„Proiectul Rosie” de Graeme Simsion va fi ecranizat, în regia lui Stephen Falk
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectul-rosie-de-graeme-simsion-va-fi-ecranizat-in-regia-lui-stephen-falk/

Romanul „Proiectul Rosie” de Graeme Simsion – două ediţii la Polirom – va fi ecranizat, cu Henry Cavill în rolul principal, regie şi scenariu de Stephen Falk.

Un articol de Liliana Matei|16 iulie 2021

Publicat în anul 2012, tradus în peste 40 de limbi și vîndut în peste 4 milioane de exemplare, Proiectul Rosie i-a adus celebritatea lui Graeme Simsion şi s-a aflat printre finaliştii la International IMPAC Dublin Literary Award.

Succesul romanului – publicat în două ediții la Polirom (2013, 2018, traducere din engleză de Ioana Văcărescu) – l-a convins pe autor să dezvolte subiectul, transformîndu-l într-o trilogie din care mai fac parte romanele Efectul Rosie (2014; Polirom, 2019, traducere de Ines Hristea) şi Rezultatul Rosie (2019; Polirom, 2021, traducere de Ines Hristea).

Îndrăgitul actor britanic Henry Cavill, care va interpreta rolul irezistibilului Don Tillman, le este cunoscut cinefililor din lungmetraje precum Enola Holmes, The Man from U.N.C.L.E., Mission. Impossible-Fallout, Batman v Superman: Dawn of Justice sau Zack Snyder’s Justice League sau seriale TV precum The Tudors etc.

Reputatul scenarist și producător american Stephen Falk, cel căruia îi vor aparține scenariul și regia, le este cunoscut iubitorilor de film mai ales pentru serialele TV You’re the Worst și Orange Is the New Black.

Lansarea filmului „The Rosie Project” este prevăzută pentru anul 2022.

CARTEA

Proiectul Rosie este o sublimă şi, la prima vedere, imposibilă poveste de dragoste. La treizeci şi nouă de ani, Don Tillman, un profesor de genetică suferind – fără să ştie – de sindromul Asperger, e încă burlac. Deşi e deştept şi arătos, nu prea are noroc în dragoste. Dar de data asta e hotărît să reuşească. De aceea a iniţiat Proiectul Soţia, pe baza unui chestionar de şaisprezece pagini, care îl va ajuta să-şi afle partenera perfectă prin eliminarea pas cu pas a tipurilor feminine nepotrivite: veganele, microbistele, creaţionistele, fumătoarele, ignorantele, homeopatele… Numai că frumoasa Rosie, care dă buzna în viaţa lui, e exact pe dos: munceşte într-un bar, e vegetariană, fumează şi, în plus, încearcă să dea de urma tatălui ei biologic. „Cea mai incompatibilă femeie din lume”, conchide Don. Şi totuşi se lasă implicat, fără să ştie prea bine de ce, într-un nou proiect: s-o ajute pe Rosie să-şi găsească tatăl prin intermediul unor mostre de ADN prelevate pe ascuns. Şi să descopere că dragostea şi viaţa nu urmează întotdeauna regulile ştiinţei.

„Don Tillman e o nestemată, un laser empiric îndreptat asupra defectelor omeneşti, mai ales cele ale bărbaţilor, şi în special ale lui însuşi. E şi extrem de şarmant în nevinovăţia şi în credinţa lui în posibilitatea unei îmbunătăţiri. Prin intermediul său, Simsion abordează, cu o uşurinţă înşelătoare, probleme precum natura, nutriţia, genul, liberul-arbitru şi capriciile inimii omeneşti.” (Evening Standard)

„Eroul trilogiei lui Simsion ne ajută să credem în posibilitate, ne face să ne simţim mîndri că sîntem oameni şi… ne provoacă din nou să rîdem în hohote.” (Matthew Quick)

„Don Tillman aproape că a depăşit graniţele ficţiunii, devenind o emblemă a tocilarilor.” (The Guardian)

AUTORUL

Născut în Noua Zeelandă şi stabilit în Australia, Graeme Simsion este, după cum se descrie el însuşi, autor de scenarii, povestiri, romane şi piese de teatru. Este specialist în data modeling, un domeniu software cu atît de multe necunoscute în viaţa de zi cu zi, încît scriitorul a avut nevoie de propria firmă de consultanţă ca să-i expliciteze posibilităţile.

Proiectul Rosie (2013), titlul care i-a adus celebritatea, s-a vîndut în mai bine de patru milioane de exemplare în întreaga lume. Succesul său l-a convins pe Simsion să dezvolte subiectul, transformîndu-l într-o trilogie din care mai fac parte romanele Efectul Rosie (2014) şi Rezultatul Rosie (2019).

A mai publicat romanele The Best of Adam Sharp (2016) şi Two Steps Forward (2017). Graeme Simsion trăieşte în prezent în Melbourne, Australia, împreună cu psihiatra şi romanciera Anne Buist şi cu cei doi copii ai lor.

 

 

 

 

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.