De ziua Franței, concert extraordinar, meserii uitate ale Parisului cu statui vivante și un grandios foc de artificii în Parcul Carol
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ziua-frantei-concert-extraordinar-meserii-uitate-ale-parisului-cu-statui-vivante-si-un-grandios-foc-de-artificii-in-parcul-carol/

Trei zile până la sărbătoarea finală a Sezonului România-Franţa: concert extraordinar, meserii uitate ale Parisului cu statui vivante şi un grandios foc de artificii îşi aşteaptă publicul în Parcul Carol şi la Expirat

Un articol de Petre Ivan|11 iulie 2019

Duminică, pe 14 iulie, de Ziua Franței, publicul este așteptat să participe gratuit la evenimentele care marchează închiderea Sezonului România-Franța 2019 – o experiență unică ce reunește artiști români (Delia, Vunk, Teatrul Masca, grupul de samba Barbarossa) și artiști francezi (Cali, Hyphen Hyphen), DJ (Nipple’s Delight, Romansoff, Zaltan Antinote), gastronomie franceză reinterpretată (alături de trei chefi: Nico Lontraș, Johnny Șusală, Camille Savoye) și o expoziție de pictură digitală (semnată de Miguel Chevalier).

Ziua se va încheia cu un impresionant foc de artificii realizat de compania franceză Groupe F – care a semnat coregrafia show-urilor pirotehnice pentru mai multe ediții ale Jocurilor Olimpice.

Formația de samba Barbarossa

„România, venim!”, zâmbesc cei de la trupa franceză Hyphen Hyphen – formație de muzică electro-pop care are în palmares un premiu „Victoires de la Musique” (2016), echivalentul francez al Premiilor Grammy – într-un mesaj video online pentru publicul român prin care își anunță prezența la concertul de închidere al Sezonului România-Franța 2019 din București.

Cu propunerea de a uita de clișee, ultimul eveniment organizat în cadrul Sezonului invită la redescoperirea culturii române și franceze și reunește zeci de manifestări pe parcursul unei singure zile, un maraton artistic româno-francez care are loc duminică, 14 iulie, în Parcul Carol și la Expirat, începând cu ora 11.

Aleile Parcului Carol vor aștepta publicul cu două spectacole stradale inedite. Unul dintre ele, intitulat Strigătele Parisului este organizat de Teatrul Masca, ai cărui actori se vor metamorfoza în personaje din Parisul secolului XVIII și vor reînvia atmosfera de atunci a orașului francez, cu meseriile, vorbele și farmecele sale uitate. Spectacolul se va încheia cu Imnul Republicii din Montmartre.

Formația de samba Barbarossa va inunda atmosfera cu dans și vibrație și îi va invita pe trecători să li se alăture. De la ora 18 este programat concertul extraordinar care îi aduce pe scena mare din Parcul Carol pe artiștii români Delia, Vunk și pe artiștii francezi Cali și Hyphen Hyphen. Li se alătură trei DJ: românii Nipple’s Delight și Romansoff și Zaltan Antinote, din Franța.

Experiența gastronomică franceză este disponibilă pe toată durata zilei, alături de chefii Nico Lontraș, Johnny Șusală și Camille Savoye. Publicul va putea alege și mâncare clasică – precum burgerii – din zona culinară propusă de Carrefour.

La Expirat, lucrările de pictură digitală ale artistu

Pictura digitala semnata de Michel Chevalier

lui Miguel Chevalier vor impresiona prin dimensiuni și culoare. Chevalier este considerat unul dintrepionierii artei digitale și virtuale. Folosește, încă din 1978, computerul ca mijloc de exprimare artistică și continuă să fie un deschizător de drumuri în arta contemporană.

Ziua de 14 iulie se va încheia cu un foc de artificii în coregrafia companiei franceze Groupe F, una dintre cele mai mari companii pirotehnice din lume, care a semnat show-urile pentru închiderea Jocurilor Olimpice de vară de la Barcelona (1992), ale Campionatului Mondial de Fotbal (1998), deschiderea și închiderea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Atena (2004) și de la Rio (2016) sau pe cele de la inaugurarea clădirii zgârie-nori Burj Khalifa din Dubai, în 2010.

Programul complet pe ore al manifestărilordin Parcul Carol și de la Expirat

PARCUL CAROL

  1. 00 Inaugurarea manifestărilor; Deschiderea zonei gastronomice

11.00-12.00       Strigătele Parisului, spectacol de teatru stradal, Teatrul Masca

12.-16.00             Muzică de atmosferă (DJ)

16.00 – 18.00  Spectacole de samba susținute de Barbarossa; Strigătele Parisului, spectacol de teatru stradal, Teatrul Masca

18.00                  Concert extraordinar

  • Trupa Vunk
  • Cali (19.00 – 20.00)
  • Delia (20.15 – 21.05)
  • HyphenHyphen (21.20 – 22.00)

    Focuri de artificii Groupe F in Dubai

22.20                  Foc de artificii în coregrafia Groupe F

EXPIRAT

18.00   Inaugurarea manifestărilor

20.00   Deschiderea galeriei de artă în aer liber; Expoziție de pictură digitală Michel Chevalier

Accesul publicului la toate manifestările este gratuit.

Programul este propus de Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte.

 *

Sezonul România-Franța se desfășoară în România în perioada 18 aprilie-14 iulie și are ca vocație reînnoirea imaginii și percepției pe care cele două țări le au una față de cealaltă, cât și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale care le leagă în mod istoric. Secvența din România a Sezonului dezvăluie dinamismul și imaginația creatorilor și companiilor, ca o oglindă a societăților noastre, depășind clișeele asociate Franței. Pentru mai multe informații: www.sezonulromaniafranta.ro

Sezonul România-Franța 2019 este organizat de următoarele instituții:

Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat, Ambasada României la Paris și Institutul Cultural Român.

Comisar general: Andrei Țărnea

Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței la București, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.

Comisar general: Jean-Jacques Garnier

Foto: Sezonul România-Franța 2019 – facebook

08
/12
/19

Opera Națională București prezintă duminică, 8 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Peer Gynt” de Edvard Grieg și „Carmina Burana” de Carl Orff, coregrafia poartă semnătura lui Davide Bombana, costumele, decorul și luminile au fost create de către Mario De Carlo, asistent scenografie Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, Corul Operei Naționale București a fost pregătit de către Daniel Jinga, iar Corul de copii de către Smaranda Morgovan.

08
/12
/19

Un eveniment de prim rang în lumea muzicii: ediţia 2019 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc, desfăşurată la Ateneul Român din Bucureşti, și care iniţiate de soprana Mariana Nicolesco s-au impus din nou ca un revelator extraordinar al comorii de peste 10.000 de lieduri româneşti, fondate pe vechiul cântec de dor.

05
/12
/19

Două ansambluri de muzică contemporană aduc publicului colinde contemporane, dar și o selecție de colinde tradiționale mai puțin cunoscute transpuse într-un limbaj muzical actual, înainte de Sărbători, pe scena Teatrelli. Concertul este programat pentru 10 decembrie, de la ora 19 și reunește ansamblul SonoMania și pe artiștii Maria Balabaș, Mihai Balabaș, Călin Torsan și Marina Pingulescu.

05
/12
/19

Opera Națională București prezintă joi, 5 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

04
/12
/19

Opera Națională București prezintă miercuri, 4 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizată de către Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de către Camilla Piccioni. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

03
/12
/19

Orchestra Română de Tineret va susţine un concert sub bagheta dirijorului Diego Dini Ciacci în seara de 5 decembrie 2019, ora 19:30, la Catedrala Sf. Iosif  din Bucureşti, solist fiind concertmaestrul orchestrei, Radu Dunca, concertul fiind organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti şi Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

02
/12
/19

Vineri, 6 decembrie (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului american multipremiat internațional RYAN BANCROFT aduc în fața publicului bucureștean, la Sala Radio, muzica unuia dintre cei mai mari compozitori francezi de la finalul sec. XIX și începutul sec. XX: CLAUDE DEBUSSY.

01
/12
/19

Opera e muzică, teatru, scenografie, mișcare – totul live. E o reflecție a societății de demult și de acum. E pasiune, dramă, e toate sentimentele la superlativ. E muzică vie vocală, corală și instrumentală. Vă invităm în decembrie la Opera din București, să vă convingeți!

01
/12
/19

Pe 12 decembrie, de la orele 19:00, la Sala Radio Sergiu Cioiu va prezenta un recital extraordinar muzical, poetic, tandru și ironic, în care poezia și cântecul, împreună, fac un excelent divertisment, intitulat: „Sergiu Cioiu, one-man show, cântece ale prezentului continuu”.

01
/12
/19

Concerte extraordinare organizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sunt pregătite de către muzicienii din Orchestra simfonică și din Corul Filarmonicii „George Enescu”.

25
/11
/19

În perioada 15-17 decembrie va avea loc o serie de trei concerte și serate culturale, în salonul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, București, în cadrul uni festval realizat de pianistul Florian Mitrea.