Editura Nemira aniversează 30 de ani de la înființare pe 22 iulie 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/editura-nemira-aniverseaza-30-de-ani-de-la-infiintare/

În 1991, când societatea de-abia se trezea la viaţa în libertate de după Revoluţie, Valentin Nicolau a avut curajul să intre pe piaţa editorială din România cu o editură privată: Nemira, numită după un munte din Carpaţii Orientali.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2021

Prima carte publicată a fost clasicul Monte Cassino, de Sven Hassel, și s-a vândut în sute de mii de exemplare, mai multe decât putea visa. Urcarea muntelului metaforic începea.

Misiunea de atunci și de acum este să aducem povești puternice și idei provocatoare, să traducem cei mai populari și curajoși scriitori din lume, să promovăm generațiile noi de scriitori români. TOTUL SUB ACEEAȘI LINIE ROȘIE: PLĂCEREA LECTURII. Deoarece credem cu tărie că literatura și educația modelează vieți, că libertatea de gândire și empatia sunt soluțiile pentru un viitor mai bun.

Nemira s-a consacrat pe piață cu primele cărți clasice de science fiction traduse în română: Visează androizii oi electrice, de Philip K Dick și seria Dune, de Frank Herbert, primele romane de Stephen King publicate în română, care au introdus generații întregi în aceste genuri care deschide mintea spre toate posibilitățile universului.

În paralel, Nemira a publicat mari autori străini foarte diverși precum John Kennedy Toole, Paulo Coelho sau Pascal Bruckner, iar astăzi, în colecțiile Babel și Damen Tango, sunt publicați autori premiați din toată lumea precum: Julian Barnes, Jhumpa Lahiri, Dinah Jefferies, Tahar Ben Jelloun, Margaret Atwood și mulți alții.

Încă din 1994, Nemira a publicat și autori români, debutați aici și apoi consacrați cultural, ca Horia Roman Patapievici, Ioan Petru Culianu, Radu Aldulescu și mulți ani. Direcție continuată de-a lungul timpului și consolidată cu două colecții dedicate, n’autor pentru proză și Vorpal pentru poezie.

Până în anii 2000, Nemira avea mai multe direcții editoriale care răspundeau pasiunii pentru lectură a cititorilor de toate vârstele, inclusiv pentru cei mici cu editura Nemi pentru copii, unde publică scriitori străini consacrați și scriitori români precum Cristina Andone sau Simona Antonescu.

În 2009, Nemira a fost prima editură care a lansat ebooks în limba română pe piața din România.

În 2018, direcția editorială science fiction, fantasy și thriller e introdusă sub umbrela imprintului Armada, unde sunt publicați cei mai importanți scriitori ai momentului: George R.R. Martin, Stephen King, Suzanne Collins, Andrzej Sapkowski sau Diana Gabaldon sau clasici precum Frații Strugațki sau Arthur C. Clarke.

Prin colecția Yorick de arte ale spectacolului, Nemira a publicat în premieră în limba română cărți esențiale precum Munca actorului cu sine însuși, de Konstantin Stanislavski, Sculptând în timp, de Andrei Takovski sau biografiile lui Michael Caine, Anthony Quinn, Charlie Chaplin. Iar în imprintul Orion de nonficțiune, lansat în 2021, apar nume precum Matt Haig, Joe Biden, Paul Kalanithi, Alberto Manguel sau Helen Macdonald.
Povestea Nemira nu înseamnă doar viziunea editorială și munca întregii echipe, cealaltă jumătate a poveștii e țesută în fiecare zi de cititorii noștri, strânși în comunitățile din grupurile de social media, de la care primim mereu impresii de lectură, poze, întrebări. Interacțiunea dintre editură și cititorii săi, prin intermediul cărților, completează o poveste de 30 de ani și ne oferă speranță pentru următorii 30 de ani în care ne propunem să îi ținem aproape și să îi surprindem constant.

De aceea în ultimii ani, Nemira a desfășurat multe campanii pentru cititori și lectură: campania video de încurajare a lecturii „Hai, citește”, Bursa de cititor Nemira (cărți pe viață pentru elevi), campania „Prima mea carte”, podcastul Books are magic și multe altele.

Le mulțumim cititorilor că ne sunt aproape și le promitem să le fim alături încă 30 de ani de acum înainte, aducând în viețile lor plăcerea lecturii.

 

13
/01
/25

INVITAȚIE O expoziție, un concert și un spectacol de poezie pun în lumină forța și farmecul creației autohtone. Trei dintre evenimentele culturale anunțate în capitală pentru 15 ianuarie, din anul 2010 Ziua Culturii Naționale, vă invită să descoperiți și să admirați câteva fațete ale culturii din România.

18
/11
/24

DESCOPERIRE Printre puținele volumele publicate în România despre propriii ei creatori de anvergură, noua carte a Ancăi Hațiegan se remarcă printr-o serie de calități pe care cititorul le va descoperi încă de la primele pagini. Ea îl invită în lumea unui om de teatru unic, despre care rămân multe de spus.

11
/11
/24

Duminică, 17 noiembrie, la ora 16.00, Muzeul Național al Literaturii Române organizează, la sediul său din strada Nicolae Crețulescu nr.8, evenimentul intitulat „Jurnale de călătorie în literatura română: de la Dinicu Golescu până astăzi”, la care vor participa cunoscuții oameni de litere și scriitori Ioan Cristescu, Paul Cernat și Cosmin Ciotloș. La 200 de ani de […]

29
/10
/24

Institutul Cultural Român a acordat duminică, 27 octombrie, în cadrul celei de-a XII-a ediții aFestivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași – FILIT, pentru al treilea an consecutiv, Premiul pentru cea mai bună traducere a unei cărți din limba română, inițiativă a Institutului Cultural Român care urmărește recunoașterea impactului literaturii române în lume, prin efortul exemplar al traducătorilor, excelenți ambasadori ai cărților românești în afara granițelor țării.

21
/10
/24

Marți, 29 octombrie, ora 19.00, Editura Litera organizează la Institutul Cervantes din București o întâlnire cu scriitorul Toshikazu Kawaguchi, una din cele mai îndrăgite voci ale literaturii japoneze contemporane.

18
/10
/24

Sâmbătă, 19 octombrie 2024, la ora 18.00, la librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara are loc lansarea, în premieră națională, a celui mai recent roman al scriitorului și traducătorului Marin Mălaicu-Hondrari, „Clandestin”, apărut recent la Editura Trei.