De văzut la MNAC: „Liliana Mercioiu Popa. Moduri de a construi”
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-vazut-la-mnac-liliana-mercioiu-popa-moduri-de-a-construi/

Până pe 29 martie 2020, Muzeul Naţional de Artă Contemporană (Str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, Aripa E4) prezintă expoziţia „Liliana Mercioiu Popa. Moduri de a construi”.

Un articol de Liliana Matei|29 februarie 2020

Liliana Mercioiu Popa (n. 1975) e o artistă vizuală care trăiește și lucrează la Timișoara, unde predă pictură la Facultatea de Arte și Design și activează în cadrul unor grupuri precum IN- FORMAT sau Avantpost. Lucrările ei subsumează mai multe forme de expresie, de la pictură și desen la instalație și fotografie. Interesele Lilianei Mercioiu sunt nuanțate prin percepția personală asupra contextelor micro și macro-istorice: devenirea ei în raport cu mutațiile lumii, evoluția istorică a climatului social și cultural în care se inserează, echilibrul de forțe și de factori determinanți în ceea ce privește/privind crearea identităților – la nivel de comunitate, grupuri sociale sau indivizi –, toate acestea sunt teme recurente în arta ei.

În expoziția de la MNAC, accentul a fost pus pe (re)crearea unui parcurs în practica ei, începând cu proiecte timpurii și până la un corpus recent de lucrări, dintre care o parte au fost dezvoltate sau adaptate pentru această ocazie; scopul este acela de a aduce laolaltă o serie de preocupări și teme ca elemente constitutive a ceea ce devine, în fapt, o instalație site-specific coerentă, incluzând varietatea de medii practicate cu lejeritate de artistă, precum readymade, video, fotografie sau instalație. Concepută ca o alăturare convingătoare de imagini puternice, Moduri de a construi dezvăluie mai presus de orice felul în care Liliana Mercioiu Popa se raportează la „mediul” înconjurător – cel obiectiv, dar și straturile conceptuale prin care își (re)compune, mereu, imaginea despre lume.

Pornind de la o serie de fotografii din 2007 documentând elemente constructive ambigue, părăsite pe malul Timișului, transpuse acum într-o formulă spațială constituind nucleul expunerii, Liliana Mercioiu Popa și-a îndreptat privirea scrutătoare, uneori transformatoare, asupra propriei practici artistice, asumând însă și provocările induse de contextul social sau modalitățile prin care ne raportăm la alte specii ori la natură, în general. Astfel, întreaga expoziție este marcată de efortul de a observa ipostaze ale „construirii”, văzută ca parte fundamentală a activității umane, aflată uneori într-o interacțiune periculoasă cu mediul natural sau cultural. Cu toate acestea, nu ne confruntăm doar cu instanțe ale lui homo faber sau cu ilustrări ale potențialului distrugător al dominației omului asupra naturii, căci perspectiva artistei, deși critică, nu este radicală. Dimpotrivă, exercițiile formale minimaliste, ce așează obiectele – inclusiv tipurile de materiale – într-o tensiune generatoare și crează situații neașteptate de echilibru, dezvăluie o încercare neobosită de a înțelege forțele determinând starea de fapt și o tentativă de a oferi o imagine posibilă a căilor de acces ce pot (con)duce finalmente către o reconciliere.

Expoziția poate fi vizitată la etajul IV al muzeului.

Artist: Liliana Mercioiu Popa

Curator: Sandra Demetrescu

Foto: MNAC

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.