Desen | Marius Leonte, la galeria PleshooContemporary
https://www.ziarulmetropolis.ro/desen-marius-leonte-la-galeria-pleshoocontemporary/

Miercuri, 17 decembrie, de la ora 20,00, Instalart prezintă desenele lui Marius Leonte la galeria PleshooContemporary. Desen | Marius Leonte încheie seria de evenimente generate în acest an la galeria PleshooContemporary şi anunţă expoziţia de sculptură a artistului, ce va fi lansată în mai 2015.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2014

Marius Leonte este sculptor, însă îi place să spună despre el că este artist vizual. Unul dintre cei mai activi artiști-antreprenori din piața românească, el a inițiat, organizat și produs patru simpozioane de sculptură, implicând în proiectele sale artiști importanți ai generației din care face parte. Acest efort s-a materializat în Parcurile de sculptură finanțate de brand-ul Tuborg în București, Constanța și Timișoara.

“În anii 2000 (când nu am mai fost copii), în timp ce lucram – în condițiile în care sculptura, producția de artă în general, erau ignorate complet – am observat cu câtă inconștiență trece omul pe lângă cea mai valoroasă producție. ARTA. M-am simțit capabil să intervin și cu abilitate să conving atât sponsorul, cât și artistul , să punem umărul și să producem ARTĂ.”

În prezent, Marius Leonte este fondatorul și președintele Instalart, asociație culturală ce își propune să promoveze artele tridimensionale (sculptură, design de produs, land art).

Galeria PleshooContemporary și-a început activitatea pe 16 iulie 2014 impunând un program expozițional săptămânal. Între artiștii expuși până la finele anului se numară Paul Hitter, Dragoș Bojin, Mircea Dragomirescu, Marina Obradovic, Alexandra Dragomir și Bogdan Andronic.

“Arătările” eclozează, se metamorfozează și parcă respiră greu prin porii ruginei. Se pregătesc să activeze spațiul cu o stranietate de faună jurasică. Înmugurește câte o lăbuță, o fesă, un apendix. Formațiunile feruginoase „sulițate” de Leonte trimit imaginar la insecte în metamorfoză de cocon, la carcase de fructe și tuberculi ori carcase chitinoase. Pot fi asociate oricând și cu organe prelevate sau cu niște stupi de viespi sălbatice.” – Reli Mocanu

“Tăcute, masive, cu un puls aleatoriu (de aceea interesant), ele (nr: sculpturile) dezvăluie virtuozitatea, spectacolul și, aș zice, inconfortul fericit chiar, caracteristice unei piese de jazz.” – Oana Tănase

“Sculptura lui Marius Leonte poartă, în contorsiunile și echilibristica ei uneori funambulescă, încrederea în fermitatea ultimă a unei verticalități păstrate cu greu, la fel ca și accesibilitatea fundamentală a lucrurilor lumii, oricît de absconse, dure, țepoase sau tăioase ar fi ele. Aceste certitudini de ultim nivel sînt, la suprafață, mereu și violent contrazise de torturile prin care se menține verticala, de numeroasele rupturi și spărturi ce dezgolesc vulnerabilitatea formelor durabile, aparent stabile. Sculptura sa e lucrătura neîncetată a dubiului în materia perenului.” – Erwin Kessler

Foto: Desen | Marius Leonte – PleshooContemporary

 

 

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.