De Ziua Culturii Naționale, tururi ghidate în inima TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ziua-culturii-nationale-tururi-ghidate-in-inima-tnb/

Pe 15 ianuarie 2019, de Ziua Culturii Naţionale, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti îşi deschide porţile şi invită publicul spectator să îl cunoască!

Un articol de Liliana Matei|14 ianuarie 2019

Marți, 15 ianuarie 2019, de la orele 13.00 și, respectiv, 17.00, Teatrul Național „I.L. Caragiale” organizează două tururi ghidate gratuite, oferite celor care vor să afle cum arată și cum funcționează cel mai mare teatru din Sud-Estul Europei, cu cele șapte săli ale sale, cu numeroase spații expoziționale, o librărie și mai multe foaiere în care publicul poate consulta panourile interactive cu programul și ofertele culturale din perioada următoare.

În foaierele teatrului pot fi vizitate mai multe expoziții, permanente și temporare. Din ultima categorie fac parte superbele icoane pe lemn și pe sticlă expuse în Foaierul Media (aripa Intercontinental), lucrări ce aparțin unor creatori populari din toate colțurile țării, reunite în cadrul  expoziției naționale cu titlul „Icoana – credință și tradiție”, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. De altfel, 15 ianuarie este și ultima zi în care acestea mai pot fi văzute la TNB.

În Foaierul Media (aripa Tudor Arghezi) sunt expuse sub titlul „Cercul”,  lucrările pline de grație ale pictoriței Norica Veșcă-Popescu, iar în Sala Media, pot fi vizionate câteva portrete ale cunoscutului actor Șerban Ionescu (comemorat recent), realizate de artistul plastic Valeriu Mladin.

Pe parcursul zilei, în foaierul Sălii Mari, vocea inconfundabilă a actorului Gheorghe Cozorici va putea fi auzită dând glas poeziilor eminesciene.

De asemenea, la Sala Media, între orele 11.00 – 18.00 vor avea loc  proiecții speciale ale recitalului eminescian „Trecut-au anii…”, o înregistrare TNB din 15 ianuarie 2008, avându-i ca protagoniști pe Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Caramitru și Aurelian Octav Popa. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Tururile Ghidate vor purta publicul prin culisele teatrului, în spatele scenelor, în zona atelierelor de costume și decoruri, pe la cabinele actorilor, iar ghidul TNB, Ionuț Corpaci, le va depăna celor prezenți, așa cum face, de câțiva ani încoace, în fiecare zi de luni, povești despre istoria de 167 de ani a instituției Teatrului Național sau despre cei  46 de ani ai clădirii de azi din Piața Universității.

Nu în ultimul rând, participanții la Tururile Ghidate vor primi materiale informative ale teatrului și vor avea ocazia să admire panorama Bucureștiului de pe acoperișul clădirii. La final, o fotografie de grup realizată în foaierul Sălii Mari va fi postată pe pagina de Facebook a teatrului.

Punctul de întâlnire pentru aceste două tururi ghidate este în Foaierul Sălii Mari a TNB, în dreptul Casei de bilete.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.