale artiștilor celor două galerii (32 artiști francezi și 30 români).

„Temele sunt din realitatea imediată, iar conceptul de bestiar, prezent și în expoziția Future 4 Free e o reflectare a fricilor lor de fapt. În 2016, fricile erau legate oarecum de teme religioase, inegalităţi sociale, iar acum, în 2022, avem și tema războiului”. (Cristian Cojanu, curator)

„Va fi un salon al tinerilor artişti români în centrul Parisului, iar asta va da o mare vizibilitate”. (George Bodocan, artist franco-român)

„Dialogul artistic realizat prin acest proiect de arte vizuale între Bucuresti și Paris este o fericită continuare a sezonului cultural România – Franța și o prefațare în spațiul francez a viitoarei capitale culturale europene din anul viitor, Timișoara.” (Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român)

Galeria 1001 ARTE a luat ființă în 2017 ca urmare firească a celor peste 50 de expoziții organizate pentru Muzeul Național de Artă Contemporană, festivaluri de film și muzicale, ca și pentru cele mai importante galerii comerciale. Anterior, sub numele 1001 ARTE, au fost realizate peste 40 de emisiuni culturale la TVR 2, TVR Cultural, filme documentare despre artă proiectate la Noaptea Albă a Galeriilor și documentate de Dilema Veche. Alte 50 de evenimente expoziționale au avut loc de atunci, iar spațiul galeriei (2017-2022) a devenit unul din cele mai vizitate din București. În prezent, Asociația se află în căutarea unui alt spațiu pentru activitățile sale non-profit.

Asociația 59 Rivoli este o asociație non-profit a cărei misiune este promovarea creației artistice. 30 de artiști deschid zilnic spațiul interacțiunilor cu publicul care descoperă în inima Parisului pe celebra arteră comercială Rue de Rivoli, un microcosmos al unui univers viu, imersiv și relaxat. Participarea comunității și turiștilor în marele performance colectiv care este, simplu spus, viața lui Rivoli 59.

Proiectul este realizat de Asociația 1001 ARTE și Galeria 59 Rivoli, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ambasadei României în Franța.

Project management: George Bodocan și Irina M. Damaskin, Coordonator: Cristian Cojanu, Parteneri: Links Associates, Hilton Inn Bucharest și Arcub.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.