Despre iubire și creier… cu absolvenții UNATC
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-iubire-si-creier-cu-absolventii-unatc/

De ani întregi, Gala Absolvenţilor de la UNATC Bucureşti rămâne unul dintre cele mai frumoase şi mai emoţionante momente pe care le poţi avea în teatru.

Un articol de Monica Andronescu|10 iulie 2022

Pentru că, dincolo de perfecțiunea actului artistic, pe care o căutăm de obicei în sala de spectacol, la Gala Absolvenților, mai importantă decât orice rămâne emoția. Rămâne bucuria. Bucuria și speranța unor tineri că visul lor va deveni realitate. Că sunt pe scenă, în fața publicului, și spun o poveste…

Teatrul Metropolis a fost în acest an și el parte din povestea lor, pentru că unii dintre ei au debutat pe această scenă. Este și cazul absolvenților de la Secția Actorie, anul III (clasa prof. univ. dr. habil. Mircea Gheorghiu și drd. Alina Grigore), care vineri, pe 8 iulie, au prezentat în fața publicului de la sala amfiteatru, spectacolul „Lecții despre iubire și creier” de Alina Grigore.

Deținătoare a marelui premiu la Festivalul de la San Sebastian 2021 pentru filmul său de debut, „Crai nou”, Alina Grigore a scris un text în care, e evident, studenții de la actorie se simt bine și se bucură de poveste. O poveste de familie, cu legături complicate, o poveste despre prietenie, trădare, suferință, iubire, „Lecții despre iubire și creier” le oferă fiecăruia partituri generoase. Undeva, la o casă de pe plajă, o familie își trăiește drama. O fată singură și tristă, Lola (Ana Bodea/ Mara Oprea), crescută de fratele ei, Cătălin (Valentin Gheorghe), visează să fie actriță și se simte neînțeleasă, într-un univers în care par să primeze banii și în care relația cu tatăl, Rudi (Valentin Sichim) ei a fost întotdeauna extrem de tensionată.

Tensiunile se acumulează, Cătălin, la rândul lui, trăiește o poveste de dragoste complicată cu Sânziana (Oana Zară), o poveste ce se va sfârși cu o nuntă magică, pe plajă, oficiată cu versuri din Shakespeare și multă emoție de Lola și iubitul ei Boby (Cătălin Gheorghițoiu/ Silviu Bucătaru). Geo și Ana, prieteni de familie, mult mai săraci, care au trecut împreună prin moartea a trei copii, își găsesc cu greu locul în acest peisaj în care ea (Ana-Maria Nicu/ Macrina Bârlădeanu) își etalează nefericirea isteric, iar el (Paul Tripon/ Alex Dediu), în tăcere. Iar Katarina (Ana Bumbac/ Anastasia Jinga), sora Sânzianei, proprietară a unei afaceri cu un chat erotic, ușor nimfomană, colorează această lume de intelectuali și cercetători cu suferințe complicate.

Mona (Mihaela Aniței), soția lui Rudi, femeia sigură pe ea, elegantă și intelectuală, își dezvăluie și ea nefericirea și dependența de xanax, dar găsește în același timp drumul scurt către o formă de salvare… o relație cu Geo. De altfel, momentul dintre ei doi, în care fiecare se deschide în fața celuilalt, rămâne cel mai valoros artistic din întregul spectacol.

Multă emoție în povestea adusă de ei pe scena de la Metropolis, multă emoție și mult adevăr. Și o frumoasă întâlnire cu viitorul teatrului. În curând, cu unii dintre ei ne vom întâlni pe scenele profesioniste.

𝐋𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐫𝐞𝐢𝐞𝐫” de Alina Grigore

Spectacol de Licență al studenților Secției de Actorie a UNATC I.L. Caragiale,

Distribuția:

GEO: Paul Tripon/ Alex Dediu

ANA: Ana-Maria Nicu/ Macrina Bârlădeanu

CĂTĂLIN: Valentin Gheorghe

SÂNZIANA: Oana Zară

KATARINA: Ana Bumbac/ Anastasia Jinga

BOBY: Cătălin Gheorghițoiu/ Silviu Bucătaru

LOLA: Ana Bodea/ Mara Oprea

RUDI: Valentin Sichim

MONA: Mihaela Aniței

Scenografie: Șteff Chelaru

Light design: Vlad Lăzărescu

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.