Despre familia tradițională cu actorii din „Secretul Fericirii” 
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-familia-traditionala-cu-actorii-din-secretul-fericirii/

În iureşul creat de Ordonanţa de Urgenţă privind redefinirea familiei în Constituţie, misiune eşuată de altfel, actorii din „Secretul Fericirii”, filmul românescce va intra în cinematografe pe 19 octombrie 2018, explică ideea de familie şi relaţiile de cuplu, în general, în viziunea lor.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2018

Interviu cu TheoMarton și Irina Velcescu

Din punctul vostru de vedere, de ce e atât de controversată ideea de familie tradițională?

Irina: Ce se întâmplă acum se numește Divide et Impera. Ia certați-vă voi între voi și nu vă mai gândiți un timp la problemele justiției, la grațieri, la alegerea unui procuror general… Și se pare că funcționează perfect, din păcate.

Theo:În primul rând, am convingerea că această controversă e o temă falsă. Iar în al doilea rând, cred că această pârghie este utilizată într-un loc foarte sensibil, şi anume în mijlocul unui concept cu semnificaţii diferite pentru mulţi dintre noi: familia poate fi cea în care te naşti, cea în care creşti, sau cea pe care o alegi.

Raportându-vă la voi, cât de multă liberate vă doriți în relația de cuplu?

Irina: Dacă simți că o relație îți îngrădește libertatea, atunci ceva nu e în regulă. Dacă fac sau nu fac un lucru, este pentru că iubesc, nu pentru că nu am voie.

Theo:O altă iluzie, noţiunea de libertate. Consider că suntem pe atât de liberi pe cât ne permitem să fim, în raport cu educaţiaşi convingerile noastre. Într-o relaţie, libertatea se negociază continuu, pentru că şi regulile se actualizează constant, iar acest „joc” poate avea sens atâta vreme cât există reciprocitate şi regulile sunt respectate de ambele părţi.

 Și cât de multă puteți să acordați?

Irina:Ofer toată libertatea. Nu îmi place să constrâng și nici să fiu constrânsă.

Theo:Cred într-o formă de reciprocitate. Cred că şi în „economia relaţiei” trebuie reglată cererea cu oferta.

 În opinia voastră, care acțiuni din cadrul unei relații demonstrează încrederea?

Irina:Să nu ai nevoie săîntrebi.

Theo:Ar trebui să existe un fel de bucurie, o anumită calitate a prezenţei în cuplu. Iar atunci simţi că faci parte din universul celuilalt şi nu mai ai nevoie de dovezi. Când această stare se alterează, face loc unor sentimente mai puțin plăcute, printre care și neîncrederea.

 Dar, infidelitatea cum o explicați?

Irina:Sper sa nu fie cazul să explic asta în relația mea. Și nici să primesc explicații.

Theo:Cauzele infidelităţii pot fi foarte diferite. Însă, de cele mai multe ori, cred că infidelitatea se naşte din dorinţa de a evada temporar dintr-o poveste pe care, de altfel, o construim pas cu pas, şi care răspunde nevoilor personale până într-un punct, după care începe să ne fie insuficientă, pentru că de fapt natura noastră ne împinge continu să ne depăşim limitele.

Merită să îți salvezi relația după infidelitate?

Irina: Am vazut relații distruse de infidelități. Pe de alta parte, am văzut relații care țin,în ciuda sau poate chiar datorită infidelităților. Depinde cât de mult iubești.

Theo:Din nou, acea dorință de a fi, de a construi împreună e indicat să existe în ambele „tabere”. Cred că depinde mult și de natura infidelităţii. În situația în care cuplul mai poate privi în aceeași direcție, poate că merită să fie salvat.

În spiritul acestei idei actorii „Secretul Fericirii” au realizat și o parodie:

Secretul fericirii”este o producție MovieProduction Entertainment, iar producător este Cristina Dobrițoiu. Filmul intră în cinematografe din 19 octombrie 2018.

„Secretul Fericirii”a fost prezentat în premieră mondială la TIFF 2018 (Selecție oficială, secțiunea Zilele filmului românesc, clasat pe locul 2 în preferințele publicului, după „Un pas în urma serafimilor”, regizat de Daniel Sandu, 2017) și a fost declarat câștigător la mai multe festivaluri internaționale de film.

Foto: „Secretul Fericirii” – facebook

21
/05
/15

"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, se numără printre filmele preferate de criticii de la Festivalul de la Cannes, pelicula aflându-se pe prima poziţie în clasamentul intermediar al FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), în secţiunea sa, cu 3,88 stele.

21
/05
/15

Marin Moraru, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români, cu o carieră în film și teatru ce se întinde pe șase decenii, va fi distins cu Premiul de Excelență la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie). Trofeul îi va fi decernat sâmbătă, 6 iunie, la gala de închidere de la Teatrul Național din Cluj.

20
/05
/15

Acum 50 de ani, în 21 mai 1965, TVR difuza prima ediţie Teleenciclopedia. Astăzi, de la ora 17.10. (la TVR 1, TVR HD şi TVR+), în cadrul emisiunii Se zice că…, va fi celebrată îndrăgita şi nepieritoarea emisiune, alături de câteva dintre vocile Teleenciclopediei: Răzvan Theodorescu, Carmen Movileanu, Mihai Gruia Sandu şi Mircea Neacşa.

19
/05
/15

Phoenix, în regia lui Christian Petzold, va intra în cinematografele din România începand cu 5 iunie. Acţíunea filmului se petrece în perioada celui de-al doilea război mondial, în Germania. Nelly (Nina Hoss) a supravieţuit războiului, dar faţa ei este complet desfigurată.

19
/05
/15

Actriţa americană Jane Fonda a fost recompensată pentru eforturile pe care le depune pentru a promova drepturile femeilor din lumea întreagă cu Women In Motion Award, un trofeu aflat la ediţia inaugurală, care i-a fost decernat duminică la Festivalul de Film de la Cannes.

18
/05
/15

Filmul câștigător al marelui premiu Pelicam 2014, “My Name is Salt” (Elveția/India, 2013), va fi proiectat joi, 21 mai, în grădina J’ai Bistrot din București. Pelicam, Festivalul Internațional de Film pentru Mediu și Oameni, intră pe ultima sută de metri până la cea de-a patra ediție care se întinde, de data asta, pe patru zile și are loc între 11 și 14 iunie 2015.

18
/05
/15

Recitalul ”Sunt un orb”, ilustrat cu brio de actorul Horaţiu Mălăele va străluci încă o dată pe scena cinematografului Patria din capitală. Ultima întâlnire din acest sezon a marelui actor cu publicul, se va produce, vineri , 22 mai, începând cu ora 19:00 in acelasi cadru plin de umor.

17
/05
/15

CRONICĂ DE FILM După noul (dar, în esență, vechiul) „Mad Max: Fury Road”, 90% din regizorii hollywoodieni de blockbustere ar trebui demiși pentru lipsă flagrantă de imaginație, într-atât de sterpe par filmele lor în comparație cu spectacularul dezinvolt al lui George Miller.

16
/05
/15

CRONICĂ DE FILM Prezentat recent în cadrul Festivalului Filmului European și anunțat pentru septembrie în cinematografe, „Autoportretul unei fete cuminți”, scris și regizat de Ana Lungu, este un film inedit – în peisajul cinematografiei române –, care surprinde prin finețea mizanscenei, rafinamentul dialogurilor și tratarea dedramatizată a narațiunii.