Despre misteriosul G.I Gurdjieff cu Andrei Șerban, Laszlo Hollan și Cantemir Mambet
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-misteriosul-g-i-gurdjieff-cu-andrei-%c8%99erban-laszlo-hollan-%c8%99i-cantemir-mambet/

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00, Curtea Veche Publishing, Institutul Gurdjieff din România şi Librăriile Cărtureşti vă aşteaptă la o discuţie despre volumul „Întâlniri cu oameni remarcabili” de G.I Gurdjieff. La discuţie vor participa regizorul Andrei Șerban, Laszlo Hollan (reprezentant al Institutului Gurdjieff din Paris), Cantemir Mambet (traducătorul cărţii, preşedinte al Institutului Gurdjieff din România).

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2019

Evenimentul va avea loc în Librăria Cărturești Verona, la demisol. Intrarea va fi liberă. 

„Întâlniri cu oameni remarcabili” este o scriere autobiografică a lui G.I. Gurdjieff, unul dintre cei mai misterioşi oameni ai secolului XX și spune povestea unui pedagog, coregraf și scriitor greco-armean care a înființat Institutul pentru Dezvoltarea Armonioasă a Omului.  Volumul seamănă cu un minunat covor oriental care se desfăşoară, elegant, înaintea noastră. La vederea bogatelor sale ornamente, ceva în noi tresare şi ne călăuzeşte către o cunoaştere ascunsă în profunzimea acestor istorisiri, o cunoaştere ce se dezvăluie pas cu pas, fără însă a face apel la limbajul explicativ al sistemelor teologice, filosofice sau psihologice.

Autorul şi remarcabilii săi însoţitori ne oferă exemplul unor valori cu adevărat umane, atemporale, prezente în toate civilizaţiile. Va recunoaşte, oare, omul de astăzi, în căutarea sa, în lupta sa personală, aceste valori? După căutări de zeci de ani, Gurdjieff a aflat adevărul. A ales să-l împărtăşească, înţelegând importanţa misiunii de a-l trezi pe om. Ni-l oferă astăzi, însă vom şti oare să-l recunoaştem? Vom putea să ne vedem dorinţa cea mai autentică şi mai arzătoare, cu ochii noştri adevăraţi?

G.I. GURDJIEFF s-a născut în anul 1866, la Alexandropol, oraş situat lângă graniţa dintre Rusia şi Turcia, într-o familie de greci şi armeni, şi a crescut în Caucaz, în zona de întâlnire a mai multor culturi şi rase străvechi. Negăsind nici în ştiinţă, nici în religie un răspuns la întrebările sale despre adevăratul sens al vieţii, a devenit convins, de la o vârstă fragedă, de existenţa unei cunoaşteri străvechi, transmisă din generaţie în generaţie şi despre care credea că se păstrează încă undeva pe pământ. După aproape douăzeci de ani de căutări prin ţinuturi îndepărtate şi periculoase din Asia Centrală şi din Orientul Apropiat, în 1912 reapare în Rusia cu o învăţătură profundă şi practică despre sclavia interioară a omului şi despre posibilităţile sale de evoluţie individuală. Adunând câţiva oameni în jurul său, începe Munca, iar aceasta avea să devină misiunea sa pentru tot restul vieţii. 

Volumul „Întâlniri cu oameni remarcabili” de G.I. Gurdjieff va putea fi achiziționat în cadrul evenimentului și pe curteaveche.ro.

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.