Control N: de la „Love Building“ la cursuri de regie şi scenaristică
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-love-building-la-cursurile-control-n/

Regizoarea Iulia Rugină şi scenaristele Ana Agopian şi Oana Răsuceanu, care au lucrat împreună la filmul „Love Building, ţin cursuri de regie şi de scenaristică la Asociaţia Culturală Control N. O nouă serie de cursuri începe chiar luna aceasta.

Un articol de Corina Vladov|2 octombrie 2013

Regizoarea Iulia Rugină și scenaristele Ana Agopian și Oana Răsuceanu, care au lucrat împreună la filmul „Love Building“, țin cursuri de regie și de scenaristică la Asociația Culturală Control N. O nouă serie de cursuri începe chiar luna aceasta.

Cele trei tinere cineaste au început colaborarea încă din anii studenției, lucrând împreună, până în acest moment, la trei scurtmetraje („Bună Cristina! Pa Cristina!“; „Vineri în jur de 11“ și „30“), un mediumetraj („Captivi de Crăciun“) și un lung-metraj (Love Building). Cele trei sunt momentan în faza de dezvoltare cu alte două proiecte – un scenariu de scurtmetraj și unul de lungmetraj, lucrând, de asemenea, la producția unui scurtmetraj de animație – Skugos, a cărui premieră se preconizează pentru 2014.

Colaborarea lor a dus, în 2009, la înființarea Asociației Culturale Control N și la organizarea de cursuri și ateliere axate pe film, educația cinematografică stând la baza înființării Control N.

Control N curs

Invitaţie la cursurile Control N

„Control N și cursurile pe care le dezvoltăm în cadrul asociației au venit firesc din modul în care noi însene ne raportam, în urmă cu patru ani, la lecțiile de scenaristică de care aveam parte în tot soiul de ateliere și workshop-uri de dezvoltare de scenariu, unde am avut șansa să participăm cu proiectele noastre.

Apoi, lipsa unor astfel de cursuri în țară – dedicate celor pasionați, dar care nu au posibilitatea să pună lupa cu adevărat pe această pasiune a lor – ne-a făcut, de asemenea, să ne punem problema înfințării unor astfel de întâlniri. Apoi, de la un an la altul, lucrurile și atelierele propuse s-au dezvoltat, ajungând la sute de participanți”, spune Ana Agopian.

Din 2009 și până în prezent, Iulia, Ana și Oana au fost trainerii unor ateliere precum First Draft – atelier de scenaristică pentru începători, Director’s Cut – curs de regie de film pentru amatori sau First Season – curs de scenaristică de televiziune.

Cel mai recent proiect comun al grupului, în afara asociației pe care o reprezintă, este realizarea, alături de Actoriedefilm.ro, a lung- metrajului de debut – Love Building. Filmul, lansat în cinematografe pe 13 septembrie, a devenit, după primul weekend, cel mai bun film românesc independent, fiind vizionat de 10.200 de spectatori.

Dragostea nu mai e cum a fost odată ca niciodată – producţie Control N.

„Câteodată le spun Iuliei și Anei că simt că orice ne punem în minte, oricât de nebunesc și de greu de imaginat ar fi, iese. De data asta alți trei oameni cu idei nebunești și-au pus în minte un proiect pe cât de frumos, pe atât de greu de crezut că se va întampla și alți foarte mulți oameni, printre care și noi trei, s-au alăturat ideii lor și au făcut ca Love Building «să iasă».

Cred că toți cei implicați în filmul ăsta au avut un dram necesar (în existența oricărui om pasionat de ceea ce face) de nebunie și «au trăit fericiți până la adânci batrâneți» știind că într-o vară toridă au făcut să existe un «happy-ending», declară Oana Răsuceanu despre experiența Love Building.

 INFO

Cursurile țin 8 săptămâni (o ședință de 2 ore/săptămână), iar taxa de participare este de 1000 de lei (800 de lei, în cazul elevilor și studenților).

Mai multe detalii pe site-ul Control N, www.controln.ro

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.