Despre iubire și creier… cu absolvenții UNATC
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-iubire-si-creier-cu-absolventii-unatc/

De ani întregi, Gala Absolvenţilor de la UNATC Bucureşti rămâne unul dintre cele mai frumoase şi mai emoţionante momente pe care le poţi avea în teatru.

Un articol de Monica Andronescu|10 iulie 2022

Pentru că, dincolo de perfecțiunea actului artistic, pe care o căutăm de obicei în sala de spectacol, la Gala Absolvenților, mai importantă decât orice rămâne emoția. Rămâne bucuria. Bucuria și speranța unor tineri că visul lor va deveni realitate. Că sunt pe scenă, în fața publicului, și spun o poveste…

Teatrul Metropolis a fost în acest an și el parte din povestea lor, pentru că unii dintre ei au debutat pe această scenă. Este și cazul absolvenților de la Secția Actorie, anul III (clasa prof. univ. dr. habil. Mircea Gheorghiu și drd. Alina Grigore), care vineri, pe 8 iulie, au prezentat în fața publicului de la sala amfiteatru, spectacolul „Lecții despre iubire și creier” de Alina Grigore.

Deținătoare a marelui premiu la Festivalul de la San Sebastian 2021 pentru filmul său de debut, „Crai nou”, Alina Grigore a scris un text în care, e evident, studenții de la actorie se simt bine și se bucură de poveste. O poveste de familie, cu legături complicate, o poveste despre prietenie, trădare, suferință, iubire, „Lecții despre iubire și creier” le oferă fiecăruia partituri generoase. Undeva, la o casă de pe plajă, o familie își trăiește drama. O fată singură și tristă, Lola (Ana Bodea/ Mara Oprea), crescută de fratele ei, Cătălin (Valentin Gheorghe), visează să fie actriță și se simte neînțeleasă, într-un univers în care par să primeze banii și în care relația cu tatăl, Rudi (Valentin Sichim) ei a fost întotdeauna extrem de tensionată.

Tensiunile se acumulează, Cătălin, la rândul lui, trăiește o poveste de dragoste complicată cu Sânziana (Oana Zară), o poveste ce se va sfârși cu o nuntă magică, pe plajă, oficiată cu versuri din Shakespeare și multă emoție de Lola și iubitul ei Boby (Cătălin Gheorghițoiu/ Silviu Bucătaru). Geo și Ana, prieteni de familie, mult mai săraci, care au trecut împreună prin moartea a trei copii, își găsesc cu greu locul în acest peisaj în care ea (Ana-Maria Nicu/ Macrina Bârlădeanu) își etalează nefericirea isteric, iar el (Paul Tripon/ Alex Dediu), în tăcere. Iar Katarina (Ana Bumbac/ Anastasia Jinga), sora Sânzianei, proprietară a unei afaceri cu un chat erotic, ușor nimfomană, colorează această lume de intelectuali și cercetători cu suferințe complicate.

Mona (Mihaela Aniței), soția lui Rudi, femeia sigură pe ea, elegantă și intelectuală, își dezvăluie și ea nefericirea și dependența de xanax, dar găsește în același timp drumul scurt către o formă de salvare… o relație cu Geo. De altfel, momentul dintre ei doi, în care fiecare se deschide în fața celuilalt, rămâne cel mai valoros artistic din întregul spectacol.

Multă emoție în povestea adusă de ei pe scena de la Metropolis, multă emoție și mult adevăr. Și o frumoasă întâlnire cu viitorul teatrului. În curând, cu unii dintre ei ne vom întâlni pe scenele profesioniste.

𝐋𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐫𝐞𝐢𝐞𝐫” de Alina Grigore

Spectacol de Licență al studenților Secției de Actorie a UNATC I.L. Caragiale,

Distribuția:

GEO: Paul Tripon/ Alex Dediu

ANA: Ana-Maria Nicu/ Macrina Bârlădeanu

CĂTĂLIN: Valentin Gheorghe

SÂNZIANA: Oana Zară

KATARINA: Ana Bumbac/ Anastasia Jinga

BOBY: Cătălin Gheorghițoiu/ Silviu Bucătaru

LOLA: Ana Bodea/ Mara Oprea

RUDI: Valentin Sichim

MONA: Mihaela Aniței

Scenografie: Șteff Chelaru

Light design: Vlad Lăzărescu

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).

18
/08
/22

Era anul 1998, la Costinești, când regizorul Cornel Todea, inițiatorul programului, definea Gala Tânărului Actor HOP ca „teritoriul oferit paradoxului de a te putea afirma pe tine prin și alături de ceilalți”, ca „teritoriul oferit îndrăznelii de a fi tu însuți”, „curajului de a experimenta”.